ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Удружење “Право у жицу” врло успешно на 8. фестивалу младих гуслара у Београду

У Београду се у суботу 23. септембра одржао 8. фестивал младих гуслара у Београду. Фестивал младих гуслара окупља гусларе школа гуслања, друштва из Србије који су чланови Савеза гуслара Србије, до 18 година, који се такмиче у две старосне категорије: прва до 13 година и друга од 13 до 17. Такође, постоји и екипни ранг на основу свих пријављених учесника по друштвима. Најбољи од најбољих пролазе на Савезни фестивал, где се такмиче такође у две старосне категорије, са младим гусларима из Републике Српске и Црне Горе.

Овогодишње такмичење одвијало се у Културном центру “Чукарица”, домаћин је била Школа гусала “Сандић”, а учешће је узело 15 младих гуслара. Чланови жирија су били професор др Јово Радош, проф. Славко Алексић и проф. Милорад Шаровић, контролор је био народни гуслар Славко Јекнић, док је техничка комисија био Раде Црногорац и Урош Војводић.

Удружење “Право у жицу”, иако је једно од најмлађих удружења у окриљу свих савеза Српских земаља, ове године је по други пут узело учешће. Већ је познато да Удружење “Право у жицу” има своју школу гуслања по којој је јединствено.

Ове године учешче су узела два представника Удружења “Право у жицу”: Бранимир Сретеновић, који се такмичио у категорији до 13 година и Стефан Томоњић, коме је ово друго учешће на фестивалу младих гуслара (прошле године имао је запажен успех и пласман на Савезни фестивал, који се одржавао у Београду и био међу 15 најбољих младих гуслара Српских земаља).

Бранимир Сретеновић интерпретирао је песму “Јетрвица адамско колено” и у својој категорији освојио пето место. У категорији до 13 година места су освојили: 1. Василије Голубовић ШГ “Сандић”, 2. Василије Мишовић ШГ “Сандић” и 3. Марко Ковачевић ШГ “Сандић” – они су обезбедили пласман на Савезно такмичење, док је 4. место био Горски Симанић ШГ “Сандић”, а 6. Марко Пајевић “Мокрањац” Краљево.

Стефан Томоњић такмичио се са песмом “Смрт Војвода Пријезда” и у својој категорији освојио високо треће место и самим тим себи обезбедио пролазак на Савезно такмичење, које ће се крајем године одржати у Републици Српској.

У категорији од 13. до 17. година 1. место припало је Миодрагу Спрему ШГ “Сандић, а друго гусларки Марији Петричевић из ШГ “Сандић”.

Удружење “Право у жицу” је захваљујући својим гусларима освојило друго екипно место. Када је ранг у екипама у питању, 1. место припало је Школи гуслања “Сандић”, а треће “Мокрањцу” из Краљева.

Поред свих напора са којима се Удружење “Право у жицу” сусреће и обзиром да гусле и гуслање и даље нешто ново у Ужицу и Пожеги, јер вратити гусле после 40 година није ни мало лак задатк, још једном је доказано да је Удружење доследан репресент, пре свега матичног места – града Ужица и да доследно оправдавају успешност и јединственост.

Школа гуслања ће у наредном периоду наставити са радом и потрудити се да привуче још већи број младих гуслара, који ће наставити ову традицију.

Извор/Фото: Лела Арт

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Почеле прве уплате 10.000 динара средњошколцима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Унапређење система бесплатне правне помоћи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Град донирао возило за потребе Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почело пријављивање осмака за трећи предмет који ће полагати на завршном испиту

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли ће бити снега за празнике

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расте број обољења сличних грипу; најугроженија деца до треће године

ОГЛАСНА ТАБЛА

Министарство позвало удружења на састанак о коришћењу буџетских средстава за пољопривреду у 2024. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписани конкурси „Градови у фокусу” и у области уметничке игре и ликовних уметности

ОГЛАСНА ТАБЛА

Опрезно са петардама и ватрометом – непажљивим руковањем ризикујете доживотне последице

ОГЛАСНА ТАБЛА