ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Удружење „Маме су закон“: Хитно испитати све околности смрти труднице у Ужицу

Представници Удружења „Маме су закон“ упутили су апел министарки здравља Даници Грујичић и Министарству здравља да се хитно испитају околности које су довеле до смртног исхода труднице која је јуче преминула у ужичкој Општој болници.

„Апелујемо на министарку здравља Даницу Грујичић и Министарство здравља да испитају све околности које су довеле до смртног исхода и да још једном са здравственим особљем прођу све процедуре које се односе на бригу о трудницама и породиљама“, наводи се у саопштењу тог удружења.

Како наводе, жене у Србији су с правом забринуте јер не виде да ико сноси последице због несавесног односа према пацијенткињама, а тек повремене санкције, које се своде као суспензије у државним установама, не спречавају неодговорне здравствене раднике да раде у приватним установама јер ни у тим случајевима, како кажу, нема адекватне провере.

„Јасно је да је могуће да су нове технологије и бржи и једноставнији проток информација допринели да се о оваквим случајевима чешће говори и пише, али ми бисмо свакако волели да знамо да ли је само то у питању или се пропусти ипак чешће дешавају, посебно након пандемије коронавируса“, наводи се у саопштењу.

Позивају Министарство здравља да објави податке из којих ће, како наводе, сазнати колико се трудноћа и порођаја завршило смртним исходом, односно колико трудница, породиља и новорођенчади је преминуло у свим породилиштима у Србији у последњих 10 година.

Наводе да ће, захваљујући тим подацима, рад на унапређењу можда недовољно добрих протокола и идентификацији најкритичнијих тачака, посебно у овом постковид периоду, бити лакши.

„Морамо сви заједно, а пре свих они који се брину о здрављу грађанки и грађана, радити на томе да се у 21. веку животи не губе на порођајном столу или током одржавања трудноће“, поручили су из Удружења.

У ужичкој Општој болници, како је Танјугу јуче потврђено из те установе, трудница стара 25 година примљена је у тешком општем стању, у шестом месецу трудноће, а дете је било без знакова живота.

Директорка Здравственог центра Ужице Наташа Гаговић рекла је за Танјуг да су предузете све мере, али је пацијенткиња преминула. Она је навела да ће бити формирана комисија и обављен унутрашњи стручни надзор како би се утврдило да ли је било пропуста у лечењу, док ће обдукција показати шта је узрок смрти. 

ИЗВОР:TAЊУГ

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Трећег дана мале матуре осмаци полажу тест из изборног предмета

Струја неће поскупети ове године, ЕПС креће у реформе

Момо Капор: Како се Српкиње свађају на мору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње пријављивање кандидата за пријемне испите на факултетима

Почео јубиларни 10. XCross на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Температура данас до 39 степени, а биће још врелије

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа