Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Удружење „Маме су закон“: Хитно испитати све околности смрти труднице у Ужицу

Представници Удружења „Маме су закон“ упутили су апел министарки здравља Даници Грујичић и Министарству здравља да се хитно испитају околности које су довеле до смртног исхода труднице која је јуче преминула у ужичкој Општој болници.

„Апелујемо на министарку здравља Даницу Грујичић и Министарство здравља да испитају све околности које су довеле до смртног исхода и да још једном са здравственим особљем прођу све процедуре које се односе на бригу о трудницама и породиљама“, наводи се у саопштењу тог удружења.

Како наводе, жене у Србији су с правом забринуте јер не виде да ико сноси последице због несавесног односа према пацијенткињама, а тек повремене санкције, које се своде као суспензије у државним установама, не спречавају неодговорне здравствене раднике да раде у приватним установама јер ни у тим случајевима, како кажу, нема адекватне провере.

„Јасно је да је могуће да су нове технологије и бржи и једноставнији проток информација допринели да се о оваквим случајевима чешће говори и пише, али ми бисмо свакако волели да знамо да ли је само то у питању или се пропусти ипак чешће дешавају, посебно након пандемије коронавируса“, наводи се у саопштењу.

Позивају Министарство здравља да објави податке из којих ће, како наводе, сазнати колико се трудноћа и порођаја завршило смртним исходом, односно колико трудница, породиља и новорођенчади је преминуло у свим породилиштима у Србији у последњих 10 година.

Наводе да ће, захваљујући тим подацима, рад на унапређењу можда недовољно добрих протокола и идентификацији најкритичнијих тачака, посебно у овом постковид периоду, бити лакши.

„Морамо сви заједно, а пре свих они који се брину о здрављу грађанки и грађана, радити на томе да се у 21. веку животи не губе на порођајном столу или током одржавања трудноће“, поручили су из Удружења.

У ужичкој Општој болници, како је Танјугу јуче потврђено из те установе, трудница стара 25 година примљена је у тешком општем стању, у шестом месецу трудноће, а дете је било без знакова живота.

Директорка Здравственог центра Ужице Наташа Гаговић рекла је за Танјуг да су предузете све мере, али је пацијенткиња преминула. Она је навела да ће бити формирана комисија и обављен унутрашњи стручни надзор како би се утврдило да ли је било пропуста у лечењу, док ће обдукција показати шта је узрок смрти. 

ИЗВОР:TAЊУГ

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У ритму недеље са Невеном Буча (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас у Србији претежно сунчано, до 22 степена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Програм ПРО представљен у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Први пут у Ужицу Фестивал хорскe музике

ОГЛАСНА ТАБЛА

Посни колач на води

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сурвајзвери – полигонско такмичење за основце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас се славе Младенци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Две медаље за атлетичаре Ужица на кросу Централне Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Променљиво време – облачно и топло до 19 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА