Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Удружење малинара Србије: Откупљивачи делују монополски, смањују откупну аконтну цену малина

„Власници хладњача који су преузели малине од производјача у Србији сада, уместо уговором прецизиране аконтне цене од 550 динара по килограму за најквалитетније сорте виламет, микер и фертоди, нуде 510 динара јер тврде да је криза и да се слабо продаје“, рекао је Радовић за Бету.

Додао је да је аконтна цена, минимална цена која је део коначне и да се само може додатно повећати, а никако смањивати и да се то до сада никад није догодило.

Радовић је рекао да су откупљивачи до сада пуну цену исплатили за 20-30 одсто производјача у Србији и да су они са подручја Косјерића, Ваљева, Осечине, Бруса, дела Ужица и Ивањице. Власници хладњача су на почетку бербе на тим подручјима малину плаћали од 600 до 620 динара по килограму.

Откупљивачи у осталим деловима Србије понудили су, према његовим речима за око 50 одсто продаваца малина аконтну цену од 550 динара, а рокови исплате су различити и протежу се до децембра ове године.

„Тврдим да су се откупљивачи, који сада смањују аконтну цену, договорили и да делују монополски, али Комисија за заштиту конкуренције у Србији не ради свој посао“, рекао је Радовић.

Он је рекао да не верује откупљивачима да продаја иде тешко јер је род малине био максимално око 50.000 тона, а просек је до 2017. године био 86.000 тона.

„Малине нема превише и не може се мерити квалитетна, ручно брана малина у Србији са квалитетом и ценом индустријске малине у Пољској. Откупљивачи у Србији су пре две године, због слабог рода, остали дужни купцима око 20.000 тона, па овогодишња понуда која је иначе смањена не може бити превелика и разлог за обарање аконтне цене“, рекао је Радовић.

Он је рекао да су производјачи за род малине у 2021. години на аконтну цену од 420 динара по килограму добили доплату још око десет динара, а да су откупљивачи имали зараду од 50 до 200 динара по килограму.

„Откупљивачи тада нису делили огромну зараду са производјачима, већ су нам дали симболичних десетак динара, а сада траже да, због кризе и слабе продаје, делимо са њима наводни губитак и одрекнемо се 40 динара по килограму“, рекао је Радовић.

Додао је да производјачи траже да откупљивачи поштују уговор, да држава преконтролише колико је малине извезено и по којим ценама, као и да Комисија за заштиту конкуренције утврди да ли су склопили монополски договор да сада оборе аконтне цене по којима су потписани уговори.

Радовић је рекао да је недопустиво да откупљивачи сада траже да им држава помогне у одлагању исплате кредита јер ни они не нуде производјачима малина, које су финансирали куповином дјубрива и заштитних средстава, одлагање измирења тих обавеза.

Неки производјачи су најавили да су спремни да покрену судске процесе због неизвршења уговора о откупу малина.

Бета

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Медвед на Љубишком путу уплашио возаче (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

После бабе „пао” и нарко-деда у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе Дабић именован за државног секретара Министарства државне управе и локалне самоуправе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Каратисти Ужица у одличној форми

ОГЛАСНА ТАБЛА

Седам беба рођено у ужичком породилишту

ОГЛАСНА ТАБЛА

Једна смеса за тесто у 3 боје: Прелепо декорисана и укусна слана торта – готова за мање од пола сата

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Пун кофер прича“ у Народној библиотеци Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада је поново ограничила цене хране, и то на два месеца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија против Камеруна за повратак у живот (11.00)

ОГЛАСНА ТАБЛА