Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Удружење „Леука“ спровело је акцију добровољног давања крви у Специјалној болници „Чигота“ (видео)


 

Удружење „Леука“ спровело је акцију добровољног давања крви, као и упис у регистар давалаца тромбоцита и матичних ћелија у Специјалној болници „Чигота“ 9. фебруара. Ово је друга акција, а прва у овој години у сарадњи Удружења „Леука“ и Одељења за трансфузију из Ужица.

9. фебруара у просторијама Специјалне болнице „Чигота“, удружење „Леука“ за помоћ оболелима од акутних леукемија спровело је акцију добровољног давања крви, као и упис у регистар давалаца тромбоцита и матичних ћелија. Први пут је  ова акција организована  на Златибору у сарадњи Удружења „Леука“, Специјалне болнице Чигота, Црвеног крста Чајетина и  Опште болнице Ужице – Одељење за трансфузију.

„Удружење „Леука“ се на различите начине бави помагањем пацијентима оболелим од леукемије , али превасходни вид помоћи је проналажење добровољних давалаца тромбоцита за оболеле од леукемије. Још једна акција коју смо покренули и коју радимо континуирано јесте налажење добровољних давалаца матичних ћелија. Наша база матичних ћелија имала је седам-осам хиљада када смо се ми укључили, а сада имамо око 10 хиљада. Ми смо уз помоћ неких пројеката Фондације „Дивац“ добили средства да овакве акције спроведемо у шест градова у Србији; то смо завршили у прошлој години и ево ове године настављамо. Имали смо у Ужицу акцију крајем децембра која је била успешна, а онда смо решили да направимо ову акцију  на Златибору“, рекла је Јасмина Костић, из Удружења Леука, руководилац у ужичком округу.

Потребе за тромбоцитима су све веће а пронаћи адекватног даваоца веома је тешко. Када су матичне ћелије у питању ситуација је још алармантнија, с обзиром да у Регистру има само 10 хиљада донора. Имајући у виду  број становника у Србији, у Регистру недостаје још 90 хиљада давалаца, кажу из „Леуке“.

„Ова акција давања крви је  прва у овој години у сарадњи са Удружењем „Леука“. Крајем децембра смо имали  заједничку акцију у Ужицу на којој је први пут било речи о донирању матичних ћелија у Златиборском округу. Ова ситуација са корона вирусом знатно ремети и наш рад и уопште промоцију, тј. пружање информација становништву о значају постојања Регистра давалаца матичних ћелија. Даваоци могу бити све здраве особе старости између 18 и 50 година које немају хроничне болести. Када дођу у нашу службу или када се организују акције давања крви, могу се такође интересовати за остављање узорка за матичне ћелије. За то је потребно попунити кратак упитник, након чега се изврши провера података. У нашој служби тренутно су резерве на задовољавајућем нивоу, имали смо једну кризу прошле недеље са О позитивном крви. Полако излазимо из тога, али је неопходно да стално попуњавамо резерве“ , рекла је др. Марија Перишић Божић, начелник службе за трансфузију крви Опште болнице Ужице.

Почетком фебруара у Служби за трансфузију Опште болнице Ужице забележен је дефицит крвне групе О позитивне и А негативне, а како не би били у ситуацију да залихе буду испод минимума и тиме оздрављење болесних буде отежано , сви суграђани који су у могућности требало би да се одазову акцијама давања крви које се организују на територији Златиборског округа.

Сања Глишовић

zlatiborpress.rs

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Милош поштењачина! Пронашао новчаник са преко 200.000 динара, документима, картицама и вратио власнику!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележен јубилеј Педагошког факултета Ужице, 30 година успешног постојања и рада

ОГЛАСНА ТАБЛА

Маме су закон: Удружење покренуло петицију за допуну Закона о раду

ОГЛАСНА ТАБЛА

ССП Ужице: Грађани незадовољни начином обрачуна рачуна за изношење смећа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворено са грађанима о новом нацрту Одлуке за програм “Удружимо се “ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почело заказивање термина за упис у школу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Трибина „Да нам школа буде сигурна“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Прва епизода нове кампање „У загрљају Златибора“ – Ски центар „Торник“

ОГЛАСНА ТАБЛА

“Веселе осамдесете” у Градском културном центру

ОГЛАСНА ТАБЛА