ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

Удружење „Леука“ спровело је акцију добровољног давања крви у Специјалној болници „Чигота“ (видео)


 

Удружење „Леука“ спровело је акцију добровољног давања крви, као и упис у регистар давалаца тромбоцита и матичних ћелија у Специјалној болници „Чигота“ 9. фебруара. Ово је друга акција, а прва у овој години у сарадњи Удружења „Леука“ и Одељења за трансфузију из Ужица.

9. фебруара у просторијама Специјалне болнице „Чигота“, удружење „Леука“ за помоћ оболелима од акутних леукемија спровело је акцију добровољног давања крви, као и упис у регистар давалаца тромбоцита и матичних ћелија. Први пут је  ова акција организована  на Златибору у сарадњи Удружења „Леука“, Специјалне болнице Чигота, Црвеног крста Чајетина и  Опште болнице Ужице – Одељење за трансфузију.

„Удружење „Леука“ се на различите начине бави помагањем пацијентима оболелим од леукемије , али превасходни вид помоћи је проналажење добровољних давалаца тромбоцита за оболеле од леукемије. Још једна акција коју смо покренули и коју радимо континуирано јесте налажење добровољних давалаца матичних ћелија. Наша база матичних ћелија имала је седам-осам хиљада када смо се ми укључили, а сада имамо око 10 хиљада. Ми смо уз помоћ неких пројеката Фондације „Дивац“ добили средства да овакве акције спроведемо у шест градова у Србији; то смо завршили у прошлој години и ево ове године настављамо. Имали смо у Ужицу акцију крајем децембра која је била успешна, а онда смо решили да направимо ову акцију  на Златибору“, рекла је Јасмина Костић, из Удружења Леука, руководилац у ужичком округу.

Потребе за тромбоцитима су све веће а пронаћи адекватног даваоца веома је тешко. Када су матичне ћелије у питању ситуација је још алармантнија, с обзиром да у Регистру има само 10 хиљада донора. Имајући у виду  број становника у Србији, у Регистру недостаје још 90 хиљада давалаца, кажу из „Леуке“.

„Ова акција давања крви је  прва у овој години у сарадњи са Удружењем „Леука“. Крајем децембра смо имали  заједничку акцију у Ужицу на којој је први пут било речи о донирању матичних ћелија у Златиборском округу. Ова ситуација са корона вирусом знатно ремети и наш рад и уопште промоцију, тј. пружање информација становништву о значају постојања Регистра давалаца матичних ћелија. Даваоци могу бити све здраве особе старости између 18 и 50 година које немају хроничне болести. Када дођу у нашу службу или када се организују акције давања крви, могу се такође интересовати за остављање узорка за матичне ћелије. За то је потребно попунити кратак упитник, након чега се изврши провера података. У нашој служби тренутно су резерве на задовољавајућем нивоу, имали смо једну кризу прошле недеље са О позитивном крви. Полако излазимо из тога, али је неопходно да стално попуњавамо резерве“ , рекла је др. Марија Перишић Божић, начелник службе за трансфузију крви Опште болнице Ужице.

Почетком фебруара у Служби за трансфузију Опште болнице Ужице забележен је дефицит крвне групе О позитивне и А негативне, а како не би били у ситуацију да залихе буду испод минимума и тиме оздрављење болесних буде отежано , сви суграђани који су у могућности требало би да се одазову акцијама давања крви које се организују на територији Златиборског округа.

Сања Глишовић

zlatiborpress.rs

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сладолед кошта око 1.800 динара, паркинг за цео дан преко 23.000

Пренос утакмице Данска-Србија у ГКЦ-у

XII Чикер МТБ Маратон

СПЦ данас обележава Силазак светог Духа на апостоле, празник Свете тројице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Предстојеће МОСИ у знаку нових дисциплина, бројних концерата и великог броја учесника (ВИДЕО)

Временска прогноза за 23. јун 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило