ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Udruženje književnika Srbije u odbrani Desankinog dela

Povodom odluke nacionalnog prosvetnog saveta da se u programu srpskog jezika i književnosti za treći i četvrti razred gimnazije izostave dela Desanke Maksimović, oglasilo se udruženje književnika Srbije sledećim saopštenjem:
„Tamo se, Desanka!“
Ne tražimo pomilovanje, već odgovornost onih koji su Desanku Maksimović proglasili „nižerazrednom“ u našim školama i time potvrdili da je bila dalekovida kada je rekla: „…a vi ćete sutra i meni rećI: tamo se, desanka!“ i, evo, došlo je to nezamislivo sutra.
„Tražim pomilovanje“ je među najboljim pesničkim knjigama na srpskom jeziku, a teme su i moderne i univerzalne – svevremene u aktuelnosti i vanvremene u trajanju, ali čini se da smeta što se u njima peva jezikom srpskog naroda i o njegovoj istoriji u potpuno savremenom ključu koji smeta samo onima kojima je cilj gušenje srpskog identiteta i književnog nasleđa.
Ovaj čin je i uvreda za naše učenike i njihove profesore, ali i samu Desanku, kada se tvrdi da se „vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe, te da postoji bojazan da bi i učenici pogrešili u vrednovanju njene poezije, umanjujućI njen značaj“. Koji autoriteti su to utvrdili i o kojoj eposi govore? I zašto se sumnja u stručnost naših profesora i nastavnika književnosti, kao i nivo zrelosti i svesti naših mladih?
Udruženje književnika Srbije ima obavezu da postavi ova pitanja i zahteve, jer bez njegovih članova, preminulih i živih, nezamislivo je govoriti o srpskoj književnosti i njenom doprinosu razvoju prosvete u Srbiji.
Ne samo da ne tražimo pomilovanje, već odgovor(nost) nadležnih, budući da je ovo nezamisliv čin rušenja nacionalnog i istorijskog identiteta Srpskog naroda upravo tamo gde on treba da se oblikuje – u školama.
Udruženje književnika Srbije
U beogradu, 6. Juna 2020.
Milovan vitezović, predsednik uks

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Теја Дора представљаће Србију на Песми Евровизије

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа