Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Учитељ: Најбољи ђаци су они који први разред почињу “неспремни”

Шта родитељи могу да ураде наредних дана до почетка школске године како би почетак школе олакшали и дјеци и учитељима, али и себи?

Учитељ Сава: Полазак детета у школу је често велика промена за дете, а и за родитеље, као и за учитеље. Детету је потребно да се упозна са новом групом вршњака, са учитељем/ицом, а родитељима да се ухвате у коштац са новим обавезама своје деце. Утолико је полазак у школу стресан период за све актере који су директно укључени у сам процес прилагођавања детета.

Добра припрема за полазак у школу је разговор о новој ситуацији. Питајте дете како оно замишља школу и све што се дешава тамо. Уколико је дете ишло у предшколску установу утолико вам је лакше. Разговарајте о школи, учитељу, другарима, испричајте како је вама изгледао први разред, причајте анегдоте из својих школских клупа. Разговарајте о школским обавезама и сврси учења. Питајте их шта је за њих учење и што им је то потребно у животу. Нека схвате сврху постојања школе и како ће им школа бити добра у животу. Једноставно само разговарајте и подстичите позитивне ставове детета према школи и учењу.

Укључите дете у куповину свих потребних ствари које су битне за школу – школски пробор, свеске и школску торбу и сл. Осигурајте и припремите радни кутак у кући где ће дете да учи. Мислим на место које је битно за учење. Уредите радни сто, столицу и сл.

Своје страхове и несигурности родитељ неминовно преноси на дете, због тога је важно да родитељи буду подршка свом детету, како би му олакшали почетак једне нове животне ситуације и кроз психолошку припрему му помогли у самом процесу прилагођавања.

Како изгледају први дани у учионици и на који начин се ради са првацима?

Учитељ Сава: Први дан у школи је дан који се памти. То је први корак у школи који је испуњен срећом, смехом, игром, а морате признати и тремом и ишчекивањем. Најчешће старији ученици припреме програм за пријем првака. Уз песму, игру и музику, будући ученици/е се на један достојанствен начин дочекају у своју нову кућу тј. школу. Тог дана влада радост која остане у сећањима сваког првака. Први дан у школи је својеврстан празник за породицу која има ђака првака. Учитељ/учитељица их упознаје са учионицима, припреми активности упознавања, подијели деци мале “поклоне” за добродошлицу и почиње школа. И учитељи имају позитивну трему са упознавањем своје нове генерације.

Водећи рачуна о периоду прилагођавања ученика школским обавезама прве седмице ученици бораве у школи 1 сат, наредне седмице 2 сата, треће седмице 3 сата и последње седмице у септембру по 3,5 сата. Настава се реализује према распореду часова. Распоред часова је најчешће сликовит, јер на лакши начин деца могу да читају одређене поруке.

Први дани у школи су креирани тако да ученици/е заволе школу, упознају се једни са другима, упознају се са учитељем. Усвајају основна начела комуникације и договора, договарају се са основним правилима рада, уче пјесмице, разговарају о ликовима из прича, упознају околину исл.

Шта дете треба да понесе са собом првог дана школе, а шта осим уџбеника родитељи треба да обезбиједе за касније?

Учитељ Сава: Првог дана деца доносе осмехе :). Морате признати да је школска торба ђака првака огромна, па је поред уџбеника треба напунити и другим потребним материјалом који олакшава учење.

Школска торба и школски прибор садрже свеске (зависно од учитеља и школе, ја тражим две на квадратиће и једну без линија А4 формата); оловке (најмање 3 комада), зарезач, гумица, блок 3, фломастери, бојице, маказе, лепак у стику, колаж папир, пластелин.

У зависности од просторних услова у учионици волим са ученицима да уређујем ученичке портфолије, па им је потребан регистар /фасцикла/ папирна кутија /за ликовно васпитање, где деца скупљају шишарке, зрневље, салвете…/, друштвене игре /за слободно време/, сликовнице, омиљене књиге бајки које ће бити током првог разреда у нашој библиотеци.

Ученицима сав школски прибор неће бити потребан одмах већ током школске године, али је добро припремити наведено.

Да ли је први разред више игра, како то често кажемо од када је уведен реформисани систем школовања односно систем рада сличан раду у вртићкој предшколској групи или је у питању ипак систем који подразумева учење и обавезе? Шта све прваци уче у току године?

Учитељ Сава: Први разред се наставља на предшколско образовање што је и логичан след за наставак игре као једне од основних метода рада у првом разреду. Активности које су планиране кроз игру су основа учења деце од 6 година. Када имате на уму чињеницу да радите са децом од 6 година, да им је пажња веома кратка максимално до 20 минута, да им је потребан покрет и разговор… игра је једина активност која задовољава све наведене критеријуме. Игра је систем који подразумева учење, систем који је организован тако да задовољи све наведене елементе, има свој циљ и јасне исходе учења. У тој игри деца уче једна од других и заједнички решавају проблем који им се поставља. Игра која је усмерена на рад и учење свих.

Кроз игру ученици уче да уче, добијају обавезе и стичу радне навике које стекну током прве године школовања. Ово су темељи и како се ствари поставе у првом разреду тако ће и бити у наредним. Њихов узрасни ниво само чује “игра” и тако је треба користити.

Како се деца из угла учитеља привикавају на школске клупе и систем рада с обзиром да им је тек 6 или чак и мање година и могу ли да испрате начин рада и темпо?

Учитељ Сава: Систем рада у учионици се прилагођава самим ученицима. Због тога се током једног часа који траје 45 минута активности брже смењују у сврху задовољавања тренутних потреба деце. Замислите дете од 6 година које седи 45 минута! Не, није могуће. Задатак учитеља је да креира атмосферу у којој ће деца да раде, а кроз рад да усвајају одређене садржаје. Учитељ у првом разреду највише ради, али је то његово улагање најмање видљиво. Активности су организоване тако да деца стварају у учионици, раде у групама, причају и приповедају, такмиче се и сл. Значи, све у учионици је усмерено на ученике. Учитељ је особа са искуством и прилагођава методологију и темпо рада. Уколико постоје одређене потешкоће у савлађивању градива учитељ у сарадњи са родитељима заједнички долази до решења.

Веома важна чињеница у овом тренутку је партнерски однос родитеља и учитеља. Чак се дешава да родитељи присуствују настави како би дете брже и боље прихватило школске обавезе. Често волим да кажем: “Када имате успешну сарадњу са родитељима, имате све.” Ова реченица је много пута доказала своју оправданост, а нарочито када су ученици у старијим разредима основне школе. Породица и школа заједничким снагама стварају атмосферу у којој дете може да напредује.

Моје искуство са првацима је врло позитивно. Према мом мишљењу, први разред је разред прогреса једног детета. У том разреду деца највише усвоје како васпитних, тако и образовних елемената. У првом разреду акценат је на васпитној компоненти, одељење усваја одређена правила рада у учионици, деца се упознају једни са другима и са учитељем, уче да раде једни са другима, утичу на промену понашања, дешавају се позитивне промене у односима, према себи и другима, уче да решавају конфликте, деца развијају самопоуздање, мотивишу се да уче. Не занемарујући, и један велики образовни сегмент који је основа за даље учење.

Радознала и самосвесна деца уче лакше него она са предзнањем. Учење читања и писања деци је један од најмањих проблема са којима се сусрећу у групи, по правилу врло брзо савладавају те вештине. Пуно је важније код детета развијати емоционалну интелигенцију. Способност прилагођавања, самодисциплине, упорности, оптимизма, поштовање других, спремност на сарадњу, важнији су за успех од когнитивне интелигенције. Прихватање неуспеха, право на грешке, стрпљивост, предности су које ће детету помоћи у савладавању школских обавеза.

Шта деца треба да знају када пођу у школу и требају ли да се за почетак школовања “припремају”?

Учитељ Сава: У мом искуству најбољи ђаци су они који први разред почињу “неспремни”. Шта то значи? Нису знали да читају, пишу, броје, али су знали да слушају, прате и чују одређене садржаје које уче. Дете које је научило да активно слуша бајку, причу, песму које зна да исприча неки догађај је спремно за полазак у школу. Сам приступ у раду је јако битан и у том контексту охрабрујем родитеље да деци читају и разговарају о прочитаном, јер дете развија пажњу и концентрацију што је предуслов за успешно праћење наставе. Читајте са дететом редовно, али не предуго (10-20 минута) нека то буде време за смех радост.

Да би се дете што боље прилагодило захтевима школе, потребан је складан развој свих дететових способности: моторичких, социо-емоционалних и интелектуалних. Многи родитељи греше што форсирано уче дете да читају и пишу како би му олакшали рад у настави. Далеко боља припрема за школу одвија се путем игара и активности у којима мора употребити своју руку и прстиће.

Неке дететове особине, способности и вештине су пресудније за успешно школовање од познавања слова. Дете које има добру слику о себи, зна да се заузме за себе, зна да решава проблеме и сукобе, да се поноси успехом, подноси неуспех, помаже и дели с пријатељима, зна да се договара и придржава правила, са упорношћу завршава што је започело… је спремно за други корак у савладавању школских обавеза.

Оно што је корисно пре школе је да се дете осамостали у бризи за себе: у културно-хигијенским навикама при јелу, облачењу, коришћењу тоалета, прању и брисању руку, у бризи за своје ствари… Научите дете неким важним стварима: име и презиме (своје и родитеља), адресу и број телефона, речи културног опхођења, сигуран пут од куће до школе… За успешно усвајање психомоторних вештина потребно је сазревање, али и вежбање (подстичите игре лоптом, скакање преко ужета, пењање, трчање, али и самостално облачење, закопчавање). Психомоторне вежбе доприносе развоју моторних вештина, али и богаћењу сензомоторних искустава и функција, као и социјалном развоју.

Ваша порука родитељима будућих првака?

Учитељ Сава: Спремите се да уложите енергију, стрпљење, креативност, јер улажете у будућност своје деце. Будите спремни да чујете занимљива питања и дате креативне одговоре. Будите спремни да ослушкујете своје дете и његове/њене потребе и да реагујете. Будите отворени да прихватите сугестије учитеља/учитељице, јер су њихови поступци добронамерни.

Молим Вас, немојте да заборавите да увек ПОХВАЛИТЕ своје дете. Најважније, дајте детету до знања да ваша љубав према њему не зависи од његовог школског успеха и понашања.

Извор: родитељи.ме

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Годишњица завршетка НАТО бомбардовања: 24 године од краја Битке на Кошарама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почела 16. Полицијада на Златибору (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 10. јун

ОГЛАСНА ТАБЛА

Држава опет ограничава цене: Хлеб у Србији јефтинији за три динара

Почео други круг пројекта „Дигитализација пијаца“

Пријаве за новчану помоћи по детету почињу 20. августа

Просечна пензија иде на 45.500 динара: Ово је све што треба да знате о новом повећању

Туристичка организација Ужице отпочела реализацију пројекта “E-CrossPass”

Сирогојно Style узима учешће на Међународном фестивалу амбасада у Прагу