ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ученици осмог разреда од 8. до 11. априла могу да изврше промену трећег предмета на завршном испиту

Ученици осмог разреда основних школа у Србији од 8. до 11. априла имају рок да поднесу захтев за измену предмета које ће полагати као трећи тест на завршном испиту.

Како је објављено на порталу Моја средња школа (МСШ), хттпс://мојасредњаскола.гов.рс, подношење захтева за измену је искључиво у матичним школама у периоду од 8 до 15 часова.

Истиче се да измена предмета за трећи тест није могућа преко портала МСШ.

Објављивање коначног изјашњења ученика из којег предмета ће радити трећи тест на званичном сајту портала моја средња школа и непосредно у школи биће у петак 12. априла од 8 часова.

Према ранијим подацима портала МСШ, за завршни испит на крају основног образовања и васпитања у школској 2023/24 евидентирано је 64.871 пријава по редовном програму и 1.912 пријава по посебном програму образовања одраслих.

Највећи број ученика када је реч о трећем тесту, односно предмету по избору ове године опредељивао се за географију – 40,14 одсто (26.041 ученика), а затим за биологију – 35,92 одсто (23.304 ученика), док се значајно мање ученика пријавило за остала три предмета: за историју – 9,96 одсто (6.458 ученика), хемију – 7,57 одсто (4.910 ученика) и физику – 6,41 одсто (4.158 ученика).

Пријављивање ученика за пријемни испит електронским путем преко портала МСШ биће могуће од 15. до 24. априла до 16 часова, док ће пријављивање непосредно у школама бити у петак 19. априла и понедељак 22. априла у периоду од 9 до 16 часова.

Осмаци ће завршни испит из српског, односно матерњег језика полагати 17. јуна, математику 18. јуна, а трећи тест из предмета по избору 19. јуна у периоду од 9 до 11 часова.

Прелиминарни резултати завршног испита на нивоу школе и портала МСШ биће објављени 21. јуна до 8 часова, док ће коначни резултати бити објављени у понедељак 24. јуна до 8 часова.

Попуњавање листе жеља за упис електронским путем путем портала МСШ (www.mojasrednjaskola.gov.rs.), као и предаја листе у основним школама је од 25. јуна у 8 часова до 26. јуна до 15 часова.

Коначни резултати расподеле по школама и образовним профилима, у основним и средњим школама биће објављени 1. јула до 8 часова, када ће бити објављена и преостала слободна места за упис у другом кругу.

Подношење пријаве за упис ученика у средње школе електронским путем биће могуће 1. јула у 8 часова, а непосредно у школама 1. и 2. јула од 8 до 15 часова.

Објављивање коначног распореда ученика по школама биће 2. јула до 24 сата, а 3. јула до 8 часова ће бити објављена преостала слободна места за које ће се у периоду од 8 до 15 часова подносити пријаве за упис.

Ученици осмог разеда који намеравају да конкуришу за упис у неку од специјализованих средњих школа и образовних профила, пријављују се за полагање пријемног испита електонски преко портала МСШ од 15. до 22. априла, а 19. и 22. априла непосредно у матичним основним школама и у средњим школама у којима је организовано полагање пријемних испита.

Пријемни испити у уметничким школама ликовне области биће одржани 10, 11. и 12. маја, а за упис у одељења за ученике са посебним способностима за биологију и хемију -11. маја.

За ученике са посебним способностима за филолошке науке пријемни ће бити 11. и 12. маја, а за ученике са посебним способностима за сценске и аудио-визуелне уметности 11. маја.

Ђаци који желе да се упишу у музичку или балетску школу полагаће пријемни испит 17, 18. и 19. маја.

Пријемни испит за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику, за ученике са посебним способностима за физику, и за ђаке са посебним способностима за географију и историју одржаће се 18. маја.

За упис у билнгвална одељења ђаци ће пријемни полагати 18. и 19. маја, а они који желе да упишу Математичку гимназију и специјализована математичка одељења решаваће задатке 19. маја од 10 до 12 часова.

Прелиминарни резултати пријемног биће објављени од 13. до 21. маја, а коначни резултати биће објављени од 14. до 22. маја.

 

ГЗС/Тањуг

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење Градског одбора Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење у вези квалитета ваздуха на територији града Ужица за 18.05.2024.

Викенд дијета за брзо прочишћење организма: Ево шта треба да једете да бисте се стесали

Може ли стид да нас учини бољом особом

Временска прогноза за недељу, 19. мај 2024.

Најављен збор у недељу у Луновом Селу

Србија и ове године на првом месту у Европи по расту броја туриста

Подељене омладинске картице (видео)

Јавни час прве помоћи за основце