Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ученици од 5. до 8. разреда бирају и неке нове слободне активности

У програму слободних активности које ђаци од петог до осмог разреда бирају од ове године налази се и Филозофија са децом.

Тако петаци и шестаци могу да бирају следеће активности: Вежбањем до здравља, Животне вештине и Медијска писменост. У другој групи за седми и осми разред су: Предузетништво, Моја животна средина и Уметност.

Међутим, стручна друштва су за петаке и шестаке припремила и Домаћинство, Цртање, сликање и вајање, Чуваре природе, Музиком кроз живот и Сачувајмо нашу планету, а за ученике седмог и осмог активност – Филозофија са децом.

“Програми слободних наставних активности су конципирани да фаворизују активност ученика, служе за повезивање њиховог школског и ваншколског искуства, учење путем решавања проблема, сарадњу, тимски рад, као и употребу савремених технологија у образовне сврхе”, кажу за “Новости” у Министараству просвете.

Процедура по којој ђаци бирају неку од активности подразумева да школа понуди списак, ученици и родитељи се пре избора упознају са понуђеним програмима.

Ови програми се реализују комбиновањем различитих техника рада са ученицима, као што су презентације, демонстрације, студије случаја, симулације, играње улога, дебате у малим групама, рад на пројектима, гледање и анализа видео-прилога, креативне радионице, повезивање са вршњацима из других школа или држава, гостовања стручњака, посете разним дешавањима…

С друге стране, ученици и родитељи сматрају да слободне активности само повећавају број часова које деца имају дневно, а да је њихов учинак – мали. Ученици најчешће бирају активности за које процене да су лагане и да не захтевају много учења. Такође, често се чује да слободне активности служе да се наставницима који немају норму на тај дода број часова потребан за пуну плату.

Извор: Б92

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Здрава Србија предлаже референдум против увођења санкција Русији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Петар Божовић сјајан на првенству Балкана за ветеране

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфо-центар Пописа 2022 почео са радом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Попис почиње у суботу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обавештење – Пројекције на мултимедијалној фонтани

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији расте као коров, а најздравији је природни лек на свеету: Лечи срце и смирује живце! Ево како се користи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Просечне зараде жена у домаћем ИТ сектору 1.300 евра, мушкараца 1.700

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено седам беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас променљиво време, киша местимично

ОГЛАСНА ТАБЛА