ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

У знак сећања и захвалности положено цвеће на „Ракића ћуприји“

У Београду је у 92. години преминуо Момчило Момо Ракић, пореклом из старе, ужичке трговачке породице, чији је деда Милован, оснивач трговачке куће “Ракић и компанија”,  био активни учесник стварања грађанског дррштва у Ужицу крајем 19. и почетком 20.века. Ужичани ће га памтити, између осталог, и по великој донацији коју је 2007. године издвојио за изградњу моста на реци Ђетињи, где су чланови Градског већа Ратко Трмчић и Слободан Грбић данас положили цвеће.

Као економиста, Момо је радио у Министарству за трговину НР Србије, у коксари „Борис Кидрич у Лукавцу, а професионалну каријеру је завршио у реномираној спољнотрговинској кући “Југоекспорт” у Београду, чији представник је био у Западној Немачкој и Египту, а у пензију је отишао са позиције заменика генералног директора овог некадашњег гиганта. Веома се залагао да се поједине фирме са територије Златиборског округа са својим производним програмима укључе на  међународно тржиште и остваре значајан извоз.

Био је велики хуманитарац и донатор. 5 милиона динара донирао је за изградњу  „Ракића ћуприје“, моста на реци Ђетињи, на Међају у знак сећања на деду Милована и оца Гаврила, што је записано на табли која стоји на мосту.

Део средстава је донирао и за израду бисте Николе Тесле испред хидроцентрале “Под градом”, као и за опремање музичког кабинета у Ужичкој гимназији. За своје професионално и друштвено ангажовање добио је више признања међу којима су Орден рада са златним венцем и Сребрна плакета града Београда. За заслуге и дела која доприносе укупном развоју Града Ужица, 2016. године  добио  је Повељу града Ужица.

Ма где био, ма шта радио, до краја свог живота гајио је приврженост према свом завичају и родном граду који је наизмерно волео.

Момчило Момо Ракић сахрањен је данас у Београду.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Они су око нас – препознај и номинуј своје хероје за 2024!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гондола од сутра у редовном режиму рада

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова епизода емисије „У загрљају Златибора“ – Црква брвнара у златиборском селу Јабланица (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Превентивни прегледи 21. априла у Дому здравља у Чајетини

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сви локални избори истог дана – 2. јуна!

ОГЛАСНА ТАБЛА

33. седница Скупштине града Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Цена масти за три године скочила 160 одсто: Стручњаци откривају у чему је проблем

ОГЛАСНА ТАБЛА

Локална самоуправа гради нову кућу за Николу и Неду (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Смањени проблеми непрописног паркирања на Златибору захваљујући систему „Око соколово“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА