ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

U Užicu obeležen Dan pobede nad fašizmom

Polaganjem venaca i cveća na Partizanskom groblju na Dovarju, u Užicu je obeležen 9. maj Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Na ogroman doprinos srpskog naroda u ovoj velikoj pobedi prisutne je podsetila Mirjana Radivojčević pomoćnik gradonačelnice Užica.

“Mi sa ponosom uvek podsećamo da je naš grad bio jedina slobodna teritorija u Evropi od 24. septembra do 29. novembra 1941. godine u periodu slavne Užičke republike. Svi znamo da je sloboda skupo plaćena. Zbog toga imamo još veću obavezu da pamtimo velike žrtve našeg naroda koji se suprostavio pošasti fašizma. Da zaboravimo ne smemo, da pamtimo je naš dug prema svima koji su život dali u borbi za veliku pobedu i slobodu”.

 

Bezuslovna kapitulacija Trećeg rajha potpisana je u Berlinu, 9. maja 1945. godine, nekoliko minuta posle ponoći. U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a prema istorijskim podacima poginulo je između 55 i 60 miliona ljudi, a njih oko 35 miliona je ranjeno. Tačni podaci o žrtvama, posebno na području nekadašnje Jugoslavije nikada nisu utvrđeni. Prema podacima Državne komisije bivše SFRJ, poginulo je 1 706 000 ljudi, među kojima nešto više od 300 hiljada boraca.

Na spomen ploči na Partizanskom groblju Dovarje upisana su imena 229 boraca iz užičkog kraja, a među njima je i pet narodnih heroja. Milan Mijalković Čiča, Dušan Jerković, Nada Matić, Aleksa Dejović i Želimir Željo Đurić dali su svoje živote za slobodu koju danas imamo.

uzice.rs

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Како заштитити род од климатских промена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да живот буде сладак као мед (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најважније што треба да знате о ММР вакцини која једина штити од малих богиња, најзаразније болести за коју човечанство зна

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ништа не чисти јетру као овај напитак, одличан је и за кости и крвне судове

ОГЛАСНА ТАБЛА

Развојни планови Златибора у жижи интересовања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лепа Брена проџект

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почела примена нове заштитне мере којом се због тежег прекршаја одузима возило

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза: Облачно и натпросечно топло, местимично краткотрајна киша

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саобраћај је умереног интензитета и услови за возњу су углавном повољни

ОГЛАСНА ТАБЛА