18.6 C
Uzice
октобар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

U tunele brane „Arilje – profil Svračkovo” lani ugrađeno 2.490 kubika betona

Svračkovo – Na gradilištu brane i akumulacije „Arilje – profil Svračkovo” na Rzavu tokom prošle godine realizovani su svi planirani betonski radovi za tunel temeljnog ispusta i tunel za vodosnabdevanje. U prvi (dužine 120 metara) lani je ugrađeno 650 kubika betona kao i čelični cevodod prečnika 1.400 milimetara kroz čitav tunel, a preostalo je da se ove godine ugradi još 146 kubika betona. U tunelu za vodosnabdevanje, u delu od injekcione zavese, postavljen je čelični cevovod u dužini od 80 metara, prečnika 1.500 milimetara, ugrađeno 440 kubika betona i za 2019. planirano još 65 kubika.

To je za agenciju RINA izjavio Zoran Barać, direktor JP „Rzav” iz Arilja, napominjući da je u najduži, optočni tunel (240 metara), prošle godine ugrađeno 1.400 kubika betona a da je za ovu planirana, računajući tunel, ulaznu građevinu i deo kolena šahtnog preliva,ugradnja još 4.300 kubika.

„U 2018. godini na čitavom gradilištu realizovani su radovi u iznosu od 271.637.748 dinara, a bilo je planirano 366.594.721 dinar” – navodi inženjer Barać.

Brana i akumulacija u Svračkovu uzvodno od Arilja danas su najveća investicija u ovom delu Srbije (62 miliona evra), a Barać opisuje i nevolje s kojima se suočavaju graditelji:

„Ključan problem u realizaciji ovog kapitalnog objekta je nedostatak projektne dokumentacije za trajnu zaštitu kosina – kompletne leve obale. Ovde imamo veoma složenu i zahtevnu geologiju. To je uslovilo i dovođenje u pitanje realizaciju projektovanog rešenja iz Glavnog projekta, slapišta i prelazne deonice. Ovom problemu smo poslednjih meseci ozbiljno pristupili, radimo dodatne istražne radove a svi učesnici u poslu – „Energoprojekt – Hidroinženjering”, Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi” i Građevinski fakultet iz Beograda kao i izvođač radova „Hidrotehnika – Hidroenergetika” su maksimalno angažovani u prevazilaženju problema. Kod svih preovladava stav da će se naći racionalno tehničko rešenje koje neće ugroziti rokove gradnje”.

Izvor: Regionalna informativno novinska agencija – RINA

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Proizvodi kompanije Bogutovo iz Arilja od ove godine i u Velikoj Britaniji

Oglasna Tabla

Privedeni migranti u Požegi

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Pinokio kakvog još niste videli“

Oglasna Tabla

Osnovna škola Dušan Jerković najbolja na Olimpijskom treningu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za 18. oktobar (petak)

Oglasna Tabla

U 65 škola programi za obrazovanje odraslih

Oglasna Tabla

Tehnološki požar u fabrici u Lučanima, povređena dva radnika

Oglasna Tabla

Berba završena, a rod maline još uvek neisplaćen

Oglasna Tabla