2.3 C
Uzice
27 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

U tunele brane „Arilje – profil Svračkovo” lani ugrađeno 2.490 kubika betona

Svračkovo – Na gradilištu brane i akumulacije „Arilje – profil Svračkovo” na Rzavu tokom prošle godine realizovani su svi planirani betonski radovi za tunel temeljnog ispusta i tunel za vodosnabdevanje. U prvi (dužine 120 metara) lani je ugrađeno 650 kubika betona kao i čelični cevodod prečnika 1.400 milimetara kroz čitav tunel, a preostalo je da se ove godine ugradi još 146 kubika betona. U tunelu za vodosnabdevanje, u delu od injekcione zavese, postavljen je čelični cevovod u dužini od 80 metara, prečnika 1.500 milimetara, ugrađeno 440 kubika betona i za 2019. planirano još 65 kubika.

To je za agenciju RINA izjavio Zoran Barać, direktor JP „Rzav” iz Arilja, napominjući da je u najduži, optočni tunel (240 metara), prošle godine ugrađeno 1.400 kubika betona a da je za ovu planirana, računajući tunel, ulaznu građevinu i deo kolena šahtnog preliva,ugradnja još 4.300 kubika.

„U 2018. godini na čitavom gradilištu realizovani su radovi u iznosu od 271.637.748 dinara, a bilo je planirano 366.594.721 dinar” – navodi inženjer Barać.

Brana i akumulacija u Svračkovu uzvodno od Arilja danas su najveća investicija u ovom delu Srbije (62 miliona evra), a Barać opisuje i nevolje s kojima se suočavaju graditelji:

„Ključan problem u realizaciji ovog kapitalnog objekta je nedostatak projektne dokumentacije za trajnu zaštitu kosina – kompletne leve obale. Ovde imamo veoma složenu i zahtevnu geologiju. To je uslovilo i dovođenje u pitanje realizaciju projektovanog rešenja iz Glavnog projekta, slapišta i prelazne deonice. Ovom problemu smo poslednjih meseci ozbiljno pristupili, radimo dodatne istražne radove a svi učesnici u poslu – „Energoprojekt – Hidroinženjering”, Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi” i Građevinski fakultet iz Beograda kao i izvođač radova „Hidrotehnika – Hidroenergetika” su maksimalno angažovani u prevazilaženju problema. Kod svih preovladava stav da će se naći racionalno tehničko rešenje koje neće ugroziti rokove gradnje”.

Izvor: Regionalna informativno novinska agencija – RINA

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zabranjene posete u užičkoj bolnici

Oglasna Tabla

Ariljske zimske radosti

Oglasna Tabla

Mladomir iz Požege ušao u Ginisovu knjigu rekorda: Besedio više od 6 sati, talenat za držanje zdravica otkrio slučajno

Oglasna Tabla

Drvo palo na vozilo u pokretu i usmrtilo muškarca

Oglasna Tabla

Slana pita od jogurta sa šunkom i krastavčićima

Oglasna Tabla

Pretežno oblačno, mestimično s kišom

Oglasna Tabla

Данас је Савиндан

Oglasna Tabla

Užičani se rastali sa jednim od svojih najboljih košarkaša-Dušanom Kutlešićem

Oglasna Tabla

Jačanje imuniteta kod odraslih: učinite organizam otpornim u samo 8 koraka

Oglasna Tabla