Огласна табла
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

U tunele brane „Arilje – profil Svračkovo” lani ugrađeno 2.490 kubika betona

Svračkovo – Na gradilištu brane i akumulacije „Arilje – profil Svračkovo” na Rzavu tokom prošle godine realizovani su svi planirani betonski radovi za tunel temeljnog ispusta i tunel za vodosnabdevanje. U prvi (dužine 120 metara) lani je ugrađeno 650 kubika betona kao i čelični cevodod prečnika 1.400 milimetara kroz čitav tunel, a preostalo je da se ove godine ugradi još 146 kubika betona. U tunelu za vodosnabdevanje, u delu od injekcione zavese, postavljen je čelični cevovod u dužini od 80 metara, prečnika 1.500 milimetara, ugrađeno 440 kubika betona i za 2019. planirano još 65 kubika.

To je za agenciju RINA izjavio Zoran Barać, direktor JP „Rzav” iz Arilja, napominjući da je u najduži, optočni tunel (240 metara), prošle godine ugrađeno 1.400 kubika betona a da je za ovu planirana, računajući tunel, ulaznu građevinu i deo kolena šahtnog preliva,ugradnja još 4.300 kubika.

„U 2018. godini na čitavom gradilištu realizovani su radovi u iznosu od 271.637.748 dinara, a bilo je planirano 366.594.721 dinar” – navodi inženjer Barać.

Brana i akumulacija u Svračkovu uzvodno od Arilja danas su najveća investicija u ovom delu Srbije (62 miliona evra), a Barać opisuje i nevolje s kojima se suočavaju graditelji:

„Ključan problem u realizaciji ovog kapitalnog objekta je nedostatak projektne dokumentacije za trajnu zaštitu kosina – kompletne leve obale. Ovde imamo veoma složenu i zahtevnu geologiju. To je uslovilo i dovođenje u pitanje realizaciju projektovanog rešenja iz Glavnog projekta, slapišta i prelazne deonice. Ovom problemu smo poslednjih meseci ozbiljno pristupili, radimo dodatne istražne radove a svi učesnici u poslu – „Energoprojekt – Hidroinženjering”, Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi” i Građevinski fakultet iz Beograda kao i izvođač radova „Hidrotehnika – Hidroenergetika” su maksimalno angažovani u prevazilaženju problema. Kod svih preovladava stav da će se naći racionalno tehničko rešenje koje neće ugroziti rokove gradnje”.

Izvor: Regionalna informativno novinska agencija – RINA

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ССП Ужице: Веровали или не у Ужицу је зазидан вредан мозаик

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпећка пећина, Стари град и СтаПарк најпосећенији туристички локалитети у 2022. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преко седамдесет сати ивањички путари пробијали снежне сметове на Голији (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата јануарских пензија од четвртка 9. фебруара

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЗБС: Тестирање школараца и предшкoлаца за „Пажљивкову смотру“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ускоро усвајање Урбанистичког пројекта обилазнице, формирана нова Радна група

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због пуцања цеви Ø100 високе зоне, без воде су остали потрошачи…

ОГЛАСНА ТАБЛА

Након три године поново Сајам сувомеснатих производа 21. „Пршутијада“ у Мачкату (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

У већини места ледени дан, понегде слаб снег – на планинама и минус 20 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА