12.7 C
Uzice
октобар 13, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

U TOKU VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA

Užice – U Zavod za javno zdravlje Užice pristiglo je 10.400 vakcina protiv sezonskog gripa, koje su distribuirane u domove zdravlja Zlatiborskog okruga.

                                                                                                                foto: pharmamedica.rs

Dom zdravlja u Arilju trebavao je 600 doza, od kojih 367 je već potrošeno.

„U startu je dato 50 doza staračkom domu. Interesovanje za vakcinaciju je veće u ovom periodu i za sada se ne zna da li će biti potrebe za još vakcina”, rečeno je u Domu zdravlja u Arilju.

U Domu zdravlja u Kosjeriću koji je od 500 doza potrošio već 350 kažu da će najverovatnije trebovati još vakcina protiv sezonskog gripa.

„Najveće interesovanje je među starijom populacijom i među hroničnim bolesnicima. Najverovatnije će nam trebati još doza jer smo u ovom periodu prošle godine dali manje vakcina nego sad“, kaže za Glas zapadne Srbije glavna sestra Doma zdravlja u Kosjeriću, Ana Nikolić.

U Požezi od 600 doza potrošeno je 60 odsto, a slično stanje je i u Bajinoj Bašti koja je trebovala 1.000 doza. Dom zdravlja u Čajetini je dobilo 500 doza, Sjenica 800, Nova Varoš 600, Priboj 1000, Prijepolje 1.800, a Užice 3.000 doza.

Sa druge strane u Domu zdravlja u Sjenici od 800 dobijenih vakcina potrošeno je samo 167 od kojih 111 za populaciju stariju od 65 godina.

„Praksa kod nas kao i prethodnih godina jeste da se nikada ne potroše sve doze, već uglavnom šaljemo vakcine u druge opštine“, rečeno je u Domu zdravlja u Sjenici.

U Zavodu za javno zdravlje u Užicu kažu da je količina podeljenih vakcina skoro ista kao i prošle godine.

„Prethodne godine potrošeno je 90 odsto vakcina tako da se ista količina očekuje i ove. Budući da još uvek nije registrovan virus gripa nije toliko primentna zainteresovanast građana. Međutim, starija populacija dolazi uvek prva na vakcinaciju, što je dobro jer da bi se na vreme stvorio imuni sistem neophodno je da se vakcinišete dve do tri nedelje pre dobijanja gripa”, kaže za Glas zapadne Srbije epidemiolog Marija Baralić.

Da biste dobili vakcinu protiv gripa neophodno je prvo da se javite svom izabranom lekaru koji će vas kasnije uputiti na vakcinaciju.

Izvor : glaszapadnesrbije.rs

output_sm3ln4

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

MUP: Pojačana kontrola prevoza dece

Oglasna Tabla

SBB fondacija u akciji čišćenja u Užicu

Oglasna Tabla

Sve samo da izbegne alko-test: Suvozač istrčao iz kola kad je video saobraćajce, pa bežeći skočio u Drinu

Oglasna Tabla

Učenici Matematičke gimnazije osvojili četiri medalje na takmičenju u Rumuniji

Oglasna Tabla

Ako pojedete samo jabuku dnevno, zaboravićete na lekare: Čuvar srca i zdravlja, bolja od lekova!

Oglasna Tabla

Pravo leto usred oktobra: Danas 28 stepeni, od sledeće nedelje još toplije

Oglasna Tabla

EU PRO predstavlja poziv za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima, mikro i malim preduzećima na Zlatiboru 14. oktobra

Oglasna Tabla

Uhapšene dve osobe u Požegi zbog više krađa i silovanja stare žene

Oglasna Tabla

Danijela i Saša imaju četvoro dece, a reakcija okoline je često iznenađujuća

Oglasna Tabla