ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

У току пријава за добровољно служење војног рока

У току је конкурс Министарства одбране за добровољно служење војног рока, а држављани Србије старости од 19 до 30 година могу да се пријаве до краја августа за септембарски рок, рекла је данас потпоручник Бојана Јовандић из Управе за обавезе одбране Министарства одбране. Она је за Тањуг подсетила на то да је јавни позив на добровољно служење војног рока отворен током целе године, а кандидати се на само служење упућују у четири војна рока – 1. марта, 1. јуна, 1. септембра и 1. децембра.

„Пријаве за септембарски војни рок су омогућене до краја августа, а могу да их поднесу сви кандидати који током текуће године навршавају од 19 до 30 година живота. Неопходно је да буду држављани Србије, да имају пребивалиште у Србији и да испуњавају остале законом предвиђене услове“, нагласила је потпоручник Јовандић.

Истиче и то да кандидати своје пријаве могу да поднесу на три начина: одласком у Центар Министарства одбране за локалну самоуправу према месту свог пребивалишта или бивши војни одсек, затим електронским путем преко сајта е-управе и на шалтерима предузећа Поште Србије.

Јовандић напомиње да поред оспособљавања за руковањем наоружањем и војном техником и стицањем различитих вештина касније корисних за живот и рад, војници приликом добровољног служења војног рока, током целог трајања добровољног рока имају обезбеђена месечна примања, која тренутно износе око 46.000 динара.

„Такође, они имају и војно здравствено осигурање, према прописима здравственог осигурања Војске Србије (ВС), затим накнаду путних трошкова од места пребивалишта на јављање добровољног служења, као и повратак на крају одслуженог војног рока. Такође, имају и смештај, исхрану, војну одећу, обућу и свакако један од значајнијих бенефита је могућност заснивања радног односа у ВС у својству професионалног војника“, поручила је Јовандић.

Потпуковник Зоран Филиповић истиче да се кандидати који се пријаве упућују на основну обуку Војске Србије у један од три центара, а то су гарнизони Сомбор, Ваљево и Лесковац.

Он за Тан‌југ појашњава да се након завршене основне обуке, а сходно специјалности за коју су регрутовани, кандидати упућују у центре за обуку специјалности, а то су гарнизони Пожаревац, Крушевац, Батајница, Ниш и Горњи Милановац.

„Након завршене обуке која траје три месеца, кандидати се упућују у јединице ВС где се активно укључују у живот и рад јединица. Обука је све време интензивна, занимљива и динамична“, поручио је потпуковник.

Он указује на то да су бројне олакшице омогућене свима који након добровољног служења војног рока желе да остану и раде у Војсци Србије.

„Најбитнија олакшица за све кандидате који планирају пријем у професионалну војну службу је та да они могу завршити све неопходне процедуре током служења војног рока, попут безбедносне и осталих провера, и самим даном одслужења војног рока већ сутрадан могу стати у строј припадника Војске Србије као професионални војници“, закључује Филиповић.

 

 Извор: Тањуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Фестивал фантастике оправдао очекивања ужичких основаца и средњошколаца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Завршено асфалтирање седам путних праваца у Качеру

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпуна трансформација Градског културног центра кроз пројекат Престоница културе Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас је Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење за медије: Одржан Трећи Конгрес Српске странке Заветници – Милица Ђурђевић Стаменковски поново изабрана за председницу

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србију стиже снажно погоршање времена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Едукација деце од кључног значаја за њихово безбедно учешће у саобраћају (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стопића пећина – најпосећенији спелеолошки објекат у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акција „Армагедон“, ухапшена већа група педофила

ОГЛАСНА ТАБЛА