ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

У сусрет слави храма Светог Архангела Гаврила у Чајетини (видео)И ове године 26. јула, на празник Светог Архангела Гаврила, истоимена црква у Чајетини обележиће своју крсну славу. Након потпуне обнове храма, изградње парохијског дома за свештенике и њихове породице, тренутно су радови на уређењу црквеног дворишта у завршној фази. Постављен је тротоар око храма, прилаз парохијском дому је уређен као и плато ипред храма. Завршетак изградње новог парохијског дома и постављање ограде око црквене порте су радови којима ће се свештенство чајетинске цркве посветити у наредном периоду.

Поред битних дана и празника у години које храм у Чајетини обележава, ту је и крсна слава, Сабор Светог Архангела Гаврила, који ће ускоро бити свечано и обележен. Леп, и за ове крајеве традиционалан обичај је да организацију обележавања празника помогну домаћини славе а то су ове године Милан Селаковић и Срећко Смиљанић. Уочи славе служиће се вечерња служба са почетком од 17 часова а на дан славе у 8 часова.

„Трудимо се да се припремимо свечано а у складу са тренутном ситуацијом у којој се налазимо, апропо радова у којима смо константно већ четврту годину за редом, како у сређивању храма и помоћних објеката тако и дворишта. По први пут ове године ћемо прославити нашу храмовну, крсну славу у потпуно обновљеном храму. Прошле године радови су били приведени крају а ове године, у име Бога, смо потпуно освежени и нови. Иако је наша црква изграђена пре више од 130 година, она сада изгледа као да је јуче завршена“, рекао је Петар Лазић, старешина храма у Чајетини.

Радови на обнови тротоара око храма, прилазног платоа храма и парохијског дома приводе се крају а у дворишту цркве постављен је и подземни систем за наводњавање и расвету. Следећи озбиљан подухват јесте завршетак новог парохијског дома и постављање преко потребне ограде око целокупног црквеног комплекса.

„Остаје нам највећи пројекат после саме градње цркве а то је завршетак новог парохијског дома. Надам се, уз Божију помоћ на првом месту, да ћемо добар део завршити ове године и можда ћу бити преамбициозан, али мислим да не, ако кажем да ћемо у зиму ући са сигурно 90% завршеног посла“.

Овом приликом старешина храма одао је велику захвалност свима који су помогли уређење храма и омогућили да радови теку овим интензитетом, пре свега општини Чајетина, свим јавним и приватним предузећима и наравно, великом броју донатора.

„Користим прилику да становницима на првом месту вароши Чајетине а онда и свим становницима на територији општине Чајетина, пожелим срећан и благословен предстојећи празник, крсну славу нашег храма. Позивам све људе добре воље да тај дан буду са нама и да се заједно помолимо Господу Богу за здравље и напредак свих нас“.

Златиборпресс

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Они су око нас – препознај и номинуј своје хероје за 2024!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гондола од сутра у редовном режиму рада

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова епизода емисије „У загрљају Златибора“ – Црква брвнара у златиборском селу Јабланица (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Превентивни прегледи 21. априла у Дому здравља у Чајетини

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сви локални избори истог дана – 2. јуна!

ОГЛАСНА ТАБЛА

33. седница Скупштине града Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Цена масти за три године скочила 160 одсто: Стручњаци откривају у чему је проблем

ОГЛАСНА ТАБЛА

Локална самоуправа гради нову кућу за Николу и Неду (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Смањени проблеми непрописног паркирања на Златибору захваљујући систему „Око соколово“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА