Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

У сусрет слави храма Светог Архангела Гаврила у Чајетини (видео)И ове године 26. јула, на празник Светог Архангела Гаврила, истоимена црква у Чајетини обележиће своју крсну славу. Након потпуне обнове храма, изградње парохијског дома за свештенике и њихове породице, тренутно су радови на уређењу црквеног дворишта у завршној фази. Постављен је тротоар око храма, прилаз парохијском дому је уређен као и плато ипред храма. Завршетак изградње новог парохијског дома и постављање ограде око црквене порте су радови којима ће се свештенство чајетинске цркве посветити у наредном периоду.

Поред битних дана и празника у години које храм у Чајетини обележава, ту је и крсна слава, Сабор Светог Архангела Гаврила, који ће ускоро бити свечано и обележен. Леп, и за ове крајеве традиционалан обичај је да организацију обележавања празника помогну домаћини славе а то су ове године Милан Селаковић и Срећко Смиљанић. Уочи славе служиће се вечерња служба са почетком од 17 часова а на дан славе у 8 часова.

„Трудимо се да се припремимо свечано а у складу са тренутном ситуацијом у којој се налазимо, апропо радова у којима смо константно већ четврту годину за редом, како у сређивању храма и помоћних објеката тако и дворишта. По први пут ове године ћемо прославити нашу храмовну, крсну славу у потпуно обновљеном храму. Прошле године радови су били приведени крају а ове године, у име Бога, смо потпуно освежени и нови. Иако је наша црква изграђена пре више од 130 година, она сада изгледа као да је јуче завршена“, рекао је Петар Лазић, старешина храма у Чајетини.

Радови на обнови тротоара око храма, прилазног платоа храма и парохијског дома приводе се крају а у дворишту цркве постављен је и подземни систем за наводњавање и расвету. Следећи озбиљан подухват јесте завршетак новог парохијског дома и постављање преко потребне ограде око целокупног црквеног комплекса.

„Остаје нам највећи пројекат после саме градње цркве а то је завршетак новог парохијског дома. Надам се, уз Божију помоћ на првом месту, да ћемо добар део завршити ове године и можда ћу бити преамбициозан, али мислим да не, ако кажем да ћемо у зиму ући са сигурно 90% завршеног посла“.

Овом приликом старешина храма одао је велику захвалност свима који су помогли уређење храма и омогућили да радови теку овим интензитетом, пре свега општини Чајетина, свим јавним и приватним предузећима и наравно, великом броју донатора.

„Користим прилику да становницима на првом месту вароши Чајетине а онда и свим становницима на територији општине Чајетина, пожелим срећан и благословен предстојећи празник, крсну славу нашег храма. Позивам све људе добре воље да тај дан буду са нама и да се заједно помолимо Господу Богу за здравље и напредак свих нас“.

Златиборпресс

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Одржива пољопривреда од кључног значаја за опстанак села

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ново радно време Потпећке пећине и Старог града

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бојан из Ужица је херој ковид епидемије: Очекивао запослење, добио шут карту

ОГЛАСНА ТАБЛА

Истиче рок за достављање финансијских извештаја за 2022. годину

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива које ће важити до 7. априла

ОГЛАСНА ТАБЛА

Немања Видић кандидат за Кућу славних Премијер лиге

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зелено – леви фронт Ужице подржава протест радника ЈКП Биоктош

ОГЛАСНА ТАБЛА

Конкурс за доделу стипендија студентима из уметничких области са територије Републике Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сезона алергија – како може да помогне замрзнута коприва

ОГЛАСНА ТАБЛА