ОГЛАСНА ТАБЛА
НАЈАВЕ И ДОГАЂАЈИ УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

У сусрет Престоници културе „КултУЕрица“

Манифестацијом “Витешки дани” почеће Културно лето за младе у Ужицу. Програм предвиђа низ манифестација намењених деци и младима, које ће са циљем промоције културе, креативности и дружења, бити организоване на отвореним просторима и у установама културе до септембра месеца.

“КултУЕрица” је, по речима Нађе Лазаревић, чланице Тима града Ужица за организацију Културног лета за младе, намењена деци и младима, а чиниће је различити садржаји намењени свим узрастима.

“Културно лето за младе представља кровни слоган свих културних догађаја и манифестација намењених деци и младима у нашем граду у периоду од јуна до септембра ове године, које ће се одржавати на различитим локацијама на отворном као што су башта и парк испред Градског културног центра, Главна улица, Трг партизана али и у установама културе. Део програма биће приређен и на Дечијем одељењу Опште болнице за децу која се тамо налазе. Занимљиво је и то што ће учешће на догађајима бити могуће без претходне најаве и сви садржаји потпуно су бесплатни. Једноставно желимо да се овог лета дружимо у нашем граду и дочекамо наредну годину у духу културе, заједништва, креативности и нових знања”.

Како је истакао Филип Баралић, директор Градског културног центра, установе која је припремила неколико манифестација, програм почиње 15. јуна.

“Витешки дани- У сусрет Видовдану“, је програм који нас води кроз епоху витезова указујући на част и витештво као универзалне вредности. Деца и млади имаће прилику да учествују у радионицама средњовековних заната, али и да присуствују промоцији стрипа “Сјај и сенка Немањића”, аутора Горана Томовића и Драгана Милутиновића, у оквиру које ће бити и изложба. Као наставак овог догађаја, имамо и предавања “Живот у средњовековној Србији”, Миломира Максимовића и “Ужички град”, Софије Радовић, док ће витешке радионице, витешки турнир и смотра витешких вештина, бити у суботу, 17. јуна”.

Изразивши задовољство што су се укључили у креирање садржаја за најмлађе суграђане, Бојана Ивановић из удружења “Едукативна развионица”, најавила је три занимљиве радионице.

“Прва ће бити одржана 1. јула у башти Градског културног центра. Реч је о забавној “Научнионици” , где на занимљив начин спроводимо експерименте из физике и хемије уз помоћ волонтера Канцеларије за младе. “Rock ‘n’ roll” радионица за најмлађе планирана је за 13. јул на Главној улици, уз учешће суграђана који шетају са децом и који ће имати прилику да са бендом “Никад спремни” кроз игру уче о овом музичком правцу. У августу спроводимо игру бојама где ћемо са децом са сметњама у развоју шарати мајице, а потом отисцима дланова направити заједничку слику на великом платну”.

Ана Дуковић, библиотекарка, говорила је о традиционалним радионицама, али и о програмима за младе и децу са сметњама у развоју.

И овог лета у Народној библиотеци Ужице биће организоване традиционалне радионице у периоду од 17. јула до 4. августа за децу узраста од 7 до 12 година и то кроз две тематске целине: едукативно-креативне радионице под називом “Куд погледаш свуда чуда” и шаховске радионице намењене почетницима “Мали шахиста”. Поред тога како истиче библиотекарка Ана Дуковић, припремљени су и садржаји за децу са сметњама у развоју.

“11. августа биће реализована сликарска радионица са младима и децом са сметњама у развоју Удружења ,,Анђели“ и дневног боравка, као и посета деци која се налазе на болничком лечењу у Општој болници Ужице. Ова посета подразумева и радионицу са нашом завичајном песникињом, Љиљом Андрић, која ће, након тога, имати и књижевно вече посвећено важности читања, креативног писања и изражавања”.

Волонтери Канцеларије за младе биће укључени у све догађаје најавила је координаторка Марија Маричић.

“Искрено се надам да ће Културно лето за младе постати препознатљиво и традиционално, и да ћемо се, у годинама пред нама, ширити и имати још више садржаја. Бићемо део свих манифестација, а када се наши ђаци врате у школе, у септембру ћемо организовати “Игре без граница” на Градском базену за све основце и средњошколце”.

24. и 25. јуна биће одржан Фестивал популарне културе, друштвених и видео-игара “Поп Кон Уе”, која окупља све заљубљенике у друштвене игре, док ће љубитељи анимираних филмова и цртаћа моћи да уживају у концерту музике из Дизнијевих цртаћа.

О свим планираним догађајима суграђани ће бити благовремено обавештени, поручују организатори, уз напомену да су си садржаји бесплатни.

Grad Užice

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Провера обучености војника на добровољном служењу војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА

Удружење “Право у жицу” врло успешно на 8. фестивалу младих гуслара у Београду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Асфалтирањем се завршавају радови у Улици Марије Маге Магазиновић (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Локални механизми за развој женског предузетништва у руралној средини (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Светски дан срца – 29. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изложба – Хобијем по свету

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива које ће важити до 6. октобра

ОГЛАСНА ТАБЛА

На мобилном мамографу у Чајетини прегледано 788 жена, најављене нове активности

ОГЛАСНА ТАБЛА

Први „Ужички фестивал ходања“ у недељу 1. октобра

ОГЛАСНА ТАБЛА