9.1 C
Uzice
септембар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

U SUSRET 6. FESTIVALU FOLKLORA VETERANA

У сусрет 6. фестивалу фолклора ветеранаUdruženje za negovanje narodne tradicije „Veterani Zlatibora“ po 6-ti put organizuju Festival veterana folklora. Ove godine najlepše koreografije izvešće 43 društva a gosti dolaze iz svih krajeva Srbije kao i iz BiH, Slovenije, Austrije… Festival će se održati u subotu od 15 časova u Sportskoj dvorani u Čajetini.

Hiljadu učesnika iz 43 kulturno-umetnička društva iz zemlje i okruženja prikazaće publici, ali i jedni- drugima, neke od najlepših koreografija, sve upakovano u bogate nošnje mesta iz kojih dolaze i muziku ostavljenu nekad davno u baštinu. Pet sati programa, zabave, jednom rečju – festival! Za domaćine, veterane Zlatibora, organizovati sve to – biće pravi izazov.

Sequence 01.Still004

„Naši veterani, na žalost, ove godine neće učestvovati, jer ne možemo da se iskonbinujemo; mnogo nam treba ljudi za organizaciju festivala i ne možemo da stignemo da se presvlačimo i igramo. ali, predstavićemo se na nekoj sledećoj manifestaciji, sa nekim novim igrama,“ kaže Marko Vesović, umetnički rukovodilac veterana. U samoj organizaciji oslanjaju se na sopstvene snage, a pomažu im Opština, JP KSC i TO Zlatibor, kao i hotelijeri koji im izlaze u susret sa pristupačnim cenama za smeštaj i ishranu.

Mnogi od gostiju na Zlatibor dolaze ne samo zbog učešća na Festivalu, već i zbog uživanja u čarima ove planine. Tome doprinose, sigurno, i dobri domaćini o kojima se glas daleko čuje, tako da se iz godine u godinu za Festival prijavljuju nova zainteresovana kulturno-umetnička društva.

Sequence 01.Still002

Na 6. festival po prvi put stiže KUD iz Kopra iz Slovenije, kao i KUD „Jedinstvo“ iz Beča koje će svoj dolazak učiniti upečatljivim po jednom gestu. naime, oni su izrazili želju da pomognu jednoj čajetinskoj porodici iz kategorije socijalno ugroženih, pa će to učiniti uz pomoć Centra za socijalni rad opštine Čajetina.

Zlatiborski veterani su, uglavnom, išli na festivale i koncerte u uzvratne posete, a ostalo je želja da posete Sloveniju gde još nisu bili. Mogućnost za to otvara se u februaru kada bi gostovali KUD-u „Brdo“ iz Kranja. Dotle, ostaje nam da uživamo u subotnjem prazniku koji priređuju čuvari tradicije.

Mirjana Ranković Luković, www.zlatiborpress.rs

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Održava se Sajam domaće rakije u Šljivovici

Oglasna Tabla

U gepeku Zemunaca čitav tovar nelegalnih cigareta

Oglasna Tabla

Saopštenje za medije Javnog izvršitelja Đorđa Dogandžića povodom slučaja porodice „Ćitić“

Oglasna Tabla

Država preuzima aerodrom Ponikve od Užica

Oglasna Tabla

Mališani iz vrtića „Bambi“ šetnjom obeležili Dan bez automobila (FOTO)

Oglasna Tabla

FOTO DANA: Šmeker se ne postaje, šmeker se rađa

Oglasna Tabla

Izložba radova Nenada Nedeljkova u Galeriji Reflektor

Oglasna Tabla

Startap centri u Užicu, Priboju i Arilju (VIDEO)

Oglasna Tabla

Rok za prijavljivanje vršnjačkog nasilja 24 sata

Oglasna Tabla