5.5 C
Uzice
децембар 7, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

U SUSRET 6. FESTIVALU FOLKLORA VETERANA

У сусрет 6. фестивалу фолклора ветеранаUdruženje za negovanje narodne tradicije „Veterani Zlatibora“ po 6-ti put organizuju Festival veterana folklora. Ove godine najlepše koreografije izvešće 43 društva a gosti dolaze iz svih krajeva Srbije kao i iz BiH, Slovenije, Austrije… Festival će se održati u subotu od 15 časova u Sportskoj dvorani u Čajetini.

Hiljadu učesnika iz 43 kulturno-umetnička društva iz zemlje i okruženja prikazaće publici, ali i jedni- drugima, neke od najlepših koreografija, sve upakovano u bogate nošnje mesta iz kojih dolaze i muziku ostavljenu nekad davno u baštinu. Pet sati programa, zabave, jednom rečju – festival! Za domaćine, veterane Zlatibora, organizovati sve to – biće pravi izazov.

Sequence 01.Still004

„Naši veterani, na žalost, ove godine neće učestvovati, jer ne možemo da se iskonbinujemo; mnogo nam treba ljudi za organizaciju festivala i ne možemo da stignemo da se presvlačimo i igramo. ali, predstavićemo se na nekoj sledećoj manifestaciji, sa nekim novim igrama,“ kaže Marko Vesović, umetnički rukovodilac veterana. U samoj organizaciji oslanjaju se na sopstvene snage, a pomažu im Opština, JP KSC i TO Zlatibor, kao i hotelijeri koji im izlaze u susret sa pristupačnim cenama za smeštaj i ishranu.

Mnogi od gostiju na Zlatibor dolaze ne samo zbog učešća na Festivalu, već i zbog uživanja u čarima ove planine. Tome doprinose, sigurno, i dobri domaćini o kojima se glas daleko čuje, tako da se iz godine u godinu za Festival prijavljuju nova zainteresovana kulturno-umetnička društva.

Sequence 01.Still002

Na 6. festival po prvi put stiže KUD iz Kopra iz Slovenije, kao i KUD „Jedinstvo“ iz Beča koje će svoj dolazak učiniti upečatljivim po jednom gestu. naime, oni su izrazili želju da pomognu jednoj čajetinskoj porodici iz kategorije socijalno ugroženih, pa će to učiniti uz pomoć Centra za socijalni rad opštine Čajetina.

Zlatiborski veterani su, uglavnom, išli na festivale i koncerte u uzvratne posete, a ostalo je želja da posete Sloveniju gde još nisu bili. Mogućnost za to otvara se u februaru kada bi gostovali KUD-u „Brdo“ iz Kranja. Dotle, ostaje nam da uživamo u subotnjem prazniku koji priređuju čuvari tradicije.

Mirjana Ranković Luković, www.zlatiborpress.rs

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

4 najlepše posne čoko – torte za potpuni praznični ugođaj! Odlične su za slave, a jednostavne za spremanje!

Oglasna Tabla

Obuka zaposlenih KJP „Zlatibor“ za pružanje prve pomoći sa pokaznom vežbom

Oglasna Tabla

Velika rekonstrukcija srednjovekovne tvrđave na Đetinji

Oglasna Tabla

Vahida Đedović brutalno razotkrila sve maske današnjeg roditeljstva

Oglasna Tabla

„1 od 5 miliona Užice” organizuje akciju prikupljanja potpisa za obustavljanje sudskog i političkog progona Aleksandra Obradovića

Oglasna Tabla

Podela auto sedišta deci rođenoj u drugoj polovini ove godine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prste da poližete: Četiri ideje za posni doručak!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 7. decembar

Oglasna Tabla

KONAČNO: Posle pola veka MOSI igre održaće se u Užicu 2022. godine (VIDEO)

Oglasna Tabla