11.7 C
Uzice
новембар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

U subotu Bogojavljenska litija i plivanje za Časni krst

U subotu, 19. januara u 10 časova, na Đetinji će se održati tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst u Užicu. Organizator i ove godine je Grad Užice, uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve i  stručnu pomoć Javnog preduzeća Veliki park i Crvenog krsta. Litija će krenuti u 9,30 ispred crkve Svetog Đorđa i Svetog Marka, proći kroz grad i doći do Gradske plaže. Prijavljivanje učesnika je do petka, 18. januara, do 12 časova, na Gradskom trgu, na klizalištu. Do sada je prijavljeno 57 učesnika, među kojima su i dve žene. Inače, najstariji prijavljeni učesnik ima 61, a najmlađi 17 godina.

Protonamesnik Ljuban Petrović najavio je da će se na Bogojavljenje služiti liturgije u crkvama Svetog Đorđa i Svetog Marka:

„Posle liturgija, krenućemo u litiju do Đetinje gde ćemo se moliti Bogu da osvešta grad i reku. Kada sveštenik kaže „Bog se javi“ učesnici će početi da plivaju za časni krst koji je donet iz Jerusalima. Crkva će darivati ikonom učesnike koja je blagoslov za njihovu hrabrost i veru, jer na Bogojavljenje je Sveti Jovan krstio Isusa u reci Jordan i tada se čuo glas Božji glas i pojavio Sveti duh u vidu belog goluba.“

Prvi do Časnog krsta prošle godine stigao je Goran Ivaniš

Dragoljub Kostić, član Gradskog veća naveo je da se plivanje za Bogojavljenski krst organizuje po 11. put u Užicu:

„Građani su toplo prihvatili ovu manifestaciju. Iz godine u godinu se povećava broj učesnika koji plivaju za Bogojavljenski krst, ali i onih koji dolaze da gledaju taj događaj. Oni koji plivaju po hladnoći su junaci našeg grada i to svi oni, bez obzira ko prvi dopliva do Časnog krsta. Takmičar koji prvi dopliva do Časnog krsta biće nagrađen zlatnikom koji je donirala zlatara Karat.“

Dinko Žuvela iz Velikog parka rekao je da će svi prijavljeni plivači biti zdravstveno pregledani u Udruženju ribolovaca, u subotu u vremenu od 7 do 10 časova i naveo da će u tehničkom delu pomoć dati i užički Crveni krst.

uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U Aleksincu je pre 30 godina stradao 91 rudar, tela su mesec dana izvlačena iz jame

Oglasna Tabla

Ambasador Egipta i guverner Asuana posetili Užice

Oglasna Tabla

Dobrić oštetio RAP za 6,86 miliona dinara

Oglasna Tabla

Fantastična štrudla sa makom i orasima: Savršen ukus koji se ne zaboravlja!

Oglasna Tabla

Roditelji nestalih beba traže formiranje posebnog tužilaštva, umesto zakona

Oglasna Tabla

Zimsko orezivanje voća: Obezbedite dobar rod uz video – uputstvo od samo tri koraka

Oglasna Tabla

Promenljivo oblačno, vetrovito i toplo

Oglasna Tabla

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla