ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

У Стопића пећини уређена нова стаза дужине 60 метара ( видео)

Стопића пећина једна је од најзнаменитијих и најлепших пећина у Србији. Налази се на главном путу ка Сирогојну, између села Рожанства и Трнаве, удаљена 19 км од Златибора. По величини инпознантног улаза чије су димензије 18 м висине и 35м ширине, друга је пећина у Србији. Последњих година Стопића пећина бележи рекорде посећености и слободно се може рећи да је једна од најпосећенијих туристичка локалитета Златибора.

Стопића пећина последњих неколико година бележи рекорде посећености и слободно се може рећи да је једна од најпосећенијих туристичка локалитета Златибора. Протекле године пећину је посетило 101 370 посетилаца од којих је близу трећине страних држављана, док је у јануару ове године регистовано 9 600 посета. Новитет који је додатно обогатио понуду пећине јесте уређена нова страза, која је доступна за посету и која је изузетно богата пећинским накитом. Радови на овом делу захтевали су много напорног рада јер је на самом почетку било тешко снимити терен и узети подлогу, а највећи проблем било је ручно доношење материјала пошто нема другог прилаза пећини.

„Крајем прошле године смо завршили стазу у речном каналу, а то је канал који красе бигрени лонци изнад водопада Извор живота. Стаза је дуга 60 метара и на овај начин су показани нови хоризонти нашим гостима који су јако задовољни“, рекао је Јован Павловић, ТО Златибор.

Кроз пећину сада иде стаза укупне дужине око 400 метара, коју краси расвета у свим ходницима и каналима, а за чији обилазак је потребно 30 до 40 минута. Од недавно допступан је и аудио водичи Стопића пећине , који гостима омогућава да кроз видео, фото и текстуалне формате уживају у шетњи кроз десет кључних тачака. Ова апликација пружа могућност да у сваком тренутку посетиоци одаберу одговарајућу причу сходно делу пећине на ком се налазе, али и да добију информације о географским чињеницама које карактеришу пећину и њен историјат.

„Пећина нема много класичног накита јер је отворена, међутим каде које се налазе у њој су изузетне и највеће у овом делу Европе, а што се тиче овог водопада висок је преко девет метара. У последње време имамо све више Апара, Индијаца, Кинеза, људи који су били неуобичајени ранијих година на овом подручју као гости, а на овај начин смо им изашли у сусрет да разумеју причу о пећини“.

Туристичка организација активно ради на унапређењу садржаја али и самог изгледа како пећине тако и прилаза до ње. Урађен је паркинг простор, мини пијаца, а у плану је да се промени расвета у пећини, да се прошири саобраћаница и направи петља са главног пута како би и аутобуси могли да силазе до паркинга.

„Туристичка организација Златибор је једина која газдује овом пећином, која улаже у њу и спроводи мере и активности на очувању природе. Наравно постоје и постицајна средства Републике Србије, као и залагање локалне самоуправе која нам излази у сусрет у сваком могућем моменту“.

Ни неповољни временси услови Борку Меловић из Рожанства не спречавају да сваког дана изложи своје производе и сувенире, како би гости са овог места отишли са једном успоменом више.

„Овде се ради 365 дана због гостију, без обзира дали је снег или лепо време. Највише се купују магнетићи, сувенири јер су то лепе успомене које остају, а мање се продају домаћи производи“, каже Борка Меловић.

Стопића пећина доступна је за посете сваког дана од 9:30 до 16:30 часова.

Златибор Пресс

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

„Корњача и зец“ у Дому културе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико се тренутно плаћају послови чишћења стана?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преселите пчеле тамо где има више цвећа

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ритму недеље са Весном Читаковић (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворен фестивал „Ужички стрип сусрети“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Провизије, нотификације, одржавање рачуна: Шта све банке наплаћују?

ОГЛАСНА ТАБЛА

До краја месеца предлог за обавезно служење војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дан планете Земље обележен у ОШ „Димитрије Туцовић“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата редовне накнаде за незапослене

ОГЛАСНА ТАБЛА