ОГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

У сред ливаде појавио се кратер – мештани кажу да је ту окно некадашњег рудника

Косјерић – Да природа може да изненади кад се најмање надате још једном се показало, а овај пут у селу Росићи код Косјерића кад се сасвим случајно пред љубитељима природе који су се затекли на лицу места, у земљи насред ливаде појавила – огромна, црна рупа. Мештани су у први мах били веома уплашени, јер се лако могло десити да у овај бездан неко и упадне.

-Обрушио се део земље због велике количине воде, а онда се појавио кратер дубок неколико метара. То је окно некадашњег рудника магнезијума. Поред греда које се убезбедјивале само окно и подупирале земљу у самој рупи се појавила велика количина воде што је за нас био невероватан призор, казао је за РИНУ Милан Божовић из Косјерића.

Он додаје, да ова природна појава и велика рупа препуна воде није сасвим случајна, јер се то догодило испод планине Дивчибаре, која је богата изворима чисте воде за пиће.

– Ту се налазио рудник магнезита који је затворен после рата, услед огромних вода које су пуниле рударска окна, рудари су побегли да би сачували главе, од тада је тај рудник напуштен. Чак и данас се види улаз у окно на Дивчибарама. Може се сматрати да је управо рудник овог минерала био језгро настанка Дивчибара као насеља – истиче Божовић.

Он позива све оне који могу да ураде истраживања и испитивања везана за ова рударска окна, јер сматра је тај крај јако богат српском историјом и богатством за које би људи требало да знају.

Извор/фото: ГЗС/РИНА

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Новогодишњи празници на Златибору уз мноштво популарних извођача

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Ми се надамо, нада је живот“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ужичанин у аутомобилу превозио 4,5 килограма марихуане

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српска ракија стављена у топ 10 најбољих жестина на свету, заузела четири места на листи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата пензија од суботе 9. децембра

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

СК Звезда се припрема за нову сезону

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико је Србија ове године зарадила од извоза малине?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још данас можете да се пријавите за „Моја прва плата“

ОГЛАСНА ТАБЛА