Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

U Srbiji za godinu dana registrovana još 92 pedofila

Na spisku je trenutno 371 ime. Ovaj broj je samo „jedna kap u moru”, smatra Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić”
Broj pedofila u Srbiji upisanih u registar koji predviđa Marijin zakon za godinu dana povećan je za skoro sto osoba.

Dok je u oktobru prošle godine u evidenciji bilo 279 pedofila, prema poslednjim podacima, ova crna lista proširena je za još 92 imena. Trenutno je 371 pedofil upisan u registar, podaci su Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde koji su dostavljeni „Politici”.

Svi oni su pravosnažno osuđeni za neko od krivičnih dela protiv polne slobode nad maloletnicima. Ovaj registar donet je u septembru 2015. godine i od tada je lista rasla geometrijskom progresijom. Početkom prošle godine, na primer, u evidenciji je bilo 96 imena, da bi se taj broj do oktobra iste godine utrostručio.

Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić”, navodi za „Politiku” da je ovaj broj samo „jedna kap u moru”. Naš sagovornik smatra da je ovo tek stoti deo stvarnog broja počinilaca takvih krivičnih dela.

„Žrtve su se ohrabrile da takve slučajeve prijavljuju. To je nešto što smo dobro uradili. Kada kažem mi, mislim na sistem, nas nevladine organizacije i vas medije koji ste propagirali taj registar. Takođe, i policija je uradila dobar posao u smislu otkrivanja pedofila sa društvenih mreža. Usavršila je načine takvih potraga i zbog toga je broj u registru sada veći”, zaključuje Igor Jurić.

Na podatke sadržane u registru pedofila primenjuju se odredbe zakona koje uređuju zaštitu podataka o ličnosti i tajnosti podataka. To znači da imena pedofila iz ovog registra nisu dostupna javnosti.

Podaci se daju sudu, javnom tužiocu i policiji.

„Takođe, uz obrazložen zahtev, oni se mogu dostaviti i državnom organu, preduzeću, drugoj organizaciji ili preduzetniku, ako još traju pravne posledice osude i ako za to postoji opravdani interes zasnovan na zakonu”, objašnjavaju za naš list u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Dodaju i da se podaci iz ove posebne evidencije mogu dati i inostranim državnim organima, u skladu sa međunarodnim sporazumom. Državni i drugi organi, kao i pravna lica ili preduzetnici koji rade sa maloletnicima dužni su da zatraže podatak da li je osoba koja treba da zasnuje radni odnos kod njih, odnosno obavlja poslove sa maloletnicima, upisana u „registar pedofila”.

„Za počinioce ovih krivičnih dela koji su odslužili kaznu primenjuje se i mera obaveznog javljanja organu policije i organu Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (Povereničkoj kancelariji) koji se bave sprovođenjem i kontrolom. Oni su posle izdržane kazne zatvora, dužni da se javljaju policiji i povereniku svakog meseca, najkasnije do petnaestog dana u mesecu. Ukoliko to ne rade, poverenik obaveštava sud o tome”, zaključuju u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Osuđenima zbog krivičnih dela protiv polne slobode nad maloletnicima zabranjeno je da posećuju mesta na kojima se okupljaju maloletnici (vrtići, škole…). Oni su u obavezi i da posećuju profesionalna savetovališta i ustanove.

Pedofilima sud ne može ublažiti kaznu niti se oni mogu uslovno otpustiti.

U poslednjih mesec dana u Srbiji je zabeleženo nekoliko slučajeva krivičnih dela protiv polne slobode nad maloletnim osobama.

Najaktuelniji je slučaj trenera mlađih kategorija FK Radnik iz Surdulice A. F. (36). On je pre nekoliko dana saslušan u Osnovnom tužilaštvu u Vladičinom Hanu i određen mu je pritvor do 30 dana. Trener je navodno slao seksualne poruke preko telefona mladom fudbaleru – trinaestogodišnjem dečaku koga je trenirao.

Kako su naveli iz tužilaštva, zadržan je zbog inkriminisanih radnji nad maloletnikom koje se mogu okarakterisati kao nedozvoljene polne radnje, a dokazi pronađeni u njegovom stanu poslati su na veštačenje.

FK Radnik je suspendovao ovog trenera nakon što ih je o ovom slučaju obavestila policija.

Izvor: politika.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

И даље нема конкретног решења за исплату дуговања овогодишњег рода малина (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Шљивовица уписана на Унескову листу нематеријалног културног наслеђа

ОГЛАСНА ТАБЛА

,,Живот уз баријере на путу до успеха“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

11. Међународни фестивал фолклора на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стижу паре од дивиденди: Уколико до сада нисте ништа подизали, на рачуну вас чека 11.700 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дан одлуке: Србија игра против Швајцарске за пролаз у осмину финала СП

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бесплатне радионице за жене које желе да покрену сопствени бизнис

ОГЛАСНА ТАБЛА

План одвожења пепела за петак и дане викенда

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА