ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

У Србији више жена него мушкараца, просечна старост 43,8 година

Од укупно 6.647.003 становника колико их је према прошлогодишњем попису становништва живело у Србији, мушкараца је било 3.231.978, а жена 3.415.025, док је просечна старост становништва износила 43,8 година, наводи се у најновијој публикацији Републичког завода за статистику (РЗС) Старост и пол, у којој су објављени резултати пописа који се односе на старост и пол грађана.

Жене су у просеку старије од мушкараца за око три године, пошто је њихова просечна старост била 45,2 године, а мушкараца 42,4 године.

Гледано по регионима, најстарији су грађани Јужне и Источне Србије где је просечна старост лане износила 44,86 година, а најмлађи су Београђани са просеком од 42,73 године.

У односу на попис становништва из 2011. године, просечна старост повећана је за око годину и по.

Када је реч о уделу појединих старосних група у укупном броју грађана, у периоду између два пописа није дошло до значајне промене у уделу млађих од 15 година којих је 2011. било 14,3 одсто а лане 14,4 процента.

Међутим, наводе из РЗС, осетно је смањен удео људи у добу између 15 и 64 године, и то са 68,3 одсто из 2011. године на прошлогодишњих 63,5 процената, дакле за око пет процената.

За разлику од ове групације, удео старијих од 65 и више година је порастао и то са 17,4 одсто 2011. на 22,1 проценат колико их је било на лањском попису.

Најнеповољнија демографска ситуација је у региону Јужне и Источне Србије, где је скоро сваки четврти човек, прецизније њих 23,7 одсто, старији од 64 године.

 

Извор: ГЗС/Тањуг

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Био бизнисмен у Канади, па продао кућу и јахту и вратио се у Србију: Наш певач променио је живот из корена после емисије Никад није касно, а сада је поново изненадио

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јаковљевић: Отворено писмо директору Института за воћарство у Чачку

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кошарка: Златибор се не предаје пред најтежим задатком

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најсиромашнији пензионери добијају пакет помоћи – ево шта се све налази у њему

ОГЛАСНА ТАБЛА

Које се новчанице најчешће фалсификују у Србији и како да их препознате

ОГЛАСНА ТАБЛА

НБС: Одложено плаћање и на рате без камате DinaCard картицама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сезона одавно прошла, али цене остају исте: Пет кафа на Копаонику – 2.000 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

И ове године бесплатни уџбеници за одређене категорије ученика

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики дан за мештане Врутака, после 40 година асфалтиран пут (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА