ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

У Србији скоро 40.000 организација цивилног друштва

Иако окружење за деловање невладиних организација није на задовољавајућем нивоу, тренд пораста организација цивилног друштва је константан и приближава се броју од 40.000 регистрованих у Србији.

У градовима као што су Београд, Ниш, Нови Сад, Ужице, Бор, Рековац, Пландиште, Трговиште, Топола, Ћуприја, Сјеница и Врање постоји мање или веће цивилно друштво које се суочава са бројним проблемима и које кроз активизам и заговарање залаже на њихово решавање и унапређење квалитета живота у заједници.

Организације цивилног друштва претежно делују на локалу, пре свега у урбаним срединама и већим регионалним територијама широм Србије, са концентрацијом у Војводини и београдском региону – то потврђују и резултати истраживања „Зачарани кругови – праксе, препреке и потребе организационог развоја организација цивилног друштва у Србији“, које је недавно спровела Београдска отворена школа (БОШ) у оквиру програма „ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији“.

Истраживање је било фокусирано на мапирање тренутних капацитета организација цивилног друштва и давање препорука шта је све потребно како би организације оствариле своје визије развоја и утицаја на окружење у којем делују.

Резултати показују да приступање Србије Европској унији чини део активности великог броја анкетираних организација (67 одсто) и оне су добро информисане о политикама ЕУ које се односе на области у којима делују.

Углавном су то теме из области образовања, науке и културе, затим заштите животне средине, владавине права, безбедности и транспарентности и, коначно, социјалне политике и запошљавања. Ове организације се баве наведеним темама пре свега кроз јавно заговарање, затим образовање и истраживања јавног мнења.

Извор: Нове Економија

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Почиње реконструкција Водоторња на средњовековној тврђави Стари град у граду Ужицу

Уз Џејлу Рамовић почео РЕФЕСТ на Златибору

Са представницима ужичких предузетника о важним темама за развој привреде

Необична слика стиже нам са Таре

Невероватан случај у Пријепољу: Мушкарац око свог имања поставио електрични проводник и прикључио га на струју из куће

Малинари и хладњачари у Ариљу нису постигли договор

Пребио тинејџера и покушао да изнуди новац: Језиво насиље у Новој Вароши

Вече посвећено Добрили Смиљанић

Субвенције за пољопривреднике – локална власт мора да улаже у брендирање производа