0.2 C
Uzice
децембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

U Srbiji se nalazi pećina sa najvećim otvorom na Balkanu: Ulaz u obliku potkovice visok 55 metara njen je zaštitni znak, a napravile su je reke ponornice

Ulaz u Potpećku pećinu kod Užica najviši je na Balkanu. Tu pećinu je do sada posetilo više od 4.000 ljudi, a iz turističke organizacije Užica najavljuju ulaganja koja će iduće godine boravak posetiocima učiniti još prijatnijim.

Ulaz u obliku potkovice visok 55 metara zaštitni je znak Potpećke pećine. U pećinu se ne ulazi na glavni ulaz. Unutra je podzemno jezero koje naučnici još nisu istražili, pa se ulazi preko 320 stepenika.

Put u unutrašnjost vodi kroz dvoranu zmajeva, Cvijićevu dvoranu, dvoranu Snežane i sedam patuljaka, koja je ime dobila po stalagmitu koji je krasi. Upravo ukrasi svedoče o starosti pećine koju su napravile reke ponornice.

“U ovoj pećini imamo primer kada se spajaju stalaktiti i stalagmiti i nastaju pećinski stubovi”, objašnjava za RTS vodič Aleksandar Kusturić. “E onda možete da zamislite koliko godina je potrebno za jedan stub kada je nekoliko stotina godina potrebno za 1 centimetra stalaktita.”

I pored kiše, posetilaca ima. Ukoliko se planovi ostvare, biće ih i više od prošlogodišnjih 7.000. Iako će ovogodišnja sezona poseta pećini biti kraća nego obično.

“Ulazimo u fazu realizacije projekta zamene elektroinstalacija u Potpećkoj pečini, zamena svih stolova i klupa ispred pećine i postavljanje suvenirnice za narednu sezonu”, kaže Danijela Đorđević Arsić, direktorka TO Užice.

Pećinu je počekom 20. veka prvi istraživao Jovan Cvijić. Procenjuje se da je duga do 10 kilometara, a posetioci mogu da vide tek 550 metara.

Izvor:RTS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vremenska prognoza za nedelju – 15. decembar

Oglasna Tabla

(VIDEO) Turbo-punk-folk-wellness-spa koncert: “Brkovi” oduševili užičku publiku

Oglasna Tabla

Pušteni iz pritvora osumnjičeni u slučaju „Prvi partizan“

Oglasna Tabla

Kremast i mlečan sutlijaš kakav je samo baka znala da napravi

Oglasna Tabla

Velike kazne za neodgovorne vlasnike domaćih životinja i kućnih ljubimaca

Oglasna Tabla

Majk Tajson oduševljen srpskom slikom: umetnik iz Užica ovekovečio boksera na lipovoj dasci!

Oglasna Tabla

Koliko će nas u 2020. koštati registracija automobila?

Oglasna Tabla

Turski vozač kamiona „zaglavljen“ u Sevojnu već sedam dana, naši policajci mu napisali kaznu od 11.500 evra

Oglasna Tabla

Šajkača se ne skida čak ni pred kraljem – kako je Moma Kapor objasnio suštinu Srba

Oglasna Tabla