4.6 C
Uzice
децембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

U Srbiji se bilijar i po Užičanima poznaje

Dvojica Užičana u vrhu tabele Srpske bilijar asocijacije

Bilijar klub „Masse“, jedan od onih „malih“ klubova iz medijski skrajnutih sportova, na pragu je da Užice učini jednim od cenatara ovog sprota, barem po rezultatima, jer se na polovini sezone na vrhu tabele Srpske bilijar asocijacije nalaze dva njegova člana: predsednik kluba Ljubiša Vranešević kao treći  u seniorskoj konkurenciji, i Lazar Kostić, jedanaestogodišnjak, kao vodeći u kategoriji juniora do 17 godina.  Bilijar klub Masse je prvi u D grupi u ekipnoj konkurenciji .

Tokom prošlog vikenda, u IV kolu državnog prvenstva održanog 9. i 10. decembra u Novom Sadu, Ljubiša je bio drugi u disciplini Straight pool, pa je novi uspeh bio i prilika da se malo bolje upoznamo i sa klubom, ali i samim bilijarom, koji se u Užicu tek od osnivanja kluba igra na nivou profesionalnog sporta.

Vrenešević, povodom svog rezultata u ovom kolu državnog prvenstva kaže da mu je to „najveći uspeh do sada“:

-Više puta do sada imao sam priliku da igram za ulazak u finale, a ovaj put sam uspeo i da se borim za sam vrh u prvenstvu. Straight pool je disciplina koje je najpribližnija Snucker-u, odnosno onome što prosečan  gledalac može videti na inostranim sportskim televizijskim kanalima. Svaka kugla nosi po jedan poen, i sve kugle koje se ubacuju, moraju da se najave, a to znači da nema slučajnih ubačaja: da gađam u jednu rupu, da ona promaši i uđe u drugu,  jer se u tom slučaju naredni potez prepusta protivniku. Na našem prvenstvu igra se u prva dva kruga do 75 poena, a u nokaut fazi do 100 poena, a pobednik je onaj koji prvi dođe do sto. U finalu u Novom Sadu igrao sam protiv Miloša Verkića iz Novog Sada , koji je inače, prvoplasirani na rang listi SBA, i mogu da kažem da sam zadovoljan svojim rezultatom, posebno  igrom taj dan i činjenicom da sam pobedio dosta dobrih igrača.


O Lazarevom uspehu, Ljubiša je govorio samo u supelativu:

-Imajući u vidu da Lazar kod nas, i uopšte, trenira bilijar nešto duže od godinu dana, i da je već nakon dva kola dospeo na prvo mesto u državi u juniorskoj konkurenciji do 17 godina, mogu da kažem da je to  zaista odraz njegovog i igračkog i personalnog kvaliteta. Počeo je sa ovim sportom sasvim slučajno, svrativši sa ocem u naš klub, gde sam odmah uočio njegov talenat, i od tada vredno trenira i zaista se posvećeno bavi ovim sportom. Ne samo moje mišljenje je da je Lazar daleko ispred svih ostalih juniora u državi, ne samo po rezultatu, nego i po predanosti, ponašanju za stolom, stilu, tako da, ako nastavi da se bavi ovim kao do sada, mnogi mu predviđaju blistavu karijeru. Ovo je njegova prva takmičarska sezona, i postići ovako veliki uspeh na samom početku, pravi je pokazatelj  njegovog neverovatnog talenta.

-Bavljenje ovim sportom nije ni malo jednostavno, kao što se to čini na prvi pogled-kaže Ljubiša, i dodaje:

-Na prvom mestu, bilijar, pored posvećenosti i redovnog treninga, zahteva izuzetnu koncentraciju, traži stabilnu ličnost, smirenu, strpljivu i usredsređenu. Osim toga, takmičenja obično traju po dva dana, a to znači i da su fizički iscrpljujuća, pa je bitna i fizička kondicija. Sumirano: ovo je sport za jednu kompletnu ličnost u smislu psihofizičkih sposobnosti.

Da bavljenje bilijarom u našim uslovima nije ni malo lako, govori i činjenica da se, recimo štapovi, a svaki igrač mora imati najmanje dva – jedan za otvaranje i jedan za nastavak igre, nabavljaju isključivo iz uvoza, a cena je od 200 do nekoliko hiljada evra. Takođe, za profesionalno bavljenje sportom, potrebni su i stolovi odgovarajućeg standarda, a bilijar klub Masse ima samo dva, tako da ne ispunjava uslov za organizaciju državnog prvenstva, već može da realizuje  samo odgovarajuće turnire. Jedan takav turnir pred nama je u januaru 2018. S obzirom da finansije kluba ne podmiruju ni osnovne potrebe, odlazak na takmičenje plaćaju sami igrači, ili u slučaju juniora- njihovi roditelji.

Klub, ne velikog članstva, deset registrovanih igrača u SBA, od kojih su, pored seniora i  dve devojke i jedan junior, postoji od 2012.godine i osnovan je na inicijativu Ljubiše Vraneševića, a učestvuje u svim takmičenjima koje organizuje SBA . To znači da je ovaj užički klub, kako je rekao Vranešević,  „prisutan na državnom prvenstvu:  na takmičenjima za juniore do 17 godina, seniore i žene, kao i na ekipnom prvenstvu Srbije. U okviru prvenstva, klub Masse takmiči se u svim seniorskim  disciplinama: 8 Ball  Internacional, 9 Ball, 10 Ball i Straight pool, dok juniori igraju samo devetku, a žene devetku i osmicu“.

Ljubiša je pojasnio elemente ovih disciplina, dodavši da je i „ekipno prvenstvo interesantno, a ekipu sačinjava šest učesnika: tri seniora, jedan junior i jedna devojka, a najzanimljivija disciplina jeste miks dubl na kome nastupaju po dva igrača iz dve ekipe koja igraju po jedan udarac naizmenično, i tu se igra samo devetka.

Vranešević je inače i član Upravnog odbora Srpske bilijar asocijacije, a ljubav prema ovom sportu kojim se bavio i tokom studija u Beogradu, podelio je sa ljubiteljima, Užičanima, osnivanjem kluba kao i posvećenim radom na profesionalizaciji amaterskog bavljenja, kako se obično u narodu smatra- zabavom za bilijarskim stolom u slobodno vreme.

Bilijar savez Srbije osnovan je 1995. i članovi Saveza su uspešni u okviru reprezentacije i pojedinačno  kako na Evropskom , tako i Svetskom prvenstvu. Tri srpska reprezentativca bila su među najboljima na Evropskom prvenstvu, a jedan od njih je čak Srbiji doneo zlatnu medalju sa ovog prestižnog kontinentalnog takmičenja. Ako se ima u vidu činjenica da savez, u odnosu na druge u Evropi, postoji relativno kratko, da sport nije toliko prisutan u javnosti, kao i da su uslovi za bavljenje bilijarom na daleko nižem nivou u odnosu na zemlje u okruženju, do sada postignuti rezultati na međunarodnoj sceni su više nego pohvalni.

Izvor:pasaz.rs/M. Nikolić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ZLATNI KIK BOKSER! Promenili su mu 12 rivala, a onda je pred našim Filipovićem pao iskusni Crnogorac!

Oglasna Tabla

Dragica, Luka i Andrej u Kini osvojili nagradu za orginalni nastup

Oglasna Tabla

Kome će najveću korist doneti Moravski koridor

Oglasna Tabla

Studenti Srbije za dečiju prazničnu radost

Oglasna Tabla

Veče novovaroških pesnika u Narodnoj biblioteci Užice

Oglasna Tabla

Meštani Sevojna pomogli turskom kamiondžiji da nastavi put zbog kazne od 22.000 evra bio zarobljen 8 dana u Srbiji

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 15. decembar

Oglasna Tabla

(VIDEO) Turbo-punk-folk-wellness-spa koncert: “Brkovi” oduševili užičku publiku

Oglasna Tabla

Pušteni iz pritvora osumnjičeni u slučaju „Prvi partizan“

Oglasna Tabla