ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

U Srbiji povećana potražnja za južnim voćem

Potražnja za južnim voćem u Srbiji povećana je poslednjih dana od 20 do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, pišu „Večernje novosti“.

Najviše se kupuje limun, i u trgovinama i na pijacama, a na beogradskoj „Veletržnici“ razgrabi se u ranim jutarnjim satima.

Limun je juče na toj kvantaškoj pijaci koštao od 160 do 200 dinara. „Sada nam taj citrus stiže iz Turske i Španije, a sezona u Grčkoj je završena. Potrošači treba da računaju da od maja kreće uvoz limuna iz Afrike i Argentine, i njegova cena će, kao i svake godine, biti viša, oko 300 dinara“, pišu današnje „Novosti“.

Navodi se da su građani zabrinuti da bi moglo da dođe do značajanih problema u lancu snabdevanja južnim voćem zbog pandemije koronavirusa, koja dovodi do zatvaranja granica i luka, što bi otežalo dopremanje tih proizvoda.

Iz trgovinskih lanaca poručuju da nema nikakvih problema sa snabdevanjem južnim voćem, da robu redovno dobijaju od distributera i da se cene neće menjati.

„Situacija sa transportom robe je znatno poboljšana“, rekla je za „Novosti“ Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije i istakla da su prošle sedmice zadržavanja bila duža od 10 sati, ali je to sada smanjeno i pojedinih dana nema čekanja.

Kako „Novosti“ saznaju od trgovaca, cena transporta robe iz Turske je skočila na 5.500 evra po kamionu, a ranije je bila od 2.500 do 2.800 evra.

Proizvode iz Turske sada uglavnom dopremaju vozači iz Srbije koji preuzimaju robu na granici sa tom zemljom, što povećava troškove transporta koji se sada plaća u oba pravca.

Više od 286.000 tona voća uvezeno je u Srbiju prošle godine. Najviše je u uvezeno iz Turske, u vrednosti 32,8 miliona evra, a sledi Grčka sa 24,4 miliona i Ekvador sa 14, 6 miliona evra.

Najviše je uvezeno banana, 77.867 tona, u vrednosti od 50,7 miliona evra, dok je na drugom mestu bio limun u količini od 23.843 tone koje su koštale 19,1 milion evra. U Srbiju je stiglo 32.000 tona pomorandži i 4.434 tone kivija, pišu „Novosti“.

Izvor: rs.n1info.com

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Летња школа роботике

Сарадња са градом Асуаном у свим областима, наредни сусрет у Ужицу у октобру

Рефест од 24. до 26. јула на Тић пољу

Богат програм “Златиборског културног лета“

СПЦ обележава празник посвећен светим мученицима Козми и Дамјану, у народу познат као Врачеви

Сунчано и врело из дана у дан – морамо се прилагодити јер ће потрајати

Савети неуролога – које симптоме не смете да игноришете у врелим данима

Летња школа роботике

Бесплатни превентивни прегледи у ОБ Ужице