ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

У Србији послује 32.139 фирми које немају запослене

Скоро свака трећа фирма која послује у Србији нема запослене, а према подацима из прошлогодишњих финансијских извештаја било их је 32.139, пише данас Форбс Србија.
Током 2022. број оваквих предузећа смањен је за 393.

„Анализа са аспекта броја запослених показује да је, после друштава без запослених, највише било оних која су запошљавала од два до пет радника ‒ 27.850 друштава и у њима је било запослено укупно 84.792 радника. Следе друштва са једним радником, којих је било 24.226“, навела је Агенција за привредне регистре у публикацији о пословању привреде.

Фирме без запослених чине највећу групу предузећа у Србији. Следе компаније са два до пет радника.

Када је реч о фирмама без радника, оне су лане на зараде запослених, односно директора, потрошиле 6,5 милијарди динара и та сума је 68 одсто већа него годину пре.

Како пише Форбс Србија, Пракса зна за неколико типичних примера када фирме немају запослених. Најчешће је држављанин Србије оснивач и директор, и запослен је у другом предузећу пуно радно време. Друга опција је да је оснивач и директор странац, који је запослен у држави са којом Србија има потписан уговор о социјалном осигурању.

Анализа Агенције за привредне регистре показује да је фирми без радника највише у трговини на велико и мало – 9.244. Други сектор по заступљености је прерађивачка индустрија – 4.479. Следе стручне, научне, иновационе и техничке делатности са 4.120 оваквих предузећа. Има их и у грађевинарству – 3.505.

„У оквиру привредних друштава без запослених доминирају микро друштва којих је било 31.804 или 99 одсто“, наводи се у анализи АПР. Преостала су 303 малих, 25 средњих и седам великих друштава.

Пословни приходи 32.139 привредних друштава у 2022. порасли су за петину. Износили су 223,6 милијарди дунара, а годину пре близу 184 милијарде динара. Пословни расходи су расли нешто спорије. Достигли су 196 милијарди динара и за 15 одсто су већи него годину пре.

Значајно су им порасли приходи од односа са матичним, зависним и осталим повезаним фирмама. Достигли су 7,2 милијарде динара, што је један и по пут већи износ него у 2021. години, пише Форб Србија.

Извор: Нови Магазин

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Мраз и даље прети воћу, род је под знаком питања – јака одбрана ипак постоји

Уручена Златна повеља књижевници Мирјани Ранковић Луковић

Ново радно време Голд гондоле од 4. марта

„На трци се тркај, не у саобраћају“

Реконструкција водене куле на Старом граду кроз програм ЕУ ПРО Плус

Временска прогноза за суботу – 2. март

Пореска управа објавила календар пореских обавеза фирми за март

У недељу бесплатни превентивни прегледи у Дому здравља Чајетина

Поклон ученика Уметничке школе Граду у години националне престонице културе (ВИДЕО)