Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

U Srbiji će uskoro biti uvedeno dvogodišnje srednje obrazovanje za čak 40 najtraženijih zanimanja

Đaci će moći da se ubrzano školuju i za cvećare-rasadničare, pomoćne kuvare, viljuškare, servirke, stakloresce, frizere, traktoriste, ratare…

U Srbiji će uskoro biti uvedeno dvogodišnje srednje obrazovanje za čak 40 najtraženijih zanimanja, a srednja škola biće obavezna za sve, otkriva ministar prosvete Mladen Šarčević!

Kako Informer saznaje, na spisku novih zanimanja naći će se smerovi za buduće sobarice, molere, cvećare-rasadničare, pomoćne kuvare, viljuškare, servirke, stakloresce, frizere, traktoriste, ratare… Javna rasprava o ovoj, ali i ostalim novinama u predškolskom i školskom obrazovanju počinje 13. februara, a u oktobru ove godine organizovaće se i javno usvajanje predloga strategije za nova zanimanja.

Obavezno školovanje

Prema rečima ministra Šarčevića, oko 95 odsto dece upisuje srednju školu i napominje da će novi dvogodišnji ciklusi obrazovanja privući i ostale učenike.

– Ideja je da se uvedu dvogodišnji smerovi i mi smo tu inicijativu prosledili Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Tu će, između ostalog, biti i profili za sobaricu, cvećara-rasadničara, pomoćnog kuvara, viljuškara, servirku, molera… Ovi programi trajaće dve godine i imaju drugi nivo kvalifikacije. Pored njih, ideja je da se omogući i veći izbor i trogodišnjih i četvorogodišnjih obrazovanih profila – ističe Šarčević.

Na pitanje kada će srednje obrazovanje biti i zvanično obavezno, ministar odgovara:

– Kad će ono zvanično postati obavezno, zavisi od toga kad će doći do promene Ustava, zato što u Ustavu stoji odredba da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno, a srednje besplatno. Javna rasprava o Nacrtu strategije obrazovanja do 2030. počinje 13. februara, i to predstavljanjem u kom pravcu je planirano da se razvija predškolsko i osnovno obrazovanje. U martu će biti predstavljeni planovi za srednje obrazovanje, u aprilu učenički i studentski standard i investicije, zatim ide nauka i u junu visoko obrazovanje. U oktobru planirano je da bude organizovano javno slušanje i usvajanje predloga strategije – navodi ministar.

 

Posao budućnosti

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže za Informer da je to sjajna ideja i da će novi i kraći smerovi biti idealni za one koji žele da se bave samo zanatom.

Zanimanja
* sobarica
* servirka
* pomoćni kuvar
* frizer
* vozač krana
* traktorista
* moler
* keramičar
* ratar
* viljuškar
* cvećar
* staklorezac

– Ovo je odličan predlog resornog ministarstva i smatram da svi koji smo deo njega treba da ga podržimo. Ovim ne samo da će zaživeti izumrli smerovi u srednjim stručnim školama već će se pružiti i šansa onim đacima koji nisu karijeristi i koji imaju za cilj da za kratko vreme savladaju zanat i dobiju za njega zvanje i diplomu. Pored ovih zanimanja koja je nabrojao ministar, mislim da će se na spisku naći i programi za frizera, keramičara, ratara, vozača krana, traktoristu…. Sve ono gde je posao siguran zadržaće mlade u Srbiji i omogućiti im dobru zaradu, a uz to je i školovanje kraće – naglašava Antić, i dodaje da će to poboljšati i zaposlenost u Srbiji, ali i razvijanje privrede.

Izvor:zelenaucionica.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Samoizolacija 28 dana, vikendom policijski čas od 15 časova! Ukinuta šetnja ljubimaca od 20h!

Oglasna Tabla

Nove žrtve Kovida-19 u Srbiji

Oglasna Tabla

Hrskavi krompir iz rerne

Oglasna Tabla

Počinje letnje računanje vremena

Oglasna Tabla

Prvi srpski respirator biće napravljen u rekordnom roku

Oglasna Tabla

Kapetan Dragan je od danas slobodan čovek

Oglasna Tabla

Zbog mogućeg pojačanog nasilja u porodici dostupan SOS telefon u Užicu

Oglasna Tabla

Toplije, sunčano, do 17 stepeni

Oglasna Tabla

Ministar nastavnicima: Ne preterujte sa zahtevima

Oglasna Tabla