ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

У Србији ће 70.000 радних места нестати због потпуне аутоматизације кроз вештачку интелигенцију

Процењује се да је укупан број послова у Србији који ће у будућности бити изложен потпуној аутоматизацији кроз вештачку интелигенцију (АИ) 70.000.

Уједно је број оних којима би АИ требало да значајно помогне у обављању активности нешто мањи од 400.000, пише Нова економија.

То значи да је број оних којима би АИ требало да помогне 17 одсто од укупног броја регистрованих запослених, а жене су под знатно већим ризиком губитка послова под утицајем АИ од мушкараца, наводи се у анализи Фондације за развој науке (ФРЕН).

Како је истакнуто, највећи проценат радних задатака који ће бити изложени могућности аутоматизације применом АИ технологије налази се у групи занимања административни службеници (82 одсто), инжењери, стручни сарадници и техничари (27 одсто), и стручњаци и уметници (26 одсто).

У Србији, као и у другим земљама света, креатори јавних политика ће морати да прилагоде активности планирања радне снаге, едукације и процеса доживотног учења и услуга социјалних сигурносних мрежа, утицају вештачке интелигенције како би управљали променама које долазе.

Да би потпуна анализа вероватног утицаја вештачке интелигенције на тржиште рада у Србији била могућа, тиме и дефинисање јавних политика, потребно је пре свега обезбедити податке о броју запослених на четири цифре међународне стандардне класификације занимања. Ове податке требало би да пружа Републички завод за статистику, на основу података Централног регистра обавезног социјалног осигурања, али ти подаци ипак нису доступни, односно не постоје“, наводи се у анализи ФРЕН-а.

Додаје се да ће потреба за обрадом, анализом и управљањем огромних количина података, која је омогућена технологијом АИ, захтевати ангажовање ИТ особља са посебним сетом вештина чиме се отварају нова радна места под утицајем технологије АИ.

Према извештају МцКинсеy, проценат испитаних компанија који је усвојио АИ технологију макар у једној области пословања порастао је са 20 одсто од 2017. године на 50 одсто у 2022. години.

За Србију учешће укупног броја запослених који ће бити под потенцијалним значајним утицајем унапређења обављања посла износи 13,5 одсто, односно нешто више од 388.000 запослених, док је проценат оних чији ће се послови потенцијално потпуно аутоматизовати износи 2,4 одсто, односно нешто више од 69.000 запослених.

У анализи ФРЕН-а је наведено да ће, поред потенцијалне потпуне аутоматизације послова, развој и имплементација вештачке интелигенције довести до стварања нових послова, односно нових занимања као што су инжењери модела и инжењери за задатке који ће фино подешавати моделе и развијати ефикасније алгоритме.

Нови послови биће и они као што су дизајнери интерфејса и интеракције који ће прилагодити системе различитим корисничким условима, и креатори садржаја за вештачку интелигенцију који ће брзо стварати разноврстан дубински садржај.

Поред тога, ту су и кустоси и тренери података који ће осигурати квалитетне податке за обуку АИ система, као и специјалисти за етику и управљање који ће надгледати интегритет података и осигурати да АИ системи делују у складу с етичким стандардима.

Ин Медија

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Чаробно и живописно златиборско село Семегњево, оаза нетакнуте природе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Граовци Романију и Далмацију заменили српском варошицом у којој остварују животне снове (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржана 44.седница СО Чајетина (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Позив младима да се пријаве на конкурс за упис у Средњу школу унутрашњих послова „Јаков Ненадовић” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Насред пута засађен бели бор, возачи пролазе у чуду: Хит слика из села Заовине на Тари, домишљати мештани поставили необичну „декорацију“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Више од 70 одсто грађана не испуњава критеријуме за пристојан живот

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење Зелено-левог фронта: Ера корупције у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због бахатих појединаца све више дивљих депонија у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворен конкурс за бесповратна средства за набавку пластеника

ОГЛАСНА ТАБЛА