Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

У Србији 70 одсто више туриста него прошле године

У Србији је током првих пет месеци ове године било 70,8 одсто више туриста него у истом периоду прошле године, од којих 156,2 одсто више иностраних, а домаћих 38,4 одсто, саопштила је данас Влада Србије.

Током маја 2022. године, евидентиран је пораст од 86 одсто у укупном броју долазака туриста. Домаћих туриста је било 51 одсто више него пре годину дана, а страних 165 одсто. Велики раст ових показатеља последица је отварања после врхунаца пандемије у истом периоду прошле године.

Према подацима портала е-Туриста, од 1. јануара до 31. маја ове године Србију је посетило 1.328.902 туриста, од чега је више од 500.000 страних и око 700.000 домаћих.

Евидентирано је укупно 4.402.878 ноћења туриста, што је пораст од 56,6 одсто у односу на 2021. годину. Пораст од 31 одсто ноћења су остварили домаћи држављани, док је број ноћења страних држављана већи 113,6 одсто.

„Овако снажан раст наше туристичке привреде резултат је огромног улагања државе у путну и другу инфраструктуру као и приватних инвеститора у смештајне капацитете. Обнове и реконструкције тврђава на Дунаву, археолошких налазишта и културних институција чине све више дестинација у нашој земљи веома привлачним како за домаће тако и за стране туристе“, наводи се у саопштењу Владе Србије које је пренела Бета.

Истакнуто је да стратешки приступ државе развоју све већег броја градова и регија попут Врњачке бање, Врдника и Овчарско-кабларске клисуре, као и њихова добра промоција, обогаћује туристичку понуду Србије. Из владе наводе да се очекује наставак тренда снажног раста туристичке привреде када почиње сезона фестивала и манифестација.

Е-туриста је централни информациони систем туризма и угоститељства и база је података и евиденција о свим смештајним капацитетима у Србији. Поред хотела, мотела, хостела и апартмана, систем обухвата и сеоска домаћинства и „стан на дан“ капацитете. „Овај систем који је развила Канцеларија за информационе технологије и еУправу Владе Србије за потребе Министарства трговине, туризма и телекомуникација, омогућио је системско регулисање области угоститељства и туризма, изузетно значајно смањење сиве економије, унапредјење услова пословања свих субјеката на тржишту као и заштиту права потрошача у туризму и угоститељству“, наводи се у саопштењу.

бизнис.рс

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Наставник математике давио ученика јер није знао да уради задатак?!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Градоначелница поздравила учеснике шесте конференције ТО регије Западна Србија

ОГЛАСНА ТАБЛА

Златибор и ове године најпосећенија планина са око 400 хиљада посетилаца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење Грађанске читаонице “Либерграф” поводом континуираног загађивања реке Ђетиње „непознатом материјом“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хуманитарна свирка Марије Маре Лазић за помоћ суграђанину Владимиру Илићу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Оригинални рецепт за руску салату: Ни налик на оно што ми правимо

ОГЛАСНА ТАБЛА

Све више породица са кучићима – љубав или помодарство? (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Предлог закона да се ограниче цене кирија: Колико би требало максимално да кошта закуп

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од пољопривреде може да се живи … кад се мора!

ОГЛАСНА ТАБЛА