ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

У Србији 70 одсто више туриста него прошле године

У Србији је током првих пет месеци ове године било 70,8 одсто више туриста него у истом периоду прошле године, од којих 156,2 одсто више иностраних, а домаћих 38,4 одсто, саопштила је данас Влада Србије.

Током маја 2022. године, евидентиран је пораст од 86 одсто у укупном броју долазака туриста. Домаћих туриста је било 51 одсто више него пре годину дана, а страних 165 одсто. Велики раст ових показатеља последица је отварања после врхунаца пандемије у истом периоду прошле године.

Према подацима портала е-Туриста, од 1. јануара до 31. маја ове године Србију је посетило 1.328.902 туриста, од чега је више од 500.000 страних и око 700.000 домаћих.

Евидентирано је укупно 4.402.878 ноћења туриста, што је пораст од 56,6 одсто у односу на 2021. годину. Пораст од 31 одсто ноћења су остварили домаћи држављани, док је број ноћења страних држављана већи 113,6 одсто.

„Овако снажан раст наше туристичке привреде резултат је огромног улагања државе у путну и другу инфраструктуру као и приватних инвеститора у смештајне капацитете. Обнове и реконструкције тврђава на Дунаву, археолошких налазишта и културних институција чине све више дестинација у нашој земљи веома привлачним како за домаће тако и за стране туристе“, наводи се у саопштењу Владе Србије које је пренела Бета.

Истакнуто је да стратешки приступ државе развоју све већег броја градова и регија попут Врњачке бање, Врдника и Овчарско-кабларске клисуре, као и њихова добра промоција, обогаћује туристичку понуду Србије. Из владе наводе да се очекује наставак тренда снажног раста туристичке привреде када почиње сезона фестивала и манифестација.

Е-туриста је централни информациони систем туризма и угоститељства и база је података и евиденција о свим смештајним капацитетима у Србији. Поред хотела, мотела, хостела и апартмана, систем обухвата и сеоска домаћинства и „стан на дан“ капацитете. „Овај систем који је развила Канцеларија за информационе технологије и еУправу Владе Србије за потребе Министарства трговине, туризма и телекомуникација, омогућио је системско регулисање области угоститељства и туризма, изузетно значајно смањење сиве економије, унапредјење услова пословања свих субјеката на тржишту као и заштиту права потрошача у туризму и угоститељству“, наводи се у саопштењу.

бизнис.рс

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

„Корњача и зец“ у Дому културе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико се тренутно плаћају послови чишћења стана?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преселите пчеле тамо где има више цвећа

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ритму недеље са Весном Читаковић (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворен фестивал „Ужички стрип сусрети“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Провизије, нотификације, одржавање рачуна: Шта све банке наплаћују?

ОГЛАСНА ТАБЛА

До краја месеца предлог за обавезно служење војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дан планете Земље обележен у ОШ „Димитрије Туцовић“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата редовне накнаде за незапослене

ОГЛАСНА ТАБЛА