21.2 C
Uzice
јул 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

U slavu „Budimke“ u Požegi se organizuje Festival jabuke

U subotu, 29. septembra na Trgu slobode u Požegi organizuje se Festival jabuke, a cilj je da predstavljanjem proizvoda od jabuke,prirodnim i ekonomskim potencijalima za proizvodnju ovog voća , probudi svest o potrebi aktiviraja pogona “Budimke”, kao i razvijanje proizvodnje jabuka u konvencionalnoj i organskoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Tridesetih godina prošlog vekasa požeške železničke stanice su za Evropu odlazile tone i toneu prvom redu – JABUKA išljiva.
To su i hroničari tog vremena zabeležilišto potvrđuje i tekstpropraćen fotografijama sa železničke stanice a što jeobjavila POLITIKAu broju od 19. novembra 1938. godine.
Primat u izvozu jabuka je u to vreme imala autohtona sorta jabuke – Budimkapo kojoj je nešto kasnije i fabrika u Požegidobila ime.
Čak je i posle Drugog svetskog rata nastavljen izvoz.
U drugoj polovini dvadesetog vekaprimat preuzima fabrika za preradu voća i povrća “BUDIMKA“, koja je bila stožerkooperacijeotkupa i prerade voći povrća u ovom delu Srbije.
Međutimi ovognekada širom sveta poznatog prerađivača, (podsetimo da su se početkom 80-ih godina prošlog vekaBUDIMČINI sokovi služili i na zasedanjima u Ujedinjenim nacijama), zadesila je sudbina većine uspešnih kolektiva na ovimprostorima – neuspešna vlasnička transformacija.
I danashiljade tona jabuke se proizvedu u požeškom i ariljskom kraju čiji deo završi van granica Srbijeuglavnom natržištu Rusijeali je to nedovoljno.
Naimeveliki deo tih plodova nije pogodan za tržište već je idealan za preradu u različite oblikeod sokova i kompota dosušenog voća i rakije.
Zbog toga smo odlučili da pokažemo da rodni kraj Knjaza Miloša Obrenovićarodonačelnika moderne srpske državeučije je vreme Srbija ostvarivala ogromnu dobit od izvoza jabuke i šljivedanas ima da ponudi ništa manjeAli
Uz podršku u organizovanju izvozaovdašnji proizvođači vape za nekim prerađivačem kakav je “BUDIMKA“ nekada bilaačija je sudbina još uvek neizvesna-pojašnjenje je motiva za organizovaje ovog festivala.

Na štandovima na Trgu slobode, biće predstavljeni proizvodi od jabuka, a progam će upotpuniti i muzički deo po sledećoj satnici:

15:15 Отварање програма
15:30 КУД Разиграно коло
16:00 Етно група Руно
16:40 Херувими
17:00 Трубачки оркестар Браћа Илић
17:40 Звукомир Мирозвук
18:20 Со Саби
20:00 Неша Галија
22:00 Затварање програма.

Organizator Jabuka festa je Turistička organizacija Požega uz pokroviteljstvo Opštine Požega.

Izvor:pasaz.rs/M.N. / TO Požega

 

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U vreme regate broj gostiju se množi sa pet: Među posetiocima Kinezi i Arapi

Oglasna Tabla

Radovi na rekonstrukciji putnog pravca za Sinjevac

Oglasna Tabla

Jedite borovnice i usporite starenje

Oglasna Tabla