ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

U sklopu aerodroma Ponikve i turistički kompleks

Užice – Definisanje strateške pozicije aerodroma Ponikve kod Užica je u toku, a jedna od mogućnosti je da na tom području bude formiran turistički kompleks sa aerodromom, piše E-kapija.

Direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković za taj portal kaže da kompleks aerodroma Ponikve obuhvata oko 560 hektara zemljišta, što je, ističe, površina četiri puta veća nego kompleks aerodroma u Nišu.

„Sa tolikom površinom i svojom pozicijom, aerodrom Ponikve je pogodan za formiranje velikog turističkog kompleksa koji će u sebi, pored ostalih sadržaja, imati i funkcionalan aerodrom“, navodi Zdravković.

Napominje da ono što je prvi korak kada su Ponikve u pitanju jeste pripajanje JP „Aerodrom Ponikve“ Aerodromima Srbije doo Niš, kao budućem operateru, pošto se, kaže, to pripajanje i dalje realizuje.

„Očekivanja su da se to završi u zakonski minimalnom roku od šest meseci“, navodi Zdravković.

Ističe i da Aerodrom trenutno ima saglasnost za korišćenje u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju, koju treba unaprediti u dozvolu za korišćenje.

„Saglasnost odnosno dozvola izdaju se operateru aerodroma pošto aerodrom ispuni potrebne uslove i Aerodromi Srbije će prvenstveno raditi na tome“, dodaje Zdravković.

Kada su u pitanju dalje investicije u taj aerodrom, Zdravković navodi da ulaganja u svaki, pa i u Aerodrom Ponikve, Vlada Srbije vrši u skladu sa saobraćajnim potrebama regiona koji pokriva ta vazdušna luka.

„Plan je da u skladu sa raspoloživim sredstvima i potrebama saobraćaja, radimo i na daljem razminiravanju terena i završetku rekonstrukcije piste u punoj dužini do 3.000 metara“, rekao je.

Na pitanje da li bi aerodrom Ponikve mogao da funkcioniše sa statusom AFIS-a (Aerodromsko informisanje vazduhoplova u letu) koji pruža pilotima vazduhoplova detalje o drugom poznatom poletanju, sletanju i letu u blizini aerodroma, Zdravković odgovara da je u ovom trenutku na tom aerodromu obezbeđen samo prihvat putnika i to „malih aviona“ do 20 sedišta.

„U skladu sa saobraćajnim potrebama avio-tržišta Zlatiborskog okruga i zahtevima avio-kompanija, aerodrom će se opremati i za prihvat robe“, dodao je Zdravković.

Direktor Aerodroma Srbije ističe i da je turizam grana koja bi trebalo da inicira razvoj vazdušnog saobraćaja, te da opslužno područje aerodroma Ponikve ide i izvan granica Srbije i da je kao takvo svakako veliki potencijal za dalji razvoj turizma u tom regionu.

„Aerodrome ne planiramo i ne gradimo samo za aktuelni trenutak već za buduće potrebe u skladu sa planovima razvoja našeg društva na znacajno dužem vremenskom horizontu“, ukazao je on.

Zdravković dodaje da se investicionim planom „Srbija 2025“ planira gradnja auto-puta Preljina-Požega i dalje do Kotromana prema Sarajevu, što će, kaže, tom aerodromu i njegovom opslužnom području otvoriti potpuno novu perspektivu u pogledu daljeg razvoja turizma.

GZS/E kapija

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Чаробно и живописно златиборско село Семегњево, оаза нетакнуте природе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Граовци Романију и Далмацију заменили српском варошицом у којој остварују животне снове (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржана 44.седница СО Чајетина (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Позив младима да се пријаве на конкурс за упис у Средњу школу унутрашњих послова „Јаков Ненадовић” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Насред пута засађен бели бор, возачи пролазе у чуду: Хит слика из села Заовине на Тари, домишљати мештани поставили необичну „декорацију“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Више од 70 одсто грађана не испуњава критеријуме за пристојан живот

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење Зелено-левог фронта: Ера корупције у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због бахатих појединаца све више дивљих депонија у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворен конкурс за бесповратна средства за набавку пластеника

ОГЛАСНА ТАБЛА