OGLASNA TABLA
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

У Севојну протест због укидања педијатрије, лекара нема довољно

Ужице / Севојно – Више десетина Севојничана учествовало је у протестној шетњи због укидања педијатрије у Севојну, директорка ужичког Дома здравља каже да је много лекара болесно, а да их нема ни на евиденцији незапослених – пише Данас.

Протест који је, на иницијативу грађана организовао севојнички одбор Здраве Србије, започео је у центру Севојна у Кругу, а шетња је настављена до Колоније.

– Овај скуп је кулминација вишегодишњег незадовољства грађана, првенствено родитеља који су принуђени да децу воде у Ужице у Дечији диспанзер. Деца из Севојна тамо немају своје картоне, нити изабраног лекара, а проблем је и превоз из Севојна, рекао је одборник Здраве Србије у ужичкој и севојничкој Скупштини, Аврам Илић.

Илић је додао да разлог за протест није само то што Севојно нема ниједног педијатра, већ и то што је “све последица вишегодишњег немара и небриге за здравље деце у Севојну”.

Он је подсетио да је већ годинама указивао на проблем рада педијатрије у Севојну, која је раније имала два педијатра.

У Дому здравља у Ужицу данас је речено да имају мањак педијатара у односу на потребе и да се на расписан конкурс за педијатра није нико јавио.

-Уважавам аргументе због пандемије короне, али сам дописе надлежнима у Дому здравља слао и од 2016. до 2018. године, и о овом проблему јавно говорио и у Скупштини, рекао је Марић и додао да “сви који сматрају да не могу да реше проблем здравствене зашите деце треба да поднесу оставке”.

Севојничанка, Јелена Карапанџић је мајка двоје деце која каже да би волела да амбуланта у Севојну буде као што је некад била.

– Сматрам да амбуланта треба да ради у две смене. Чула сам да тренутно не ради, јер је докторка болесна. Ако је на боловању, треба да има замену – каже она.
Севојничани који су изашли у протестну шетњу напомињу и да се родитељи са овим проблемом суочавају од 2015. године.

-Позитиван помак догодио се 2018. године, када је уведена и друга смена за дечјег педијатра. Сада морамо да идемо у Ужице, где на ред стижемо последњи, као да смо из друге земље – негодују објашњавајући да је ни у претходном периоду амбуланта није радила сваког дана.

Окупљени Севојничани ову прилику искористили су да истакну да немају ни стоматолога ни своју лабораторију.

-Севојно је у другом плану у односу на Ужице. Од када је постало градска општина, ништа није добило. Овај проблем је стар седам година и корона не може бити изговор, сада је одласком педијатра кулминирао – истиче један од демонстраната.

оред становника Севојна, услуге педијатрије у овој општини, користила су и деца из Крваваца и Злакусе, што је према процени демонстраната, преко хиљаду деце.

Директорка Дома здравља др Данијела Маринковић, објашњавајући како је Севојно остало без педијатра, каже да је од 370 запослених у ужичком Дому здравља, око 70 њих тренутно на боловању.

-У ковид амбулантама у две смене раде по три лекара, а од следеће седмице у преподневној смени радиће четири. Поред тога, ту су лекари у редовном систему Дома здравља и на вакциналном пункту. Због тога није могуће изаћи у сусрет захтевима здравствене станице Севојно за добијањем педијатра који би заменио њиховог оболелог запосленог, рекла је Маринковић.

Она је додала и да је ужички Здравствени центар 28. децембра објавио конкурс за педијатра, када им је педијатар који је радио отишао у пензију, али да се на конкурс нико није јавио.

-Једноставно ниједног лекара нема ни на евиденцији Националне службе за запошљавање – каже директорка Дома здравља у Ужицу.

Фото:Ана Милошевић

Извор:danas.rs/Ана Милошевић

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Сок од зове против опаких болести: Ништа не кошта, а много вреди

Oglasna Tabla

Светски дан пчела – 20. мај

Oglasna Tabla

Вицешампиони округа: Школа из Костојевића бриљирала у Пријепољу

Oglasna Tabla

На месту одакле се види пола Србије, биће изграђен стаклени видиковац изнад саме литице

Oglasna Tabla

Голд гондола неће радити од од 9. маја до 20. јуна

Oglasna Tabla

Премијера представе “Месец (дана) на селу”

Oglasna Tabla

Градоначелница обишла радове на путним правцима и разговарала са мештанима Стапара

Oglasna Tabla

Временска прогноза за петак 20. мај

Oglasna Tabla

Отворене Спортске игре младих на Златибору

Oglasna Tabla