ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

У септембру почиње пријава за замену столарије, а ово су детаљи и услови конкурса

После огромног интересовања грађана, почетком септембра почиње пријављивање грађана за субвенције за замену дотрајале столарије, котлова и постављање изолације.

Посебна саветница за енергетску ефикасност у Министарству рударства и енергетике Маја Вукадиновић рекла је да је процедура за пријављивање грађана једноставна и да нема промена у односу на претходне године.

„Ми очекујемо да већ у првој недељи септембра буде расписан јавни позив за грађане. То грађани могу да прате на интернет страници јединица локалне самоуправе. Такође, могу да оду у саму општину. Могу позвати и министарство. Од грађана се очекује само да попуне образац где треба да наведу податке о свом домаћинству, затим да наведу мере за које намеравају да аплицирају”, навела је Маја Вукадиновић.

Додала је да је потребно да подносиоци пријаве морају бити власници објекта, а уколико нису власници, потребно је да добију писану сагласност власника, а потребно је доставити и рачун за струју за претходни месец у којем се види да је потрошња струје била најмање 30 киловата.

Маја Вукадиновић је навела да могу да конкуришу сви грађани, без обзира на то да ли живе у кућама или стамбеним зградама, а да је потребно да објекат буде настањен, да није реч о викендицама.

Грађани ће моћи да конкуришу за замену столарије и котлова, изолацију, а први пут може да се конкурише и за више мера, а не само за појединачне.

„Постоји могућност да се конкурише за појединачну меру, када ће ниво субвенција бити нижи, до 50 процената. Па смо ми, имајући у виду велику заинтересованост грађана хтели да испромовишемо тај програм тако што смо предвидели виши проценат субвенције уколико се неко пријави за више различитих мера – навела је Вукадиновићева.

Субвенције за више мера и до 65 одсто

Објаснила је да ће, уколико се неко пријави за замену столарије и изолацију, остварити субвенције до 55 одсто, а ако се уз то уграде соларни панели или колектори, субвенције ће износити до 65 одсто.

Маја Вукадиновић је навела да се ове године пријавила 131 локална самоуправа, а да њихово пријављивање зависи од средстава која су определиле за ту намену.

Додала је како у Београду у програм нису ушле само три општине – Нови Београд, Чукарица и Савски венац и да су обећале да ће се пријавити на наредном конкурсу.

Говорећи о жалбама, Маја Вукадиновић је навела да грађани који нису задовољни могу да се жале комисијама у локалним самоуправама, а да им на располагању стоји и Министарство рударства и енергетике.

Напоменула је да очекују велики одзив, као и да ће грађани за субвенције моћи да се пријаве током целе године.

Извор: ГЗС/Новости

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Почело обележавање Дана града (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија се опрашта од косовских јунака, били су изузетни људи који нису могли да трпе зулум над својим народом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вакцине против грипа следеће недеље у домовима здравља

ОГЛАСНА ТАБЛА

Измене у саобраћају због најављених радова на путевима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Додела Награде “Милутин Ускоковић”

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПК Торник: Дан пешачења

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас претежно сунчано и топлије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пети пут узастопно одбојкашице Србије на олимпијским играма

ОГЛАСНА ТАБЛА