OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

U selima kod Užica ne žele male hidroelektrane

Užice – Stanovnici sela Bioska i Stapari kod Užica protive se najavljenoj izgradnji male hidroelektrane (MHE) „Ročnjak” na potoku Gornje (Ćosića) vrelo koji se uliva u jezero Vrutci (akumulaciju Đetinje). Oni su formirali Inicijativni odbor za odbranu Gornjeg vrela, pa u javnosti, preko užičke Građanske čitaonice „Libergraf” s kojom u ovom protestu sarađuju, najavili protestni zbor građana za sutra u Keserovini kod osnovne škole.

– Građani mesnih zajednica Bioska i Stapari se protive izgradnji MHE „Ročnjak” koju investitor „Hidro Duo” d. o. o. Beograd planira da gradi na potoku Gornje vrelo, jer bi izgradnjom MHE ovaj potok bukvalno nestao od svog izvorišta do ulivanja u jezero Vrutci, dok bi lokalno stanovništvo ostalo bez vode za piće, zalivanje i napajanje stoke, a sve vodenice bile bi ugašene – ističe u saopštenju za javnost Vladan Sinđić iz Građanske čitaonice „Libergraf”, koja je, kako kaže, protekle godine vodila pravnu bitku da se građevinska dozvola za tu MHE stavi van snage, jer je rok važenja dozvole istekao.

– Zahtev „Libergrafa” za donošenje rešenja kojim se utvrđuje prestanak važenja građevinske dozvole Gradska uprava za urbanizam grada Užica je odbila, ali je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uvažilo žalbu i predmet vratilo Gradskoj upravi na ponovno odlučivanje.  konstatujući da je „sam protok vremena, kao i odgovor građevinske inspekcije (da nema radova na gradnji MHE na navedenoj lokaciji), dovoljan da bi građevinska dozvola prestala da važi” – citira Sinđić i zaključuje da je Gradska uprava dužna da postupi po rešenju ministarstva i donese novo rešenje kojim se utvrđuje prestanak važenja građevinske dozvole.

On dodaje da se investitor tokom poslednje nedelje pojavljivao u selu i od građana zahtevao da svoju imovinu udalje iz potoka, najavljujući početak gradnje MHE.

– Stanovnici MZ Bioska i MZ Stapari strahuju da će on pokušati u narednom periodu da uspostavi gradilište kako bi „spasao“ građevinsku dozvolu. Organizovanjem zbora zahtevaju od Gradske uprave za urbanizam da, bez odlaganja donese rešenje kojim se utvrđuje prestanak važenja građevinske dozvole, ali i da stavi do znanja investitoru i lokalnim vlastima da neće dozvoliti izgradnju MHE „Ročnjak“ ni po koju cenu – piše u ime meštana predstavnik „Libergrafa”.

Ovo nam je potvrdio i predsednik MZ Bioska Miodrag Stanojčić, rekavši da će priličan broj žitelja ovih sela biti na zboru, te da će se protiviti gradnji koju je, kako reče, bolje preduprediti nego reagovati kad se MHE već podigne.

Izvor: politika.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Рундек и Екипа у Градском културном центру

Oglasna Tabla

Уређење простора у ГКЦ-у, од 15. августа богат програм за све генерације

Oglasna Tabla

Добродошли на 6. Меморијални концерт трубачких оркестара „Светозар Лазовић Гонго“

Oglasna Tabla

За три дана Сабора трубача, регистровано 866 саобраћајних прекршаја, 153 возача возило под дејством алкохола, 11 под дејством дроге

Oglasna Tabla

Слобода у победничком ритму: Ужичани бољи од Мачве (2:1)

Oglasna Tabla

Данас је Свети Пантелејмон, добро је започети посао или кренути на пут

Oglasna Tabla

Не излазите без кишобрана – на снази наранџасти метео-аларм

Oglasna Tabla

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla