OГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

U Rzavu sve manje vode: Suša i restrikcije mogle bi da potraju do oktobra, u Arilju ugroženo stotine domaćinstava

Arilje – Zbog dugotrajne suše situacija u Arilju je postala još alaramantnija jer je na vodozahvatu Ševelj trenutni proticaj vode 1100 litara u sekundi, koji dozvoljava da se za vodosbavanje trenutno uzima oko 400 litara vode u sekundu, a u reci se u nozvodnomn toku ostavlja oko 700 litara kako bi se obezbedio biloški minimum.

„Restrikcije smo uveli kad je proticaj vode bio 1400 litara u sekundi. Ovo su prve restrikcije nakon 2013. godine i prema dosadašnjem iskustvu i procenama mogle bi da potraju i duže od mesec dana, tačnije da početka oktobra. Obilnije padavine svakako bi promenile stanje na bolje, ali avgust je poprilično suv mesec, a padavine nisu najavljene ni u narednih sedam dana“, izjavio je za RINU Zoran Barać direktor JP „Rzav“.

On ističe da ovo javno preduzeće isporučuje vodu gradskim rezervoarima, a da lokalna komunalna preduzeća prave dalje planove restrikcije.

„U boljoj poziciji su lokalne samouprave koje imaju svoja loklana izvorišta i nisu zavisni samo od vode koju dobijaju sa vodosistema Rzav. Kada restrikcija stupi na snagu sve se sprovodi po jasnom pravilniku i od toga zavisi koliko vode ćemo gde isporučiti. Prvi kriterijum je koliko je ko učestvovao u izgradnji vodosistema, a drugi koliko je ko do sada uzeo vode. Na osnovu te prosečne vrednosti se voda isporučuje lokalnim rezervoarima“, kaže Barać.

Usled nedostatka svojih izvorišta kritična situacija je u u opštinama Požega i Arilje. U pojedinim požeškim selima meštani duže od deset dana nemaju vodu i snabdevaju se uz pomoć cisterni, dok je u Arilju uvedena i vanredna situacija.

„Trudimo se da napajanje vode ostavimo u gradskom jezgu, zbog funkcionisanja institucija. Periodično se voda isključuje u prigradskim naseljima, dok su visinska sela nekoliko dana bez redovnog snabdevanja vodom“, izjavio je predsednik opšštine Arilje Predrag Maslar.

U Arilju lokalizovana i dva velika požara

Osim sa sušom i nestašicom vode ova opština susrela se i sa dva velika požara u selima Dobrače i Kruščica, koji su nakon nekoliko dana borbe uspešno lokalizovani.

„Zahvaćena je površina oko 80 hekatara, u selu Dobrače bilo je ugroženo i pet kuća. Uz pomoć vatrogasnih ekipa iz Kosjerića, požar je usmeren ka Malom Rzavu i na taj način vatra je ugašena,a požar lokalizovan“, naglasio je Maslar.

 

RINA / GZS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Тиодоровић: Наредних од седам до 10 дана, пратићемо бројеве, видећемо шта је најбоље; Једна ствар посебно брине

Oglasna Tabla

Изгорео шлепер код Бистрице

Oglasna Tabla

„Србијашуме“ повећале цене дрвних сортимената

Oglasna Tabla

Манастирска чорба од коприве: Препуна витамина, храни душу и тело – имунитет јача одмах

Oglasna Tabla

Концерт Жељка Васића

Oglasna Tabla

У граду на Ђетињи одржана радионица психосоцијалне заштите

Oglasna Tabla

Променљиво облачно с кишом и грмљавином, увече престанак падавина

Oglasna Tabla

Саопштење Грађанске читаонице „Либерграф“: „Захтевамо да Град Ужице подржи оснивање и рад социјалних предузећа!“

Oglasna Tabla

Рундек и Екипа у Градском културном центру

Oglasna Tabla