ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

У протеклу среду током акције, јавила се 22 донора тромбоцита и матичних ћелија

Од 22 нова, потенцијална донора тромбоцита и матичних ћелија у Ужицу, само два ће уколико затреба, моћи да донирају тромбоците, процењују организатори из Удружења Леука.

Акцију Удружења за борбу против акутних леукемија, кроз неколико градова у Србији прати и изложба радова Катарине Станојловић, која је са 19 година имала трансплантацију костне сржи, током борбе против леукемије.

Радови су настали за време њене изолације у трансплантационом блоку, која је трајала 46 дана. Сваки дан, један рад, који говори како се Катарина осећала у том тренутку и шта је проживљавала.

-То је начин на који се она борила и изборила за свој живот. Шта год да се деси, могуће је преживети, каже Предраг Слијепчевић, председник Удружења Леука, који се и сам лечио од леукемије.

-Жив сам само зато што сам одбио да умрем. За време лечења, пар пута сам имао крварење и знам да не бих преживео да није било како пацијенти кажу „пумпања тромбоцитима“. Зато је важно људима објаснити наш циљ, формирање базе давалаца тромбоцита у Ужицу, за Ужичане. Имамо базу у Београду која покрива и пацијенте који дођу ту на лечење. Ипак, ако људи у својој локалној средини немају довољно тромбоцита, неће доћи живи до Београда, објашњава Слијепчевић.

Јасмина Костић, из ужичког огранка Удружења Леука додаје да је након ширења Регистра донора у Ужицу, њихов следећи циљ управо борба за могућност слања тромбоцита.

– Наредни циљ је да када имамо пацијента у Београду, одавде не иду људи, даваоци, већ да се шаљу тромбоцити. Ужице има машину за одвајање тромбоцита и своју базу коју води Служба за трансфузију крви. Она мора бити много већа, јер је адекватног донора јако тешко наћи, објашњава Костићева.

Правила ко може бити донор тромбоцита отежавају ширење базе. Давалац мора бити потпуно здрав, не сме пити никакве лекове, не може бити жена која се порађала, нити родбина до четвртог колена уназад.

Ненад Жунић, први је потенцијални давалац који се својим потписом у току ове акције уписао у Регистар донора костне сржи.

-До сада сам 38 пута дао крв. Радим нешто што мене не кошта, а некоме може користити, чак и спасити живот, наглашава Жунић.

Важност оваквих гестова истакла је и начелница Службе за трансфузију крви ужичке Опште болнице, Марија Перишић Божић.

-До сада није било акција овог типа, којима се објашњава значај Регистра давалаца костне сржи, али и тромбоцита. Наша служба прикупља аферезне тромбоците последњих петнаестак година. Пре око једне деценије смо имали већи број пријављених давалаца из округа. Међутим, то се није одржало, између осталог и зато што је неопходна континуирана медијска присутност, понављање колико је то битно, објашњава начелница Службе за трансфузију крви.

Да би адекватан донор био пронађен, неопходно је да их у Регистру буде 100.000, а у Србији их је тренутно нешто мање од 10.000.

Током данашње акције, Леука је постигла да свој потпис, као потенцијални донори матичних ћелија и тромбоцита дају још 22 грађанина Ужица. Према процени представника Леуке, само двоје од њих могу донирати тромбоците.

Извор:danas.rs/Ana Milošević

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сутра до 32 степена, а онда опет потоп: Најновије упозорење РХМЗ: Ево какво нас време очекује од понедељка

Закон не забрањује продају електронских цигарета деци, а хемикалије које удишу су и те како штетне

Минимални годишњи одмор 20 радних дана, али радно искуство и школа доносе и дуже летовање

Сезона одмора се захуктава: Како најјефтиније плаћати у иностранству?

Ухапшена жена осумњичена да је претукла наставницу у школи на Новом Београду

Друго место за ученике првог разреда ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ на Републичком такмичењу „Пажљивкова смотра 2024“ (видео)

У Дому здравља у Чајетини – бесплатни превентивни здравствени прегледи

Србију чека сунчан и топао викенд, температура до 30 степени

Из културне ризнице града, предавање Миленко Мисаиловић