OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

У петак неће бити већих промена у цени горива

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић оценио је да се у петак неће десити неке велике промене цене дизела и бензина, јер су референтне цене деривата на светском тржишту стабилне
„Референтне цене нафте у свету нису пале, али нису ни порасле, него су стабилне, тако да се неће десити неке велике промене ни у петак“, рекао је Мићовић гостујући на РТС-у.

Он је објаснио да су референтне цене деривата високе због тога што се праве велике залихе дизела и керозина, с обзиром на то да се очекује интензиван авиосаобраћај током априла и маја.

Мићовић је рекао како се код нас тржиште смирило, тако да више нема повећане тражње за дериватима.

„Последњих недеља, нешто је повећана само куповина дизел горива у односу на претходне године. Ја бих рекао да је то последица чињенице да пољопривредници имају могућност да купују дизел по знатно нижој цени и то по нашој оцени више није гориво које је намењено само пољопривреди. Ту има више горива него што је пољопривреди реално потребно, али је то ситуација коју ће држава у сарадњи с нафтним комапнијама разрешити“, рекао је Мићовић.

Он је оценио да важећа уредба о цени деривата не може да стабилизује снабдевање, већ само да држи цене неких деривата под контролом.

„Она доприноси смањењу цене горива, а тако се и зове, а за стабилност је битно да се администрирање што пре склони са тржишта, како би оно могло да одреагује на све промене које се дешавају“, поручио је Мићовић за Тањуг.

Високу цену течног нафтног гаса (ТНГ) – која је премашила 100 динара, он објашњава чињеницом да се то гориво производи углавном од природног гаса и да на наше тржиште долази са „врућег терена“ Русије, Украјине, Пољске и Киргистана.

Мићовић је оценио да је веома важно што ће нафтовод ЈАНАФ остати отворен за Србију, јер највећи део деривата који се троше у Србији долази из Рафинерије Панчево, која се снабдева сировом нафтом из јадранског нафтовода.

„Негде око 70 одсто дизела и око 85 процената бензина које се потроши на тржишту Србије потице из прераде нафте у Рафинерији нафте Панцево. Самим тим, сваки поремећај у допремању сирове нафте би био ненадокнадив недостатак, јер немогуће је логистички брзо обезбедити тако велике количине деривата нафте у окружењу“, рекао је Мићовић.

Он се осврнуо на Уредбу о формирању опертивних резерви деривата, за коју је рекао да ће у будућности изазвати повећање цена горива.

„Од 1. јула ће све компаније које су производјачи и увозници имати обавезу да у сваком тренутку о свом трошку на залихама имају количине на нивоу четири дана своје просечне продаје у последње три године. Тај број дана ће се повећавати из године у годину и доћи ћемо у једном тренутку до 10 дана, што је прилично велика залиха. Ми смо покушали да укажемо да можда није неопходно у тој мери обезбедјивати залихе, зато што ће компаније морати од свог новца да купује и чува те деривате, што подиже трошкове стављања горива на тржиште“, опценио је Мићовић.

Каматица

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Кромпир у Србији у јуну скупљи 152,6 одсто него пре годину дана, риба 74,4 одсто

Oglasna Tabla

Бензин у Србији појефтинио четири, а дизел два динара

Oglasna Tabla

Према најави РХМЗ локално се очекујe већа количина падавина!

Oglasna Tabla

Србијашуме тврде да им је нејасно због чега су стоваришта пелета празна

Oglasna Tabla

Како рефинансирати стамбени кредит

Oglasna Tabla

У Ужицу одржана друга јавна расправа о Предлогу Стратегије за младе

Oglasna Tabla

Аутомобил код Пријепоља улетео у двориште породичне куће, повређене две особе

Oglasna Tabla

Лицидерско срце 2022. – „Нек се врти коло, нек се чује дечја граја, нек нас игра увек спаја!“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Данас променљиво облачно, до 30 степени

Oglasna Tabla