17.7 C
Uzice
август 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

U PETAK, 19. MAJA PROTEST ISPRED ZGRADE VLADE SRBIJE

forma

Opština Čajetina otvorila je front i protiv Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, a povod je osnivanje Parka prirode „Zlatibor“.  Čajetinci su za petak najavili protest u Beogradu gde će od Ministarstva građevinarstva tražiti građevinsku dozvolu za gondolu, i predati zahtev za smenu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića – upravo zbog Parka prirode. Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović tvrdi da je Park prirode deo „pravnog terora“ u cilju otimanja pola Zlatibora otela iz nadležnosti lokalne samouprave i sprečila investicije.

Bojana Božanić, direktorka JP „Gold gondola Zlatibor“ kaže da je osnivanje Parka takođe u službi sprečavanja gradnje gondole.

Javni uvid o predlogu uredbe i studiji zaštite o proglašenju Parka prirode „Zlatibor“ objavljen je 10. maja, a Božanićeva kaže da on nije dostavljen opštini i da se ne zna na koji način je određena zona zaštite.

– Deo Zlatibora koji bi da proglase Parkom je planskom dokumentacijom, koju je usvojilo i Ministarstvo građevinarstva, predviđen za gradnju porodičnih kuća i vikendica. Ovim jedno ministarstvo poništava dokumenta koje je usvojilo drugo – objašnjava Božanićeva.

PUNA KUCA

U Ministarstvu poljoprivrede tvrde – Čajetinci su se pre dve godine saglasili sa režimom zaštite.

– Na sastanku koji je održan 15.09. 2014. razgovaralo se o razvojnim planovima opštine koji mogu bitno uticati na zaštitu životne sredine. Dobili smo sve potrebne materijale kako ne bi došlo do preklapanja interesa razvoja opštine i zaštite prirode. Na drugom sastanku 10.07. 2015. razgovaralo se o granicama i režimima zaštite prirodnog dobra i interesima opštine. Zaključeno je da zaštita može samo pozitivno uticati na razvoj opštine – rečeno je „Blicu“ u ovom Ministarstvu.

Odavde i poruka da Park prirode neće sputati gradnju gondole.

Površina PP „Zlatibor“ prostiraće se na 41.923 hektara, a pordučje će biti podeljeno na tri zone zaštite.

– Područje Zlatibora je predloženo za zaštitu da bi se očuvali geomorfološki i hidrloški fenomeni izrazito diseciranih terena, sa markantim dolinama kanjonskog i klisurastog tipa, očuvanim ekosistemima – posebno raznovrsnom i specivifičnom vegetacija kamenjara i stena seprentinskih klisura, borovih šuma, retkih i ugroženih životinjskih vrsta, kao i izuzetno značjanog i dobro očuvanog spomeničkog i etno nasleđa – poručuju iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Zbog čega se deo Zlatibora proglašava Parom prirode

– Ima 37 objekata geonasleđa

– veliki broj reka, jezera, slapova, vodopada i izvora

– 226 biljaka ima nacinalni i međunarodni značaj, 34 su strogo zaštićene

– autohotone šume crnog bora

– riblje vrste mladica, potočna pastrmka i brkica

– 127 strogo zaštićenih vrsta ptica

– crkve brvnare u Donjoj Jablanici i Dobroselici i manastir Uvac.

Izvor:blic.rs/V.Lojanica

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Rekonstrukcija zgrade železničke stanice u Užicu

Oglasna Tabla

Danas na Žestivalu Dečija olimpijada i predstava za decu „Zeka lepotan“

Oglasna Tabla

Hit zimnica za prave gurmane: Cepkanu papriku pravićete svake godine

Oglasna Tabla