Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

У овим подземним трезорима у Ужицу погинуло је 120 људи: Јосип Броз Тито за неколико минута избегао сурову смрт

Због повољног географског и транспортног положаја у граду на Ђетињи, давне 1928. године започела је са радом прва приватна фабрика муниције на Балкану. Угледни словеначки пушкар Јакоб Пошингер откупо је Пушкару Крањ и своје погоне преселио у Крчагово. У вихору Другог светског рата, кад су партизански одреди ушли у Ужице, погоне фабрике преместили су у центар града у подземне трезоре Народне краљевине Југославије.

„Фабрика је имала огроман значај у снабдевању војних јединица. За два месеца овде је направљено 21.000 пушака, око 2.700 пушчаних метака и све то се слало партизанским одредима како по Србији, тако и у Босну и Санџак”, рекао је за РИНУ историчар, Немања Обрадовић.

У десном тунелу трезора били су смештени муницијско одељење и алатница. Леви део представљао је цивилно склониште, у ком су се Ужичани штитили од немачких бомбардовања, а у попречни тунел одлагано је оружје које није отишло на фронт. Управо ту, 22. новембра 1941. године дошло је до стравичне експлозије у којој је страдало 120 људи.

„Погинули су сви радници из друге смене и цивили који су се у том тренутку задесили у склоништу. Нико није преживео. Дуго се мислило да је до ове страховите експлозије дошло због шпијунске саботаже и да је један четнички војвода у фабрику поставио динамит. Међутим, то никада није доказано. Данас се све чешће претпоставља да су услови у самом тунелу и велика влага довели до ове несреће“, каже Обрадовић.

Ову експлозију, како тврде историчари, за длаку је избегао и врховни командант партизана, Јосип Броз Тито који је из фабрике изашао неколико минута неколико саме несреће.

Његов штаб, који се налазио поред, одмах је премештен, а фабрика је након експлозије престала да постоји, јер већ 29. новембра Немци су ушли у Ужице.

Када је Ужице ослобођено, крајем 1944. године обновљен је предратни рад, а фабрика је назавана „Први партизан“. Опстала је и до данас кад постоји као наменска, светски призната фабрика, са повећаном производњом и извозом.

Курир.рс/РИНА

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Национални савет за културу једногласно дао подршку Музеју ћирилице у Бајиној Башти, Рача поново постаје центар српске писмености

ОГЛАСНА ТАБЛА

Досадне су као стенице, али многи не знају да су врло опасне: Смрдибубе могу да уједу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пронађена Илинка из Прибоја: Девојка хоспитализована, у лошем стању

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 2. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење ГрО ДС Ужицe: „Ко ће да плати небригу Водовода?“

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији жене у просеку старије од мушкараца и дуже живе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 1. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Заштитне ограде за пешаке, још један од корака ка унапређењу степена безбедности у саобраћају

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Голд гондола“ у измењеном режиму рада

ОГЛАСНА ТАБЛА