ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

У организацији UNICEF-a и Сталне конференције градова и општина, уз подршку Владе Норвешке, одржан је скуп “Да учимо пуним плућима” (ВИДЕО)

У организацији UNICEF-aи Сталне конференције градова и општина, уз подршку Владе Норвешке, одржан је скуп “Да учимо пуним плућима” у циљу подстицања дијалога у друштву о квалитету ваздуха и утицају загађења и климатских промена на здравље и добробит деце и младих. Град Ужице, једна је од три локлане самоупораве које кроз овај пројекат добијају директну техничку подршку за израду докумената јавне политике чији је циљ унапређење квалитета ваздуха, унапређење заштите животне средине и здравља. Нада Јовичић, градски већник за екологију, истиче да су посматрани су резултати у три школе који се тичу мерења квалитета ваздуха.

Елен Сти, заменица амбасадора Краљевине Норвешке у Србији, истакла је да су најрањивије групе које су изложене загађењу ваздуха управо деца и млади и да је Ужице изабрано за учешће у пројекту јер је рангирано као град са највећим степеном мотивације. Због тога су Норвешка и UNICEF покренули овај пројекат 2021. године, а Влада Норвешке је издвојила 90.000.000 динара за подршку овом пројекту.

У свом обраћању Јоси Ечевари Буркхард, заменица директорке UNICEF-a у Србији је поручила да је загађење ваздуха један од највећих здравствених и еколошких проблема у свету.

Миодраг Глушчевић, програмски директор за урбани развој, животну средину и комуналне делатности Сталне конференције градова и општина указао је на значај учешћа младих и њихов допринос у процесима усвајања јавних политика.

На скупу је истакнут значај доношења Прве омладинске декларације о квалитету ваздуха у Србији која представља производ иницијативе око 900 младих људи из 20 градова у Србији. Такође, у оквиру пројекта, у 46 школа у 15 јединица локалне самоуправе уграђени су економични уређаји за мерење квалитета ваздуха и донирани комплети наставних средстава.

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Трећег дана мале матуре осмаци полажу тест из изборног предмета

Струја неће поскупети ове године, ЕПС креће у реформе

Момо Капор: Како се Српкиње свађају на мору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње пријављивање кандидата за пријемне испите на факултетима

Почео јубиларни 10. XCross на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Температура данас до 39 степени, а биће још врелије

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа