Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

У организацији UNICEF-a и Сталне конференције градова и општина, уз подршку Владе Норвешке, одржан је скуп “Да учимо пуним плућима” (ВИДЕО)

У организацији UNICEF-aи Сталне конференције градова и општина, уз подршку Владе Норвешке, одржан је скуп “Да учимо пуним плућима” у циљу подстицања дијалога у друштву о квалитету ваздуха и утицају загађења и климатских промена на здравље и добробит деце и младих. Град Ужице, једна је од три локлане самоупораве које кроз овај пројекат добијају директну техничку подршку за израду докумената јавне политике чији је циљ унапређење квалитета ваздуха, унапређење заштите животне средине и здравља. Нада Јовичић, градски већник за екологију, истиче да су посматрани су резултати у три школе који се тичу мерења квалитета ваздуха.

Елен Сти, заменица амбасадора Краљевине Норвешке у Србији, истакла је да су најрањивије групе које су изложене загађењу ваздуха управо деца и млади и да је Ужице изабрано за учешће у пројекту јер је рангирано као град са највећим степеном мотивације. Због тога су Норвешка и UNICEF покренули овај пројекат 2021. године, а Влада Норвешке је издвојила 90.000.000 динара за подршку овом пројекту.

У свом обраћању Јоси Ечевари Буркхард, заменица директорке UNICEF-a у Србији је поручила да је загађење ваздуха један од највећих здравствених и еколошких проблема у свету.

Миодраг Глушчевић, програмски директор за урбани развој, животну средину и комуналне делатности Сталне конференције градова и општина указао је на значај учешћа младих и њихов допринос у процесима усвајања јавних политика.

На скупу је истакнут значај доношења Прве омладинске декларације о квалитету ваздуха у Србији која представља производ иницијативе око 900 младих људи из 20 градова у Србији. Такође, у оквиру пројекта, у 46 школа у 15 јединица локалне самоуправе уграђени су економични уређаји за мерење квалитета ваздуха и донирани комплети наставних средстава.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У ритму недеље са Слободанком Станков (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађани опрезнији са зајмовима због све скупљих некретнина

ОГЛАСНА ТАБЛА

Завршница Базума у Ужицу: Џез на српски начин

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ево где у Србији просечне плате имају шест цифара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дојаве о бомбама у школама широм Србије – Родитељима речено да не доводе децу на наставу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Спремност у свим ситуацијама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за понедељак 29.05.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Невреме правило хаос у деловима Србије: Ванредно у околини Пожеге и Ужица, путеви у Златиборском округу оспособљени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почињу пријаве за нових 100.000 ваучера за одмор у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА