18.8 C
Uzice
април 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

U narednih pet godina sve škole uvode elektronski dnevnik

Elektronski dnevnik, lagan za primenu, pouzdan, brz, za sada u 60 škola.

Od početka školske godine u 60 osnovnih i srednjih škola ocene, izostanke i pohvale učenicima učitelji i nastavnici, umesto u papirne dnevnike, beleže elektronski.

EsDnevnik uveden je ove godine kao pilot projekat, a osim 60 škola u kojim već funkcioniše, još 500 je zainteresovano za novi sistem.Od početka školske godine u 60 osnovnih i srednjih škola ocene, izostanke i pohvale učenicima učitelji i nastavnici, umesto u papirne dnevnike, beleže elektronski.

Rukovodilac projekta “E prosveta” Bojan Radić kaže da je najvažnije da škole iskažu volju i želju da se uvede esDnevnik koji je “lagan za primenu”, jer funkcioniše kao portal.

“Uslov da se u neku školu uvede esDnevnik je i IKT opremljenost škole”, rekao je Radić za Tanjug i dodao da to znači da škole imaju računare i dobar interet.

On je naglasio da je predviđeno da u narednih pet godina sve škole uvedu elektronski dnevnik (esDnevnik), a to znači da će se sa papirne potpuno preći na elektronsku evidenciju ocena, izostanka, pohvala.

Radić kaže da esDnevnik omogućava nastavnicima, razrednim starešinama i direktorima škola da na brz, jednostavan i pouzdan način vode evidenciju o učenicima.

Kako bi se obezbedila veća objektivnost ideja je da sve ocene učenika mogu da vide samo razredni starešina, direktor, a da nastavnici mogu da vide samo svoje, a ne ocene svojih kolega.

EsDnevnik treba da omogući i roditeljima da imaju uvid u ocene svoje dece i izostanke, ali u 60 škola u kojima je počeo pilot projekat roditelji još nisu dobili svoje šifre.

“Modul za roditelje je završen. U proceduri smo rešavanja pravnih pitanja i očekujemo da će to brzo da se završi”, rekao je Radić.

On je dodao da poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić treba da da saglasnost i to je jedna od stvari koja se čeka.

Uvažena je preporuka psihologa i pedagoga da roditelji ocene dece vide sa dva dana zakašnjenja, kako bi se dala mogućnost učenicima da sami saopšte roditeljima koju su ocenu dobili.

Jedna od škola u kojoj je uveden esDnevnik je i osnovna školi Kralj Petar Prvi, čiji direktor Mladen Stevanović kaže da su brojne prednosti vođenja elektronske evidencije, te da se u realnom vremena dobija uvid u sve što se dešava u školi.

“Preko elektronskog dnevnika možemo da dođemo do svih informacija koje su relevantne i za određene učenike i za određene nastavnike u vrlo kratkom periodu. On je preuzeo sve ono što su pisane verzije dnevnika u sebi sadržavale kao obrazac”, pojasnio je Mladenović za Tanjug.

Kaže i da je bilo malo uzdržanosti kod nastavnika na početku, jer nisu znali kako će projekat da funkcioniše, ali da su videli prednosti koje elektronski dnevnik daje i da su sada “svi oduševljeni”.

“Taj otpor je nešto prirodno i normalno, kao u svemu što je novo i nepoznato. Ako su navikli da rade na jedan način 30 godina, jako je teško i moramo to da razumemo. Međutim, čak i oni koji su uslovno rečeno bili nepoverljivi prema elektronskom dnevniku, opcije i mogućnosti koje taj dnevnik daje razuverili su ih”, naglasio je.

Poznata je stvar da većina nastavnika ima pedagoške sveske u koje beleže uspehe i postignuća učenika, a Mladenović kaže da i elektronski dnevnik daje mogućnost beleženja napomena o postignućima učenika.

“To ne znači da su nastavnici potpuno odustali od papirne verzije pedagoške sveske i pedagoška sveska bi trebalo da ostane u papirnoj verziji. Međutim, elektronski dnevnik čak i sve te stvari koje se odnose na pedagošku svesku pokriva 100 odsto”, pojasnio je Mladenović.

Elektronski dnevnik je samo jedan od pet servisa u okviru projekta E prosveta. Kasnije je planirano da se uvodi “E lektira”, “virtuelni muzeji”, informacioni sistem za analitiku učenja, nacionalna platforma za izradu, distribuciju i korišćenje odobrenih digitalnih, obrazovnih sadržaja.

Izvor: Tanjug

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Bolnica u Užicu dobila ultrazvučni aparat zahvaljujući akciji „Asovi za decu Zapadne Srbije“

Oglasna Tabla

Sindikat srpske policije RC Užice organizuje 24. po redu Memorijalni turnir „Sećanje na Željka Simića“

Oglasna Tabla

Održan šesti Sajam obrazovanja „Zanimanje, zvanje, znanje“ (VIDEO)

Oglasna Tabla