23.1 C
Uzice
октобар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

U meandrima Uvca love i „jezersku alu“!

Uvačko jezero sa svojim meandrima u čijim se liticama gnezdi beloglavi sup, sve je omiljenija destinacija i sportskim ribolovcima, a pored kapitalnih primeraka šarana love se i ogromni somovi. „Jezersku ala“, kako ribolovci još zovu soma, odomaćila se u vodi najmlađe od tri hidroakumulacije u kanjonu Uvca, a najveći primerak upecan do sada imao je preko 30 kilograma.

Som je prvi put primećen u Uvačkom jezeru 2011, a pecaju ga intezivno od pre par godina.

-Sve više je ribolovaca koji ovde dolaze samo da pecaju soma. Primerci upecani do sada u proseku su bili teški od dva do deset kilograma.Jesenas smo prilikom poslednjeg istraživanja izvukli na obalu dvadesetak komada, a najkrupniji je bio star sedam godina, težio je devet kilograma i imao dužinu 113 centimetara – kaže upravnik ribarskog područja Novak Pejović iz „Rezervata Uvac“.

Kako je som dospeo u Uvačko jezero, dugo 25 kilometara i duboko 108 metara, to niko sa sigurnošću ne zna. Pretpostavlja se da su ga uneli slučajno ribolovci prilikom jedne od akcija poribljavanja, pre nego što je ovo područje 2004. godine proglašeno za Specijalni rezervat prirode.

Som predstavlja vrhunskog predatora, a koliko se zna ove grabljivice nema u druga dva jezera u kanjonu Uvca, Zlatarskom i Radoinjskom. Koliko se zna, najvećeg soma upecali su proletos ribolovci iz Sjenice, a grdosija teška tridesetak kilograma „pala“ je na Bukovima, uzvodno od Ušačke pećine.

Jesenas je u Uvačkom jezeru prvi put zabeleženo i prisustvo deverike, a ubacili su je verovatno ribolovci koji su pecali soma.

Uvačko jezero je inače stanište čak 14 ribljih vrsta, od kojih je devet pod režimom zaštite.

-Ihtiolozi iz Instituta za multidisciplinarna istraživanja tokom poslednjih istraživanja ulovili su primerak deverike dug 31 centimetar i težak 318 grama. Pretpostavlja se da su je doneli ribolovci kao živi mamac za soma i da su nakon ribolova neiskorišćene primerke pustili u vodu gde je nastavila da se razmnožava i živi. Na sličan način u akumulaciju je pre par godina uneta i bodorka koja je sada značajna vrsta – kažu u preduzeću „Rezervat Uvac“ koje gazduje ovim zaštićenim prirodnim dobrom.

IZLOVILI 17 TONA: Na tri hidroakumulacije u kanjonu Uvca ribolovci su prošle godine na udicu izlovili ukupno 16,9 tona razne ribe, a najviše je upecano skobalja, 9,32 tone. Ribolovci iz cele Srbije koji ovde dolaze zbog bogatstva ribljeg fonda, upecali su i 2,56 tona klena i 1,28 tona smuđa, kao i 561 kilogram šarana.Lane se ipak najviše pecalo na Uvačkom jezeru, gde je izlovljeno oko 600 kilograma soma.

Izvor: varoske.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla

Počela vakcinacija protiv gripa u svim domovima zdravlja

Oglasna Tabla

Vlada Srbije:Komercijalni letovi na Ponikvama od naredne godine

Oglasna Tabla

Užička gimnazija obeležila 180 godina postojanja

Oglasna Tabla

Šampion, u svom maniru: pobeda i trka za najboljeg u državi

Oglasna Tabla

Žetva medalja plivača „Sloboda“ iz Užica

Oglasna Tabla

15. oktobar – Međunarodni dan seoskih žena

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Zlatokosa“

Oglasna Tabla

Uživajte u miholjskom letu: Danas sunčano i toplo, temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla