12.1 C
Uzice
октобар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

U Ljubišu otvoren najveći zip lajn u Srbiji (VIDEO)

U zlatiborskom selu Ljubiš otvoren je najduži „Zip line“ spust u Srbiji. Preletanjem preko sajle duge više od pola kilometra posetioci imaju priliku da uživaju u prirodnim lepotama ovog sela na oko 23 kilometra od centra Zlatibora.

Dužina trase je 550 metara, a sajla velike nosivosti je u najvišem delu na oko 130 metara od zemlje, dok vožnja traje skoro minut.

Pokretač projekta i vlasnik Miroslav Šaptović dobio je ideju prilikom posete Đurđevića Tari u Crnoj Gori. Najpre je dobio saglasnost od opštine Čajetina, zakupio imanje za startnu stanicu, a od kuma dobio na poklon za završnu, dobio sve potrebne dozvole i testiranja, a kako kaže u poslednjih godinu dana se maksimalno posvetio projektu, s obzirom da ranije nije imao iskustva. Sa porodicom i prijateljima koji su pomogli u izgradnji će i raditi na ovoj atrakciji, a planiraju uređenje prilaza, nabavku još opreme i dodatne sadržaje.

„Palo mi je na pamet da u svom selu otvorim to, i puno mi je pomogao vlasnik Zip lajna na Đurđevića Tari. Moja očekivanja su da otplatim novac koji sam ovde uložio, imam veliku porodicu, pa nek ima svako neku skromnu platicu od toga, i da povratimo turiste na selo. Sajla je nosivosti 24 tone, kolica na kojima se vozi i sedišta su atestirana, ceo projekat mi je radio građevinski inženjer. Ovo je maksimalno bezbedno, jedino ko se baš plaši i ne može, on ne mora ni da se vozi“,
Po starom običaju, objekat je osveštan, a povodom otvaranja zip lajnom se spustio i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović ističući da je značajno da se turističke atrakcije prave i van centra Zlatibora, dok potpredsednica Bojana Božanić dodaje da je Ljubiš prelepo selo, koje turisti posećuju i očekuje da će najduži zip lajn u Srbiji odlično raditi.

Da podsetimo, kraći zip lajn postoji i na Torniku, a ranije je bio i deo adrenalinskog sadržaja na Hils ap festivalu. U Srbiji postoje ovakve vožnje na Adi, Kopaoniku, Divčibarama… Najduži zip lajn na svetu Džabel Džais u Ujedinjenim arapskim emiratima dugačak je preko 2300 metara i otvoren je u februaru 2018. godine.

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Novi Tesla: Mladi naučnik dobio 107 nagrada i priznanja, među njima i zlatna medalja na Olimpijadi iz oblasti zaštite životne sredine

Oglasna Tabla

Blagoja napala mečka kod Ivanjice, a onda mu je KRAVA spasila život na neverovatan način! (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sedam medalja za karatiste Užica

Oglasna Tabla

Medicinskim sestrama najviše: Evo kolike će biti plate u javnom sektoru posle povećanja

Oglasna Tabla

Ljubivoje Ršumović: U selu se rađaju ljudi, a u gradovima – kućni ljubimci

Oglasna Tabla

Negovanje zbratimljenih škola iz Slovenije i Čajetine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetski dan jabuke: U Srbiji svaka peta „Ajdared“

Oglasna Tabla

Derbi u Užicu opravadao očekivanja pred 1500 gledalaca (VIDEO)

Oglasna Tabla

Данас је Срђевдан

Oglasna Tabla