ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

У Културном центру Златибор отворена изложба под називом „Памтићу све“

У Галерији Културног центра Златибор отворена је изложба под називом „Памтићу све“, која је посвећена животу, раду и светском доприносу у књижевности српске песникиње Десанке Максимовић. Организована је у сарадњи библиотеке ,,Љубиша Р. Ђенић“ из Чајетине, библиотеке ,,Чиготе“ са Златибора и Библиотеке града Београда.

Публици су се обратиле заменица директора библиотеке ,,Љубиша Р. Ђенић“ Љиљана Ракић, ауторка изложбе Олга Красић Марјановић и кустос Галерије Андријана Андријашевић у име Културног центра Златибор.

Олга је срдачно поздравила публику уз истицање најзначајнијих периода Десанкиног живота. У публици су претрежно били ђаци тако да је говор прилагодила њиховом узрасту и са њима прошла кроз изложбу јер су били заинтересовани да опширније поразговарају и саслушају љубазну гошћу.

Ученице ОШ ,,Димитрије Туцовић“ изрецитовале су Крваву бајку, а отварање је обележено слушањем и подсећањем на Десанкине стихове и животне поуке.

Десанка Максимовић (1898 – 1993)

Рођена је 16. маја 1898. године у селу Рабровици као најстарије од осморо деце Драгиње, пореклом из познате свештеничке породице Петровић и Михаила Максимовића, учитеља. Али Десанкине успомене на детињство, толико присутне у њеној поезији, односе се управо на Бранковину у коју је отац премештен након њеног рођења, и где је завршила прва три разреда основне школе.

Прве стихове објавила је у часопису Мисао 1920. године, а најбоље је примљена песма Стрепња да би касније постала сарадник и других књижевних часописа. При крају студија радила је у обреновачкој приватној гимназији, а након дипломирања 1923. године била постављена за суплента Треће женске београдске гимназије. Следеће године публиковања је њена прва збирка једноставног назива Песме. 

За стваралачки рад добијала је највиша државна признања и награде и била је редовни члан САНУ.

Десанка Максимовић је преминула 11. фебруара 1993. године у Београду. У завичајној Бранковини, где је, по сопственој жељи, сахрањена, створено је мало песничко светилиште. Њена хумка, подигнута по узору на скромна и проста сеоска гробишта, постала је место ходочашћа многих песника, уметника, културних радника и поклоника њеног песништва.

Сви заинтересовани изложбу ће моћи да погледају сваким радним даном од 10 до 17 часова. Изложба ће бити постављена до краја новембра.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Негујмо ћирилицу: Одржана конференција “Значај очувања ћирилице у дигиталној ери”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Програм емоционалне подршке трудницама у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

ЈП „Рзав”: Због велике количине лишћа и грања смањен захват из реке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена годишњица Битке на Кадињачи – Историја памти, а Ужице се са поносом сећа хероја Кадињаче

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због јаког снега одмах забрањен пролаз теретним возилима док се наноси не очисте, критично било и преко Кадињаче и Мокре Горе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ер Србија наредне четири године лети ка 10 дестинација са аеродрома у Краљеву и Нишу

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПОСНИ РОЛАТ ОД СПАНАЋА: Фантастичног изгледа и још бољег укуса, а и лако се прави (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сутра почиње исплата државне помоћи пензионерима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Конзерванси и адитиви на које морамо обратити посебну пажњу

ОГЛАСНА ТАБЛА