Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

U Kraljevu potpisani ugovori za sufinansiranje mera energetske efikasnosti


U Kraljevu su danas gradonačelnici i predsednici opština sa ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović potpisali ugovore o sufinansiranju programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. U ovom velikom nacionalnom projektu učestvuje i Grad Užice, a ugovor je potpisala gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević.

“Već šest godina Grad Užice sufinansira mere energetske efikasnosti sa dva cilja. Viši stepen energetske efikasnosti individualnih objekata i smanjenje zagađenja vazduha naši su prioriteti. I rezultati su vidljivi, zbog čega iz godine u godinu izdvajamo sve više novca za ove namene. U proteklih šest godina izdvojeno je oko 110 miliona dinara, a samo u ovoj godini mere energetske efikasnosti podržane su sa 55 miliona dinara što će biti dovoljno za oko 1000 obejkata. Drago nam je što je upravo naš grad prepoznat kao primer dobre prakse i izražavamo zahvalnost na sredstvima Ministarstva rudarstva i energetike u iznosu od 9 miliona dinara, jer ćemo sa još devet koliko je opredeljeno budžetom imati još 18 miliona dinara u ovoj godini za sufinansiranje zamene stolarije, izrade spoljne izolacije i nabavke kotlova na gas na porodičnim objektima i stanovima naših sugrađana”, istakla je obraćajući se prisutnima gradonačelnica Užica.

Po rečima potpredsednice Vlade i ministarke Rudarstva i energetike prof. dr Zorane Mihajlović ovo je važan dan, jer počinje realizacija nacionalnog projekta smanjenja potrošnje električne i toplotne energije odnosno povećanja energetske efikasnosti na celoj teritoriji Srbije.

“Ovo je prvi javni poziv i pilot projekat, ali ovi pozivi koji su danas potpisani od severa do juga i od istoka do zapada predstavljaju prvi korak ka tome da učinimo sve da u narednih nekoliko godina smanjimo potrošnju energije namajnje za 30% do 40% , koliko danas inače trošimo i što je više nego ijedna zemlja u našem okruženju. Ovi projekti treba da nam pomognu da svaki građanin u našoj zemlji, svaka kuća ili stambena zajednica ima mogućnost da zameni svoje prozore, svoju stolariju da izoluje svoju kuću, zgradu ili da zameni kotlove nekim boljim energentom koji je energetski efikasniji i pre svega energentom koji je ekološki prihvatljiviji bilo da je u pitanju pelet ili gas”.

Ministarka dodaje da se za učešće u projektu prijavilo 87 opština i da je 67 ispunilo sve kriterijume.

“Sledeći koraci za koje smatram da su odgovorni i važni jesu dva javna poziva koja treba da se raspišu, njih raspisuju jedinice lokalnih samouprava. Prvi javni poziv koji treba da se raspiše do 10. jula odnosi se ka kompanijama koje će obavljati ove poslove zamene stolarije, izolacije kuća ili zamene kotlova. Taj javni poziv biće napravljen od strane lokalne samouprave ali će imati obavezne delove na osnovu pravilnika koji su dobili od ministarstva. Naš interes je da dobijemo najbolje kompanije koje će cenom, rokom i kvalitetom garantovati da će uraditi svoj posao. Nakon toga uslediće pozivi ka građanima i nadamo se da ćemo prve ugovore imati početkom avgusta”.

Ovom prilikom najavljena su i još dva javna poziva do kraja godine. Prvi u septembru za solarne panele za proizvodnju električne energije, a drugi do kraja godine koji će se ponovo odnositi na zamenu stolarije, izradu fasade i nabavku kotlova na gas i pelet.

Prema nekim procenama već sa predstojećom grejnom sezonom biće vidljivi pozitivni efekti, očekuje se ušteda oko 47 miliona kilovat časova što je proporcionalno radu tri prosečne gradske toplane.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

,,Живот уз баријере на путу до успеха“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

11. Међународни фестивал фолклора на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стижу паре од дивиденди: Уколико до сада нисте ништа подизали, на рачуну вас чека 11.700 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дан одлуке: Србија игра против Швајцарске за пролаз у осмину финала СП

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бесплатне радионице за жене које желе да покрену сопствени бизнис

ОГЛАСНА ТАБЛА

План одвожења пепела за петак и дане викенда

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржана трибина под називом “Камен у грађењу сећања- Драгинац”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза 2. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА