ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

У којим државама је неопходно путно осигурање?

Путно осигурање грађанима Србије није потребно у 25 земаља, а неке од њих су Аустрија, Француска, Холандија и Мађарска.

Поред основних потрепштина за пут, као што су одећа, обућа и, пре свега, пасош и лична документа, као и новац, пожељно да они који путују имају и путно осигурање. Ова ставка не изискује велики финансијски издатак, а може да буде веома корисна када се нађете негде у иностранству.

Већина осигуравајућих кућа данас има могућност онлајн куповине полисе, а пре саме куповине на њиховим сајтовима можете израчунати колико ће вас то коштати када унесете одговарајуће параметре.

Уколико, на пример, узмемо индивидуално путовање у Грчку и летовање од 10 дана, са почетком од 15. јуна и уколико претпоставимо да осигураник има између 19 и 70 година, за такве параметре основни пакети путног осигурања углавном се крећу од 1.900 до 2.500 динара.

Овај пакет у већини осигуравајућих кућа покривасуму осигурања у износу од 30.000 евра. Све осигуравајуће куће имају и знатно скупље пакете, који са собом доносе више погодности. Међутим, пре куповине полисе, треба добро проверити шта све она обухвата, како не би дошло до неспоразума. Суоснивачица „Бе Риск Протецтед“ платформе и главна уредница магазина „Свет осигурања“ Весна Лапчић наглашава да би сви који крећу на пут требало да прибаве полису путног здравственог осигурања.

„Она за европске земље кошта, око евро по дану путовања у зависности од осигуравајуће компаније. То би значило да је за десет дана одмора потребно издвојити око 10 евра, за покриће које обично износи око 30.000 евра“, појашњава она.

Лапчић указује на то да цена полисе може да зависи и од старости осигураника. Процес набавке путног осигурања је лак, истиче Лапчић.

„Полиса мора да се купи пре него што се пређе граница, а готово све осигуравајуће куће омогућавају онлајн куповину, што значи да је поступак веома једноставан. Уколико се путује заједно са породицом могуће је уговорити породичну полису, а са групом групну“, објашњава она.

Лапчић упозорава да је је важно да сваки путник детаљно прочита шта његова полиса осигурања покрива, а шта не покрива, да не би дошло до забуне уколико се деси осигурани случај. Она подсећа да је наша обавеза да знамо шта смо тачно купили.

„Осигураник, уколико се деси штета, зове кол центар који га упућује у болницу или амбуланту са којом осигурање сарађује и неће морати да плати ништа“, каже Лапчић и појашњава да је и уколико путник сам оде у болницу могућа рефундација:

„Тада ће морати да плати сам, прикупи рачуне и по повратку сву документацију приложи осигуравајућој кући и затим да чека рефундацију трошкова“.

Она саветује да је увек боље, уколико није хитна ситуација, позвати кол центар осигуравајуће компаније.

„Број кол центра се налази на самој полиси осигурања, а неке осигуравајуће куће имају и Вибер“, додаје Лапчић.

Извор: Каматица

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Пренос утакмице Данска-Србија у ГКЦ-у

XII Чикер МТБ Маратон

СПЦ данас обележава Силазак светог Духа на апостоле, празник Свете тројице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Предстојеће МОСИ у знаку нових дисциплина, бројних концерата и великог броја учесника (ВИДЕО)

Временска прогноза за 23. јун 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“