22.8 C
Uzice
јул 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

U klupama ove godine 67 000 prvačića: Ne pretite deci školom!

Polazak u školu đaka prvaka predstavlja veliku radost, ali i veliki stres za roditelje i za decu, a pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kaže da roditelji i deca ne treba da se plaše polaska u školu već da ga sa radošću dočekaju, jer to će za prvake biti nastavak igre, druženja i učenje kroz igru.

„Roditelji ne treba da se plaše već da ohrabre svoje prvake, da odu na đačke priredbe. Deca školu treba da vide kao svoj drugi dom“, kaže Nedeljković za Tanjug.

Roditelji najčešće muči da li će njihovo dete da se snađe u školi, da li je dovoljno spremno za školske obaveze, kako će nakon vaspitača u vrtiću prihvatiti učitelja…

Psiholog Instituta za javno zdravlje Srbije „DR Milan Jovanović Batut“ Vesna Tomić kaže da roditelji treba kod deteta da razviju pozitivan odnos prema školi i prosvetnim radnicima, da ga zaintersuju za sticanje znanja i sve što se dešava u školi.

„Detetu nikako ne treba pretiti školom i učiteljem, jer će se kod njega razviti strah i negativan stav prema školi što će imati brojne štetne posledice, odraziće se na uspeh u školi i odnos sa drugom decom“, kaže Tomić za Tanjug.

Ona roditeljima savetuje da sa decom razgovaraju o školi, učitelju, školskim drugovima kako bi dete znalo da u porodici ima sigurnost i razumevanje, ali i da ima određene odgovornosti.

„Roditelji treba da od prvog dana nauče dete da ima svakodnevne obaveze i da treba da kontinuirano uči i radi. Poželjno mu je obezbediti radni kutak – prostor za učenje kako bi lakše formiralo radne navike“, pojašnjava ona i dodaje da prvake ne treba opterećivati raznim dodatnim sekcijama kako bi im ostalo dovoljno vremena za igru.

Kako kaže od samog početka roditelji treba da se dogovore sa decom u koje vreme će da uči i radi domaće zadatke.

„Posebnu pažnju roditelji treba da obrate na korišćenje savremenih tehnoloških pomagala – telefona, interneta, društvenih mreža. Ne treba se snebivati, već u poptunosti kontrolisati vreme i načcine njihove upotrebe, u cilju očuvanja mentalnog zdravlja dece i sprečavanja brojnih problema usled njihove zloupotrebe“, poručuje Tomić.

Izvor: Tanjug

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užički Nauči klub RCU dobio priznanje za promociju nauke

Oglasna Tabla

Skuplja registracija ako je broj šasije ili motora nečitak

Oglasna Tabla

Novi zakon o komunalnoj policiji: Ako ne poslušate naređenje, kazna do 20 hiljada dinara

Oglasna Tabla