OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

U kafiće do 18h: Zaseda Krizni štab, očekuju se nove mere

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, na kojoj će biti analizirana aktuelna epidemiološka situacija, biće održana danas u 8 sati, a prema izjavama članova medicinskog dela štaba i porasta broja zaraženih očekuje se pooštavanje epidemiooških mera.

Prema rečima epidemiologa i član Kriznog štaba Predraga Kona raspravljaće se o radnom vremenu i okupljanju.

Kon je dodao da je medicinski deo Kriznog štaba jasan da ne sme da se dogodi novo naglo povećanje broja zaraženih.

Sve više zaraženih školaraca

“Sigurno da moramo razmišljati o školama, jer je to bio problem u drugim zemljama”, kazao je on.

Sve je više zaražene dece, odnosno školaraca, a tamo gde je najkritičnije, kao što je to Vranje, sve srednje škole i nekoliko osnovnih prešle su na onlajn nastavu.

U Ministarstvu prosvete kažu za Nova.rs da stanje u školama nije alarmantno i da je zabeležen blagi porast broja zaraženih.

“Samo tamo gde bude naglog porasta zaraženih preći će se na onlajn nastavu u svim sredinama”, preciziraju u Ministarstvu prosvete.

Prethodnih dana pojedini članovi Kriznog štaba upozoravali su da bi moglo da dođe do pooštravanja mera, ukoliko epidemiološka situacija nastavi da se pogoršava. Osim toga, pokrajinski sekretar Gojković sinoć je na RTS izjavio da se razmatra ponovno zatvaranje škola.

“To je jedna od opcija o kojoj ćemo sutra razgovarati. U ovom trenutku imamo određeni broj školskih ustanova gde imamo slobodnu cirkulaciju virusa”, rekao je Gojković gostujući u emisiji “Upitnik” na RTS-u.

Problem i ugostiteljski objekti

Poslednjih dana govori se o tome bi upravo prelazak na onlajn nastavu, kao i kraće radno vreme lokala, mogli da budu u sklopu novih mera. Spominjalo se čak i potpuno zatvaranje utostiteljskih objekata u najkritčnijim gradovima i opštinama. S druge strane, kako saznajemo, moguće je da će se ići na to da kontrola sprovođenja mera bude dodatno pojačana, odnosno da za sada nikave nove mere neće biti uvedene. Druga opcija je da rad ugostiteljskih objekata bude skraćen do 18 sati.

Profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba najavio je da u toku ove nedelje, sledi rigorozna kontrola poštovanja mera, kao i zatvaranje lokala i kafića koji ne poštuju mere.

“Ako to ne da rezultat u narednim danima ići će se na skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata”, izjavio je Tiodorović za “Blic”.

Podsetimo, epidemiološka situacija u Srbiji i dalje je veoma zabrinjavajuća, a brojke iz dana u dan rastu, tako da smo juče ponovo prešli 3.000 zaraženih za dan. Osim toga, lekari upozoravaju da nam se bolnice sve brže pune, kao i da raste broj prvih pregleda u kovid ambulantama.

Pre nekoliko dana, direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović upozorio je da bi, ako se situacija pogorša moglo da dođe do pooštravanja mera, koje bi se pre svega odnosilo na skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata i dopunsko smanjivanje popunjenosti kapaciteta turističkih objekata.

Nova.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Potresna ispovest Ivane iz Užica: Tata mi je dva puta dobio koronu, prvi put je jednom kinuo. Drugi put je umro

Oglasna Tabla

Ove nedelje pojačana kontrola prekoračenja brzine, od srede “Spid maraton”

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za utorak – 20. april

Oglasna Tabla

Narodna stranka: Iskopavanje litijuma ugrožava celu Srbiju

Oglasna Tabla

Kon: U Beogradu se skoro stiglo do kolektivnog imuniteta

Oglasna Tabla

Najbolje užičko – Dejan Petrović, ambasador srpske trube

Oglasna Tabla

Vodostaj Zovinskog jezera u opadanju, meštani uplašeni od pokretanja klizišta

Oglasna Tabla

Ko je bila najstarija srpkinja koja je preminula u 109. godini: Nadežda se družila sa Desankom Maksimović, nije pila ni pušila

Oglasna Tabla

Hleb treba poštovati: Snažne reči patrijarha Pavla promeniće vas iz korena

Oglasna Tabla