ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

У ИТ сектору готово да нема плата испод 100.000 динара. Радници све траженији

Занимања у ИТ сектору одавно “прати глас” да су добро плаћена и да радници зарађују далеко више од просека, а то показује и најновије истраживање у овој индустрији. Тако готово сви запослени у ИТ сектору у Србији зарађују више од 1.000 евра, а најбољи стручњаци могу да зараде и пет пута више. Запослени у ИТ сектору примају огромне плате у односу на просек у Србији, али и оне варирају од позиције до позиције.

Убедљиви лидер по висини зараде у овој индустрији је софтверски архитекта, који на месечном нивоу зарађује плату 5.000 евра, и то у Србији.

И по висини плате је јасно да овај посао не може радити свако, заправо може мало ко. Софтверски архитекта заправо је врхунски стручњак који је одговоран за доношење одлука приликом развоја неког ИТ производа – одлучује која ће се технологија користити, какав је временски план развоја, како ће изгледати сарадња између различитих тимова који раде на пројекту. Ипак, иако ова позиција делује веома примамљиво, тешко је уопште запослити се на овом радном месту. Примера ради, ко нема неколико година радног искуства у ИТ сектору, рецимо пет, још неће моћи да се запосли на позицији софтверског архитекте.

Софтверски инжењери високо на лествици

То радно место није узео у обзир српски портал ХеллоWорлд. Његово истраживање показало је да највише новца на месечном нивоу зарађују софтверски инжењери. Ови радници, који заправо дизајнирају, конструишу, тестирају и одржавају софтвере, у просеку зарађују од 1.807 до 1.985 евра, односно од око 212.000 до 233.000 динара.

По висини плате следе затим пројектни менаџери, запослени који су заправо задужени за организацију, планирање и контролу пројеката. Њихове зараде у Србији крећу се од 1.414 до 1.765 евра, дакле од око 166.000 до 207.000 динара.

Професије у ИТ сектору, у којима се на месечном нивоу такође зарађује више од 1.000 евра су QА специјалисти и тест инжењери. Што се тиче QА (Qуаилтy Ассуранце) специјалиста, односно стручњака за осигурање квалитета, њихов посао је да помажу програмерима и компанијама у развоју програма, већ и да кориснике штите од различитих проблема, попут разних грешака у софтверу. На месечном нивоу, ови стручњаци зарађују од 1.047 до 1.245 евра, дакле око 123.000 до 146.000 динара.

Више од просечне српске плате (која је у октобру износила 86.738 динара) зарађују и тест инжењери, односно стручњаци који врше тестове на развијеним софтверима, са циљем да коначни производ задовољи захтеве корисника. Њихове месечне плате крећу се од 1.106 до 1.365 евра, што је од око 166.000 до 192.000 динара.

Од свих занимања у ИТ индустрија издваја се једно у којем радници ипак не зарађују више од 1.000 евра. У питању је ИТ хелп деск, односно техничка подршка за кориснике. Ови радници месечно зарађују, у просеку, између 700 и 790 евра, односно око 82.000 до 92.600 динара.

Извор: Мондо

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Теја Дора представљаће Србију на Песми Евровизије

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа