ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

У хотелу „Палисад“ на Златибору отворен Конгрес здравствених радника Србије (видео)

У хотелу „Палисад“ на Златибору у току је Национални конгрес здравствених радника Србије, који траје од 26. до 30. октобра. Конгрес је у организацији Савеза удружења здравствених радника Србије, а под покровитељством Министарства здравља РС. 

У хотелу „Палисад“ свечано је отворен Национални конгрес здравствених радника Србије (са међународним учешћем), под називом „Важно је знати“. На конгрес је пријављено око 500 учесника и преко 300 сручних радова и саопштења. Еминентни предавачи првог дана били су : проф.др Ференц Вицко, државни секретар Министарства здравља РС и др Зоран Илић, психотерапеут. 

„Теме које обрађујемо тичу се свакодневног рада од Дома здравља до терцијалних клиника и установа у Београду. Трудимо се да имамо што квалитетније презентације, да имамо што већи број стручних радова, као и стручњака који су компетентни из области којима се баве, како би сва стечена знања која овде разменимо успели да иплементирамо у нашем свакодневном раду. Долазе нам директори Клиничког центра Србије, Клиничког центра из Војводине, Ниша, биће присутни и представници Коморе. Ово је један од најеминентнијих и најдуговечнијих стучних скупова у Републици Србији“, каже Бранко Илић, пред. Удужрња здравствених радника Ужица и Златиборског округа. 

Савез здравствених радника Србије од 2010.године чланица је Европске федерације сестринских асоцијација, а од 2011. године чланица је Европског форума за сестре при Светској здравственој организацији, регион Европа. Председница Савеза здравствених радника Србије, Радмила Нешић, каже да је један од највећих проблема са којим се суочава здравство у Србији недостатак кадрова. 

„Ми морамо да се потрудимо да у овој земљи сачувамо и задржимо наше квалитетне кадрвове, да нас лече деца коју образујемо и школујемо. Желимо да се наши учесници врате изворном знању из праксе и да пренесу знања из праксе која су јако битна за професију коју обављају, јер је професија медицинских сестара у последње две године била на великом испиту знања, пожртвованости, издрживости, превазилажења страха“, рекла је мр сци мед Радмила Нешић, председник СЗР. 

Размена знања и искустава саставни је део оваквих окупљања, а тема о којој ће учесници највише говорити приликом предавања односи се на пост – ковид период. 

„Током овог Конгреса заступљене су теме са ковид тематиком и баве се понашањем здравствених радника, страхом који је постојао на почетку, баве се бројем прегледа, вакцина и свим оним што је медицинска струка одговорила овом веома важном и битном задатку. Овако озбиљна ситуација и озбиљан изазов у каријери се некоме деси једном , а некоме ниједном. Здравствени радници Србије су током пандемије одговорили свакако добро“, рекла је Весна Јоцић, председник Коморе медицинских сестара и здравствених техничара Србије. 

Савез здравствених радника Србије следеће године обележиће 70 година постојања, и  после Српског лекарског друштва најстарија је асоцијација у Србији.  

Извор: Златибор прес

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Гром до темеља спалио још једну кућу у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Филм „Златибор планина богова“ представљен златиборској публици (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Председници општина Пожега и Прибој поднели оставке

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору почело Балканско првенство у планинарској оријентацији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови састанак синдиката и представника Владе заказан за 5. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех ужичких школских библиотекарки

ОГЛАСНА ТАБЛА

Врхунско ЈЕЛО са кромпиром и кобасицама: Предлог за савршен ручак (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 30. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Провера обучености војника на добровољном служењу војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА